12.10.17

Δεν ζητάμε νέα μέτρα από την Ελλάδα...

διευκρινίζει το ΔΝΤ...

Σε διευκρινίσεις προχώρησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μετά την έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα και...
η οποία προβλέπει και πάλι πρωτογενές πλεόνασμα 2,2% του ΑΕΠ αντί για 3,5% που ορίζει το ελληνικό πρόγραμμα, με αποτέλεσμα στα χαρτιά να προκύπτει η ανάγκη για μέτρα ύψους 2,4 δισ. ευρώ.

Το Ταμείο παρέπεμψε τους δημοσιογράφους στην έκθεση του περασμένου Ιουνίου, υπενθυμίζοντας ότι δεν ζητά από την ελληνική κυβέρνηση λήψη νέων μέτρων για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό που προκύπτει από τη διαφορά του με τους Ευρωπαίους.

Σύμφωνα με την έκθεση αυτή, στην περίπτωση κατά την οποία η Ελλάδα εκπληρώσει πλήρως τις πολιτικές δεσμεύσεις της (εννοεί τις μεταρρυθμίσεις) και επιτύχει το δημοσιονομικό στόχο του Ταμείου (πρωτογενές πλεόνασμα 2,2% του ΑΕΠ), και την ίδια στιγμή αποτύχει στους στόχους του προγράμματος του ESM (που προβλέπει πλεόνασμα 3,5%), τότε οι Ευρωπαίοι έχουν συμφωνήσει ότι η πρόσβαση της Ελλάδας στις δόσεις του ESM θα συνεχιστεί και πως οι στόχοι του προγράμματος του ESM θα επανεξεταστούν.

Οι διαθέσεις του ΔΝΤ, πάντως, αναμένεται να αποσαφηνιστούν τόσο στην αυριανή συνέντευξη Τύπου του επικεφαλής του ΔΝΤ για την Ευρώπη, Πολ Τόμσεν, όσο και κατά τη συνάντηση που θα έχει το Σάββατο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με την Κριστίν Λαγκάρντ στην Ουάσινγκτον.

Ωστόσο, η έκθεση του ΔΝΤ δεν προκάλεσε ιδιαίτερη ανησυχία στην Αθήνα καθώς σε πρόσφατη επικοινωνία του οικονομικού επιτελείου με την Ουάσινγκτον το Ταμείο φάνηκε διατεθειμένο να ανεβάσει την εκτίμηση για το πρωτογενές αποτέλεσμα του 2018 στο 2,6% του ΑΕΠ.

Έτσι, θα μειωθεί η διαφορά σε 0,9%, για το οποίο η κυβέρνηση δεν ανησυχεί, υποστηρίζοντας ότι ένα κενό 1,6 δισ. ευρώ θα καλυφθεί από μέτρα που έχουν ήδη ψηφιστεί και ενσωματώνει ο προϋπολογισμός του 2018...


efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: