20.10.17

Χωρίς ιδεοληψίες...

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στις Ηνωμένες Πολιτείες, πέραν των άλλων, είχε ισχυρό εσωτερικό αντίκτυπο. Οι αντίπαλοι της...
κυβέρνησης είδαν σ’ αυτήν το τέλος του αριστερού αντιιμπεριαλιστικού πολιτικού λόγου, αλλά και του παραδοσιακού αντιαμερικανισμού που αγκάλιαζε ευρύτερα λαϊκά στρώματα πέραν της Αριστεράς.

Αντίθετα, η κυβέρνηση κάνει λόγο για μια επιτυχημένη κίνηση, στο πλαίσιο μιας πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής που αξιοποιεί τη γεωπολιτική θέση της χώρας για την προώθηση των συμφερόντων της και την εδραίωση της ειρήνης στην περιοχή.

Στην πολιτική η υπερβολή είναι συνηθισμένο φαινόμενο. Οπως και οι σκοπιμότητες εκείνων που την ασκούν. Ας μη θριαμβολογούν επομένως οι απολογητές του συντηρητικού χώρου. Η Αριστερά, από τη φύση της αντίθετη σε κάθε επεκτατική πολιτική, δεν κινδυνεύει να χάσει τα αντιιμπεριαλιστικά χαρακτηριστικά της από οποιοδήποτε ταξίδι του πρωθυπουργού στο εξωτερικό.

Ο μόνος κίνδυνος που διατρέχει είναι να μη δίνει σ’ αυτά τα χαρακτηριστικά σύγχρονο και ουσιαστικό περιεχόμενο, να αρκείται σε συνθήματα και γενικότητες, να μην εκτιμά σωστά τις περιστάσεις. Οσο για τις προσδοκίες της κυβέρνησης από την ασκούμενη εξωτερική πολιτική, αυτές πάντα θα αμφισβητούνται μέχρι να υπάρξει η πραγματοποίησή τους.

Η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στις ΗΠΑ μπορεί να εξεταστεί μόνο στο πλαίσιο των διεθνών και διακρατικών σχέσεων. Χωρίς ιδεοληψίες. Μπορούσε ο πρωθυπουργός να την αποφύγει; Οποιος ισχυριζόταν κάτι τέτοιο θα ήταν αφελής ή θα προερχόταν από άλλο πλανήτη. Ιστορικά και σύγχρονα έχουν διαμορφωθεί τέτοιες συνθήκες που η Ελλάδα -με οποιαδήποτε κυβέρνηση- δεν θα μπορούσε να μη συνομιλεί και να μη συνεργάζεται με τις ΗΠΑ.

Ταυτόχρονα είναι τόσο αρνητικός ο διεθνής συσχετισμός δυνάμεων που μια κυβέρνηση, ακόμη και η πλέον αριστερή, δεν θα μπορούσε να μη λαμβάνει υπόψη της τα αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή.

Το ζήτημα είναι αν καταφέρνει να τα εξισορροπεί με άλλες διακρατικές και πολιτικές συνεργασίες, ώστε να μην καθίσταται η χώρα υποχείριο της μίας ή της άλλης μεγάλης δύναμης. Σε κάθε περίπτωση, η εξωτερική πολιτική είναι μια ρεαλιστική υπόθεση, από την οποία σίγουρα θα βγεις χαμένος -ιδιαίτερα αν είσαι ο λιγότερο δυνατός- αν επιχειρήσεις να την ασκήσεις με ιδεοληψίες...


Πηγή efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: