24.10.17

48ωρη απεργία σε όλα τα ΜΜΕ...

«Ρολά» για δύο ημέρες κατεβάζουν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης της χώρας. Οι συνεργαζόμενες Ενώσεις στον...
χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ (ΕΣΗΕΑ, ΕΣΠΗΤ, ΕΠΗΕΑ, ΕΣΗΕΜΘ, ΕΠΗΕΘ) αποφάσισαν 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση από σήμερα, η οποία θα ολοκληρωθεί στις 06.00 το πρωί της Πέμπτης (26/10).

Τα διοικητικά συμβούλια των Ενώσεων ζητούν τη στήριξη, διεύρυνση και βιωσιμότητα ενός ενιαίου ΕΔΟΕΑΠ με την ένταξη όλων των εργαζομένων σε όλα ανεξαιρέτως τα ΜΜΕ, σταθερή και πλήρη εργασία για όλους, με ίσα δικαιώματα, αξιοπρεπείς μισθούς και συντάξεις, αποτελεσματικά μέτρα αντιμετώπισης της ανεργίας και υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

Εξω από τα γραφεία της ΕΣΗΕΑ συνεχίζουν την απεργία πείνας για περισσότερες από 10 μέρες τέσσερις συνάδελφοι διεκδικώντας με αυτό το ύστατο όπλο τη διάσωση του ΕΔΟΕΑΠ. Πρόκειται για τις Τζώρτζια Κοντράρου, Μαρίνα Βήχου, Ελένη Ανδριανού και Αφροδίτη Υψηλάντη η οποία, αφού εξήλθε από το νοσοκομείο όπου νοσηλεύτηκε με λοίμωξη του αναπνευστικού, επέστρεψε για να συνεχίσει την απεργία πείνας.

Ο ΕΔΟΕΑΠ βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού, καθώς ενώ αποφασίστηκε να μην καταβάλλεται το γνωστό αγγελιόσημο, με το οποίο ουσιαστικά είχε αντικατασταθεί η καταβολή ασφαλιστικών εισφορών από εργοδότες και κράτος, δεν υπήρξε αντικατάσταση της εισφοράς, με αποτέλεσμα να μην έχει έσοδα και να κινδυνεύει με λουκέτο. Κάτι που θα αφήσει στον αέρα περίπου 9.000 ασφαλισμένους -και άλλα τόσα προστατευόμενα μέλη- στον ΕΔΟΕΑΠ.

Ο πρόεδρος του ΕΔΟΕΑΠ Νίκος Καρούτζος, μιλώντας χθες στον Real FM και τον Μάνο Νιφλή, τόνισε ότι σύμφωνα με την κυβέρνηση οι θεσμοί συμφώνησαν να θεσπιστεί εισφορά 2% επί των εσόδων των ΜΜΕ, αλλά υπάρχει δυστοκία στο υγειονομικό σκέλος, που θεωρούν ότι πρέπει να βρίσκεται στις δομές του ΕΟΠΥΥ.

Ξεκαθάρισε ότι δεν είμαστε ο μόνος κλάδος που δεν έχει ενοποιηθεί, τονίζοντας: «Θα πρέπει να αντιληφθούν όλοι ότι δεν επιβαρύνουμε τον κρατικό προϋπολογισμό, δεν κοστίζουμε στον Ελληνα φορολογούμενο, ούτε κοστίσαμε ποτέ απολύτως τίποτε. Το γεγονός ότι μπορούσε ο ΕΦΚΑ από την πρώτη ημέρα να δώσει συντάξεις, να το αποδώσουμε, επιτρέψτε μου, στην υπεξαίρεση ποσού από κοινωνικό πόρο που ανήκει στους δημοσιογράφους, 1 δισ. ευρώ, που ήταν τα αποθεματικά του ΕΤΑΠ ΜΜΕ που συγχωνεύθηκε στον ΕΦΚΑ».

Σε ανακοίνωσή τους τα Δ.Σ. των συνεργαζόμενων Ενώσεων στον χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ επισημαίνουν «ότι είναι περισσότερο από ποτέ επιβεβλημένη η ανάγκη να προχωρήσει η κυβέρνηση τώρα, δίχως άλλη αναβολή, στη νομοθετική ρύθμιση βιώσιμης λύσης για τη στήριξη, τη διεύρυνση και τη βιωσιμότητα του ΕΔΟΕΑΠ. Η συνεχιζόμενη κωλυσιεργία και η άκαμπτη στάση μέρους των εργοδοτών για την ανεύρεση εσόδων για τα ασφαλιστικά μας Ταμεία, σε συνδυασμό με την αναποφασιστικότητα της κυβέρνησης, δεν μας αφήνουν άλλη επιλογή από το να συνεχίσουμε και να κλιμακώσουμε τις απεργιακές κινητοποιήσεις».

Ξεκαθαρίζουν ότι οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ δεν ζητούν προνόμια, αλλά ισονομία. «Δεν αγωνιζόμαστε για ειδική μεταχείριση, αλλά για δίκαιη αντιμετώπιση. Θέλουμε περίθαλψη, επικούρηση και φαρμακευτική κάλυψη, όπως όλοι οι εργαζόμενοι. Παλεύουμε για να συνεχίσει τη λειτουργία του ο ΕΔΟΕΑΠ, ο οποίος μέχρι τώρα δεν έχει επιβαρύνει ούτε κατά το ελάχιστο τον κρατικό προϋπολογισμό»...


efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: