18.10.17

Τι συζήτησαν Αλέξης Τσίπρας - Μάικ Πενς...

Συνάντηση με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Μάικ Πενς είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον Λευκό Οίκο σε συνέχεια των επαφών του με τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Σύμφωνα με...

πληροφορίες, κατά τη συνάντηση που διήρκεσε περίπου μια ώρα, ο κ. Τσίπρας έθεσε στον αντιπρόεδρο αναλυτικά στοιχεία με τις παραβιάσεις, τις εμπλοκές και τις παραβάσεις κανόνων ασφαλείας από πλευράς της Τουρκίας από το 2013 και έπειτα ανά μήνα. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως ο κ. Πενς φάνηκε να εξετάζει τα εν λόγω στοιχεία με ιδιαίτερη προσοχή.

Κατά τη συνάντηση επίσης, τονίστηκε πως το μέλλον της Ελλάδας αλλά και οι επενδύσεις που θα έρθουν έχουν πολύ μεγάλη γεωπολιτική διάσταση. Επίσης, η αμερικανική πλευρά εμφανίστηκε ιδιαίτερα ανήσυχη για το θέμα της Τουρκίας σε διάφορα επίπεδα, κυρίως για τις εσωτερικές εξελίξεις στη γειτονική χώρα. Από την πλευρά της, η κυβέρνηση εξέφρασε την πάγια θέση της, ότι δηλαδή στηρίζει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, αλλά αυτό δεν συνάδει με την τακτική των παραβιάσεων.

Κατά τις ίδιες πηγές, στο θέμα της οικονομίας ο πρωθυπουργός παρουσίασε τις θέσεις για την επιστροφή στην ανάπτυξη. Επιβεβαιώθηκε επίσης η οικονομική σταθερότητα της Ελλάδας και η εξωστρέφεια που έδειξε η οικονομία σε τομείς όπως η ενέργεια και οι μεταφορές που έχουν στρατηγική και γεωπολιτική αξία.

Κουβέντα επίσης έγινε και για τα δυτικά Βαλκάνια. Τονίστηκε από τον πρωθυπουργό σύμφωνα με πληροφορίες ο ρόλος της Ελλάδας στην περιοχή και η στήριξη που δίνει η χώρα στην ενταξιακή πορεία των χωρών, ενώ συζήτηση έγινε και για την ΠΓΔΜ. Κατά τις ίδιες πηγές, η ελληνική πλευρά ξεκαθάρισε πως η γειτονική χώρα θα πρέπει να κάνει βήματα συνεννόησης ώστε να αρθεί το βέτο και να γίνει δεκτή στο ΝΑΤΟ καθώς επίσης και ότι οι ΗΠΑ μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο σε αυτό.

Πάντως, δεν ετέθη επί τάπητος το ζήτημα των εξοπλιστικών.

Θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας με επιχειρηματίες παρατιθέμενο από το Business Council for International Understanding, ενώ η επίσκεψη του πρωθυπουργού θα κλείσει με ομιλία του στο ινστιτούτο Brookings...


Πηγή: newpost.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: