19.10.17

Τα πολιτικά αλληθωρίσματα του Σίλβιο Μπερλουσκόνι...

Οι εκλογές πλησιάζουν και οι Ιταλοί πολιτικοί άρχισαν την προθέρμανση. Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι επισκέφθηκε την Κάτω Ιταλία και προσπάθησε να...
συναντήσει τους σεισμοπαθείς του μικρού νησιού Ισκια, που επλήγη από τον Εγκέλαδο τον περασμένο Αύγουστο.

Μέρος των κατοίκων τον αμφισβήτησε, ζητώντας «ουσιαστικές δεσμεύσεις και όχι πασαρέλες».

Ο «μίστερ τιβί», όμως, έχει πάρει και πάλι τα πάνω του. Το καλοκαίρι που μας πέρασε, αδυνάτισε δέκα κιλά, και τώρα επιστρέφει στην πολιτική σκηνή.

Προς το παρόν, ο Σίλβιο δεν μπορεί να θέσει υποψηφιότητα, λόγω της οριστικής καταδίκης του για φορολογική απάτη. Περιμένει, όμως, να αποφανθεί σχετικά το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στο οποίο και έχει προσφύγει, ζητώντας να του δοθεί και πάλι το δικαίωμα του εκλέγεσθαι. 


Υπόγειες διαβουλεύσεις

Παρά τα όποια προβλήματα, πάντως, ο Ιταλός μεγιστάνας συνεχίζει να μοιράζει τα χαρτιά της πολιτικής τράπουλας.

Πρώτα «έκαψε» όλους τους κατά καιρούς δελφίνους του, που έμοιαζε πως θα μπορούσαν να αναλάβουν την ηγεσία της Φόρτσα Ιτάλια.

Και τώρα άρχισε να διαπραγματεύεται, φυσικά υπογείως, τη μελλοντική σύνθεση της κυβέρνησης, μετά τις βουλευτικές εκλογές, οι οποίες θα γίνουν το πολύ μέχρι την άνοιξη.

Τυπικά, ο Μπερλουσκόνι θα συμμαχήσει με τη Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι και με τα ακροδεξιά Αδέλφια της Ιταλίας της Τζόρτζια Μελόνι.

Στην πραγματικότητα, όμως, όλοι πιστεύουν ότι μετεκλογικά θα επιχειρήσει να συνθέσει κυβέρνηση μαζί με την Κεντροαριστερά του πρώην πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι.

Κύριος στόχος τους, να απομονωθούν τα υποτιθέμενα «άκρα» των δύο συμμαχιών, αλλά και να μείνει οριστικά στο περιθώριο το κίνημα Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο. 


Ο νέος εκλογικός νόμος

Ολα αυτά, βέβαια, θα γίνουν σαφέστερα μετά τις εκλογές, όταν ο καθένας θα αναγκαστεί να ανοίξει τα χαρτιά του. Διότι προς το παρόν, όλοι δηλώνουν ότι θα δώσουν μάχη υπέρ των ιδεωδών και της καθαρής επικράτησης της παράταξης. Με πρώτο και καλύτερο τον ίδιο τον Ρέντσι, ο οποίος το περασμένο Σάββατο γιόρτασε τα δέκα χρόνια από την ίδρυση του Δημοκρατικού Κόμματος και υπογράμμισε ότι η πολιτική αυτή δύναμη είναι σαφώς εναλλακτική στην Κεντροδεξιά.

Χωρίς να υπενθυμίσει, βέβαια, ότι ακριβώς τις ημέρες αυτές, το κόμμα του, μαζί με τις συντηρητικές δυνάμεις, ψηφίζει στο Κοινοβούλιο τον νέο εκλογικό νόμο.

Μια μείξη απλής αναλογικής και πλειοψηφικού που ουσιαστικά ευνοεί τη σύναψη συμμαχιών και άρα ζημιώνει τα Πέντε Αστέρια, τα οποία δεν θέλουν κανέναν πολιτικό συνοδοιπόρο. Η κίνηση αυτή, μαζί με την προσφυγή σε ψήφο εμπιστοσύνης για την επίσπευση της έγκρισης του νόμου, δυσαρέστησε ιδιαίτερα τον Ρομάνο Πρόντι.

Τόσο που ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος της Κομισιόν αποφάσισε να μην παραστεί και να μη στείλει καν γραπτό μήνυμα στη «γιορτή» για την πρώτη δεκαετία των Δημοκρατικών.

Η όλη κατάσταση, δηλαδή, δεν είναι και από τις πιο γαλήνιες. Σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, από τη μία ο Ρέντσι ξέρει ότι μόνος του δεν πρόκειται να μπορέσει να κυβερνήσει και έχει μπει σε μεγάλο πειρασμό για «συνεργασία» με τον Σίλβιο.

Από την άλλη, όμως, βλέπει και τι έχει συμβεί σχεδόν σε όλες τις σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις της Ευρώπης, οι οποίες μετακινήθηκαν προς το μετριοπαθές Κέντρο ή και τον νεοφιλελευθερισμό. Προσπαθεί, ουσιαστικά, να τετραγωνίσει τον κύκλο. 


Το καταλανικό... παράδειγμα

Και μέσα σε αυτό το κλίμα, την ερχόμενη Κυριακή, οι κάτοικοι των πλούσιων, βόρειων περιφερειών με πρωτεύουσες το Μιλάνο και τη Βενετία θα κληθούν να προσέλθουν στις κάλπες, στο πλαίσιο συμβουλευτικού δημοψηφίσματος.

Θα πρέπει να πουν αν θέλουν να ξεκινήσει διαπραγμάτευση των δύο περιφερειών με την ιταλική κυβέρνηση, για την εξασφάλιση αυτονομίας σε τομείς όπως είναι η παιδεία, το περιβάλλον, ο πολιτισμός και η αστική δικαιοσύνη. Με κύριο, έμμεσο στόχο, βέβαια, μια ουσιαστική φορολογική αυτονομία.

Οπως έχουμε πει, το «ναι» θεωρείται δεδομένο, διότι το δημοψήφισμα στηρίζουν η Λέγκα, η Φόρτσα Ιτάλια και τα Πέντε Αστέρια.

Αλλά η κατάσταση δεν είναι και τόσο απλή: ο Ρομπέρτο Μαρόνι (ο περιφερειάρχης της Λομβαρδίας, με πρωτεύουσα το Μιλάνο) ζητά μεγάλη προσέλευση, για να έχει στο χέρι του ένα ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί.

Μετά, όμως, την ένταση που προκάλεσε η ισπανο-καταλανική διαμάχη, η όλη προβολή του ιταλικού συμβουλευτικού δημοψηφίσματος έχει σαφώς μειωθεί, και ο Σίλβιο αποφάσισε να περιορίσει τις εμφανίσεις του στο πλευρό των στελεχών της Λέγκα...


efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: