20.10.17

Η Φώφη βασική πρωταγωνίστρια...

Παρουσιάζεται ως το αδιαφιλονίκητο φαβορί στην κούρσα για την αρχηγία

Στην αντεπίθεση πέρασε η Φώφη Γεννηματά αυτές τις μέρες σε μια προσπάθεια όχι μόνο να αντιμετωπίσει τα...

ομαδικά πυρά που δέχεται από τους συνυποψηφίους της, αλλά και προκειμένου να ισχυροποιήσει τη θέση της. Το γεγονός ότι έγινε στόχος όλων των άλλων υποψηφίων φαίνεται πως την ισχυροποιεί και την καθιστά τη βασική πρωταγωνίστρια σ’ αυτήν την κούρσα, στην οποία ξεκίνησαν 10 και παρέμειναν εννιά μετά την αναγκαστική, για λόγους υγείας, αποχώρηση του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου.

Η Γεννηματά στις τελευταίες της εμφανίσεις παρουσιάζεται ως το αδιαφιλονίκητο φαβορί, εγγυητής της ενότητας του χώρου και ως το πρόσωπο που μπορεί με σιγουριά να οδηγήσει τον χώρο στα επόμενα βήματα. «Δεν δώσαμε τέλος στην πολυδιάσπαση για να πέσουμε σε βαρονίες και τιμάρια. Οι βαρόνοι και οι φεουδάρχες τέρμα. Ο λόγος και οι αποφάσεις στα μέλη, στην ίδια τη βάση του νέου φορέα, σε σας» τόνισε από τη Νάξο.

Η Γεννηματά επιχειρεί συστηματικά να αποδώσει τις πιο σφοδρές επιθέσεις σε εξωτερικούς παράγοντες επισημαίνοντας ότι Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ δεν επιθυμούν την εκλογή της: «Μας φοβούνται, φοβούνται την εκλογή μου. Γιατί αυτό που θέλουμε είναι να ανατρέψουμε το συγκυριακό και εύθραυστο πολιτικό σκηνικό, της δήθεν πόλωσης των δυο συντηρητικών πολιτικών δυνάμεων του τόπου» τόνισε σε πρόσφατη ομιλία της στην Ελευσίνα.

Επιχειρώντας μάλιστα να προβάλει την ομολογουμένως έντονη παρουσία πολιτών στην ανά την Ελλάδα περιοδεία της επισημαίνει συχνά - πυκνά πως ο κόσμος της παράταξης συσπειρώνεται, «οι προοδευτικοί πολίτες δίνουν ένα μεγάλο παρών στις συγκεντρώσεις μας. Πανικόβλητοι οι αντίπαλοί μας πολλαπλασιάζουν τις επιθέσεις τους. Όσο μεγαλύτερη συμμέτοχη, τόσο μεγαλύτερη δυναμική. Αυτή τη συμμετοχή τρέμουν οι αντίπαλοί μας, η Ν.Δ. και οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ» τονίζει τις τελευταίες μέρες.

«Χωρίς φθορά»


Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μάλιστα επιχειρεί να «εκθέσει» τους υπόλοιπους υποψηφίους και κυρίως Καμίνη και Θεοδωράκη για τις επιθέσεις που δέχεται, επισημαίνοντας ότι η ίδια κάνει μια καμπάνια χωρίς φθορά των αντιπάλων της. «Ούτε εμπόδια βάζει ούτε τρικλοποδιές. Οι άνθρωποί μας είναι που τρέχουν σε όλη την Ελλάδα να κινητοποιήσουν δυνάμεις και να μεταφέρουν το μήνυμά μας» λένε συνεργάτες της για τον τρόπο που προωθεί την υποψηφιότητά της.

Η ίδια μιλώντας στον ΣΚΑΪ επιχείρησε να δώσει και μια αίσθηση για την επόμενη μέρα των εκλογών τονίζοντας ότι δεν πρόκειται να αποδεχτεί ομαδοποιήσεις από τους ηττημένους συνυποψηφίους της: 


«Αντιλήψεις βαρόνων και φεουδαρχών υπήρξαν τα προηγούμενα χρόνια, δεν θα κρυφτούμε τώρα. Η λογική των μηχανισμών, της ίντριγκας και της επετηρίδας έδιωξε κόσμο από κοντά μας. Εγώ τελειώνω με όλα αυτά! Η δύναμη βρίσκεται στη βάση της παράταξης. Δεν πάμε σε παραλυτικές ισορροπίες όπου προσωπικές φιλοδοξίες και ηγετικές ομάδες καθορίζουν τις εξελίξεις στην Κεντροαριστερά. Πάμε για έναν φορέα από την αρχή, για ένα κόμμα από την αρχή. Με θεσμική συγκρότηση, δημοκρατική λειτουργία και τον λόγο στα μέλη του».


Η Γεννηματά δεν κρύβει ότι επιχειρεί να καρπωθεί τα αποτελέσματα των κινήσεών της και να της δοθεί η ευκαιρία να είναι η πρώτη επικεφαλής της αναγεννημένης Κεντροαριστεράς: 


«Πήρα την πρωτοβουλία, πασχίζω για την ενότητα του χώρου και για μένα η απάντηση είναι αυτονόητη: είμαι εδώ, προσπαθώ και θα εγγυηθώ την ενότητα και την επόμενη μέρα. Αλλά δίνω μια μάχη για να την κερδίσω, όχι για να τη χάσω. Δέχτηκα μεγάλη απαξίωση τον τελευταίο καιρό στην προσπάθειά μου να τους φέρω όλους γύρω από ένα τραπέζι. Κόπιασα γι’ αυτό και με ικανοποίηση βλέπω σήμερα τα αποτελέσματα. Και είμαι αποφασισμένη να τα διαφυλάξω γιατί δεν ήταν καθόλου δεδομένο ή αυτονόητο ότι θα συνέβαινε».

Παίζει δε σκληρά το χαρτί του ΠΑΣΟΚ και της ιστορίας του σε μια προσπάθεια να εκφράσει όλους τους ψηφοφόρους που θέλουν την παρουσία του: 


«Αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι να φτιαχτεί ο νέος ενιαίος φορέας, να λειτουργήσει ενιαία. Να έχει εκλεγμένο πρόεδρο, να έχει εκλεγμένα όργανα, να έχει συγκεκριμένη ταυτότητα όπως αποφασίσαμε στο τελευταίο συνέδριό μας. Δεν πάμε σε διευθετήσεις κορυφής. Οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ θα δουν τον “ήλιο” και στις επόμενες εθνικές εκλογές στο ψηφοδέλτιο μαζί με το σήμα του ενιαίου φορέα. Γιατί αυτή τη στιγμή είμαστε ένα πολυσυλλεκτικό Κόμμα και έχει σημασία να είμαστε και πολυκομματικό.

Στο μέλλον θα κληθούμε να πάρουμε τις αποφάσεις και βεβαίως ο κάθε χώρος θα πάρει τις αποφάσεις για το κόμμα του. Δεν θα έρθει κανείς να πει στο ΠΑΣΟΚ τι να κάνει. Το ΠΑΣΟΚ σήμερα πρωτοστατεί στην προσπάθεια της ανασυγκρότησης της Κεντροαριστεράς σε όλη την Ελλάδα» είπε στον ΣΚΑΪ, προβάλλοντας μια θέση που τη διαφοροποιεί πλήρως από τους περισσότερους συνυποψηφίους της (Καμίνη, Θεοδωράκη, Ραγκούση, Ανδρουλάκη, Μανιάτη, Τζιώτη, Γάτσιο) που θέλουν τη διάλυση του ΠΑΣΟΚ και τη δημιουργία ενός νέου κόμματος.

Τη θέση αυτή διατύπωσε ακόμη μια φορά και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο οποίος με το πρόσφατο άρθρο του στα «Νέα» επεσήμανε ότι η εκλογή αρχηγού «σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να οδηγήσει στη διαμόρφωση ενός κόμματος κατά το πρότυπο των αρχηγικών κομμάτων», ενώ τόνισε ότι «οι αρχηγοί ανήκουν στο παρελθόν».

Μπούλινγκ


Η Γεννηματά τέλος εμφανίστηκε ως θύμα πολιτικού μπούλινγκ για το ζήτημα της ψηφοφορίας στο νομοσχέδιο για την νομική ταυτότητα φύλου, εξηγώντας τη θέση της : «Άλλο το μπούλινγκ, άλλο η κριτική. Με το μπούλινγκ που έχει ασκηθεί – επειδή κάποιοι ήθελαν να χτυπήσουν εμένα – ο κόσμος δεν ξέρει την πραγματική μας στάση. Και δεν θα κρίνω κανέναν συνυποψήφιό μου για τα όσα ειπώθηκαν. Εμένα με ενδιαφέρει η ουσία, με ενδιαφέρει η ενότητα του χώρου και η επόμενη μέρα και όχι κάποια λεπτά δημοσιότητας.

Η Κεντροαριστερά πήρε πολύ ξεκάθαρη θέση: είπαμε από την αρχή “ναι” στο νομοσχέδιο, ψηφίσαμε επί της αρχής “ναι” και εμείς και το Ποτάμι. Στην Επιτροπή – όπου ακούστηκαν συγκλονιστικές απόψεις από τους γονείς – η κυβέρνηση έφερε ένα γονατογράφημα για τα παιδιά 15 ετών. Ψηφίσαμε “παρών” στο άρθρο αυτό γιατί παλεύαμε μέχρι την τελευταία στιγμή να το πάρει ο κ. Κοντονής πίσω και με Προεδρικό Διάταγμα να καθοριστούν οι όροι και οι προϋποθέσεις ώστε να δοθούν η δυνατότητα και ο χρόνος να επιστρέψει στην Επιτροπή, να ακουστούν η θέση της πανεπιστημιακής κοινότητας και οι θέσεις των γονιών και να έρθει μια ρύθμιση με ευθύνη και σοβαρότητα για να αντιμετωπίσει ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα που αφορά 15χρονα παιδιά. Γιατί εμείς με προχειρότητα και βιασύνη δεν ψηφίζουμε για τέτοιες ηλικίες. Ήταν η πιο υπεύθυνη στάση και μάλιστα πρέπει να σας πω ότι για τη στάση που κρατήσαμε δεχτήκαμε συγχαρητήρια από το Κόμμα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών» είπε συγκεκριμένα.

«Διαφορές»


Πάντως, παρά τη στάση της, η Γεννηματά δεν φαίνεται να κατορθώνει προς το παρόν να χαλαρώσει τις επιθέσεις στο πρόσωπό της. Ο Γιάννης Ραγκούσης, σχολιάζοντας τη συνέντευξη Γεννηματά στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ από τον ίδιο σταθμό, είπε πως η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με τις θέσεις της άνοιξε το δρόμο συνεργασίας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο ίδιος άλλωστε επιχειρεί να εκφράσει όσους ψηφοφόρους της Κεντροαριστεράς βλέπουν με συμπάθεια μια μελλοντική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, θέση που του δημιουργεί και μια «ταυτότητα» για την επόμενη μέρα του νέου φορέα.

Ο Θεοδωράκης επέκρινε έμμεσα τη Γεννηματά για στροφή του ΠΑΣΟΚ σε πιο συντηρητικές θέσεις λέγοντας ότι στο παρελθόν «έχει υπάρξει και πιο τολμηρό», ενώ δεν σταματά να μιλάει για ένα εντελώς «νέο δυνατό κίνημα που θα καθορίζει τις εξελίξεις και θα κυβερνήσει». Ο ίδιος ωστόσο επισημαίνει ότι δεν έχει καμιά βεντέτα με τη Γεννηματά: 


«Υπάρχουν πολιτικές διαφορές. Να σας πω την τελευταία: Εμείς στη Βουλή ψηφίσαμε για τα δικαιώματα μιας μειονότητας, η κ. Γεννηματά δεν ήταν εκεί, όπως δεν ήταν και την προηγούμενη φορά, όταν συζητούσαμε για το σύμφωνο συμβίωσης. Το ΠΑΣΟΚ έχει υπάρξει και πιο τολμηρό. Ο Ανδρέας με το νέο οικογενειακό δίκαιο. Ο Σημίτης με τις ταυτότητες. Ο Γιώργος με την καύση των νεκρών. Κανείς τους δεν υποχώρησε στις πιέσεις ακραίων ιεραρχών» είπε με νόημα συνεχίζοντας την αντιπαράθεση.

Η κρίση στις σχέσεις Γεννηματά - Καμίνη φαίνεται να εμφανίζει μια ύφεση, ύστερα κυρίως από την απόφαση του δημάρχου να αναδιπλωθεί μετά τις βολές του Βασίλη Κεγκέρογλου ότι δεν σήκωνε το τηλέφωνό του από τις Βρυξέλλες προκειμένου να ενημερωθεί για τη στάση της ΔΗΣΥ επί του νομοσχεδίου για τη νομική ταυτότητα φύλου. 


Ο Καμίνης όμως δέχεται τα πυρά Θεοδωράκη - Ραγκούση από τη στάση του να μην δέχεται να αποχωρήσει από τη δημαρχία σε περίπτωση που εκλεγεί πρόεδρος. Πάντως όλοι προετοιμάζονται για τα δύο ντιμπέιτ που θα διεξαχθούν στο στυλ των αμερικανικών προκριματικών των υποψηφίων για την προεδρία στα τέλη Οκτωβρίου και τις αρχές Νοεμβρίου σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα αντίστοιχα...


topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: