17.10.17

Βαρύτατο σφάλμα της δικαιοσύνης...

δήλωσε ο δικηγόρος της Ηριάννας...

Η βλάβη για την Ηριάννα έχει ήδη επέλθει καθώς έφραξε ανεπιστρεπτί ο δρόμος της προς το πανεπιστήμιο, υποστήριξε σήμερα ο...
συνήγορος της 29χρονης κρατούμενης Θεόδωρος Μαντάς και έδωσε απαντήσεις για το νέο στοιχείο που προσκόμισε ενώπιον της έδρας του Πενταμελούς Εφετείου Αναστολών Αθηνών αλλά δεν έγινε δεκτό.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στην ΕΡΤ ο κ. Μαντάς εξέφρασε την πικρία του για το ότι «εξακολουθούμε πεισματικά να κρατάμε στη φυλακή αντί να την αξιοποιούμε στην πανεπιστημιακή διαδρομή» μια υποψήφια διδάκτορα της Νέας Ελληνικής Γλώσσας της Φιλοσοφικής Σχολής και εκπαιδευτικό στο διδασκαλείο της Νέας Ελληνικής Γλώσσας του ΕΚΠΑ.

«Το μόνο που ζητούσε η Ηριάννα απ' το Πενταμελές Εφετείο Αθηνών ήταν αποδεχτεί το αίτημά της και να αφεθεί ελεύθερη με για περιοριστικούς όρους, τους οποίους είχε με ευλάβεια θρησκευτική, με συνέπεια, είχε τηρήσει όλο το προηγούμενο διάστημα των πέντε ετών», τόνισε ο συνήγορος.

Τόνισε ότι η Ηριάννα κατηγορείται για συμμετοχή στην οργάνωση ΣΠΦ χωρίς να της αποδίδεται καμία πράξη παραβατικής συμπεριφοράς, ότι συμμετείχε σε κάποια ενέργεια ή δραστηριότητα των Πυρήνων της Φωτιάς. «Είναι μόνο η κατηγορία της ένταξης και συμμετοχής στους Πυρήνες», είπε.


Το νεότερο στοιχείο στην αίτηση

Στην πρόταση του εισαγγελέα ότι δεν αποδείχτηκε ουδέν θεμελιωτικό γεγονός που να δικαιολογεί την αιτούμενη αναστολή, ο συνήγορος αντέτεινε ότι σε καμία περίπτωση η ποινική δικονομία δεν απαιτεί νεότερα στοιχεία για να επαναλάβει οποιοσδήποτε κρατούμενος το αίτημα αποφυλάκισής του.

Υποστήριξε, μάλιστα, πως η διαφορά με την περίπτωση της Ηριάννας είναι ότι παρότι ο νόμος δεν προϋποθέτει την ύπαρξη νεότερου στοιχείου, υπήρξε νεότερο στοιχείο και εξήγησε ότι αυτό που δεν υπήρχε τον Ιούλιο και υπήρχε τον Οκτώβριο είναι ότι η Ηριάννα επιλέχθηκ ως διδάσκουσα στο διδασκαλείο με μοριοδότηση, ως αριστούχος φοιτήτρια του μεταπτυχιακού τμήματος του ΕΚΠΑ.

Όμως, όπως διευκρίνισε ο κ. Μαντάς, το διδασκαλείο του πανεπιστημίου ξεκινάει μέχρι τέλος Οκτωβρίου, οι θέσεις δεν είναι πρωσοποπαγείς, δεν επιλέχθηκε η Ηριάννα όποτε μπορέσει στην υποχρέωση αυτή να ανταποκριθεί. Έτσι, τη θέση της καταλαμβάνει ο επόμενος στον πίνακα κατάταξης.


Κραυγαλέα αστοχία του δικαιικού συστήματος

Στην ερώτηση αν εκτιμά ότι έκαναν λάθος οι δικαστές ή θεωρεί ότι υπάρχουν άλλες σκοπιμότητες, ο κ. Μαντάς ήταν ξεκάθαρος:

«Πιστεύω ότι είναι μια κραυγαλέα αστοχία του δικαιικού μας συστήματος, πρόκειται για ένα βαρύτατο σφάλμα της δικαιοσύνης. Οι πλημμελέστατες ενδείξεις αξιολογήθηκαν ως αποδείξεις σε ένα κακό φόντο, τις ημέρες της απόπειρας κατά του πρώην πρωθυπουργού Παπαδήμου, σε ένα κλίμα και σε μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα εχθρική».

«Αν δεν θεωρήσω ότι αυτό είναι κραυγαλέα δικαστική αστοχία, η οποία ενδεχομένως επηρεάστηκε από μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα, πώς να εξηγήσω το γεγονός ότι από τα 15 προαπαιτούμενα στοιχεία του dna, βρέθηκε μερικό δείγμα στα 7;», αναρωτήθηκε.


Νέα αίτηση σε δύο μήνες

Η Ηριάννα έχει τη δυνατότητα να υποβάλει νέα αίτηση αναστολής μετά τη δικονομική προθεσμία, περίπου σε δύο μήνες και πλέον, ενώ η δίκη είναι προγραμματισμένη τον Μάρτιο του 2018 με προοπτική να τελειώσει το καλοκαίρι.

Ωστόσο, όπως σημείωσε ο κ. Μαντάς, «φοβούμαι ότι η βλάβη ότι έχει ήδη επέλθει με την έννοια ότι η σχέση της Ηριάννας με το πανεπιστήμιο είναι μια σχέση αμφίδρομη: διδασκαλείο της Νέας Ελληνικής Γλώσσας χωρίς διδακτορικό δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί και διδακτορικό χωρίς τη συμμετοχή στο διδασκαλείο δεν μπορεί να ολοκληρωθεί».

«Άρα έχουμε φράξει ανεπιστρεπτί τον δρόμο σ' αυτή την νέα κοπέλα για το πανεπιστήμιο, που στην πραγματικότητα αποτελεί όλη της τη ζωή», κατέληξε ο συνήγορος...


efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: