17.10.17

Πιτσιόρλας: Το Ελληνικό θα προχωρήσει...

"Ο πλούτος της Ελλάδας είναι τα ακίνητα"...

«Η αγορά των ακινήτων εξαρτάται από την πορεία της οικονομίας, αλλά και από την πορεία επίλυσης δομικών αιτημάτων της...
Δημόσιας Διοίκησης», τόνισε ο Υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσιόρλας.

Μιλώντας στο 18ο συνέδριο Prodexpo για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας, ο κ. Πιτσιόρλας σημειώσε πως στα ακίνητα αντανακλώνται οι παθογένειες. «Η πρώτη προτεραιότητα είναι να διαφυλαχθεί το κλίμα σταθερότητας που έχει δημιουργηθεί στη χώρα μας, σε σχέση και με τις γύρω χώρες. Μέλημά μας είναι να εδραιωθεί η σταθερότητα στη χώρα μας και συνεχώς αναλαμβάνονται πρωτοβουλίες», πρόσθεσε.

«Ελπίζουμε να μην γνωρίσουμε όξυνση στο θέμα των προσφύγων», είπε ακόμα και πρόσθεσε:

«Θέλουμε σταθερότητα στη χώρα, στόχος της κυβέρνησης οι εκλογές να είναι στην ώρα τους και να κλείσουμε γρήγορα την Τρίτη αξιολόγηση. Το καλοκαίρι του 2018 να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα και να βγούμε στις αγορές».

Αναφερόμενος στο ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στις ΗΠΑ, ο υφυπουργός Οικονομίας ανέφερε πως «οι δηλώσεις της Κρ. Λαγκάρντ είναι ότι δεν θα τεθούν άλλα ζητήματα».

«Η κυβέρνηση θέλει να καλύψει με γρήγορα ρυθμό τα εναπομείναντα και να κλείσει η αξιολόγηση. Αν συμβεί η ολοκλήρωση του προγράμματος μέχρι τον Αύγουστο του 2018, θα έχουμε περισσότερη άνεση σε διάφορα θέματα. Είμαστε σε πορεία θετική. Τα οικονομικά στοιχεία δείχνουν ότι μπαίνουν σε τροχιά ανάπτυξης. Έχουμε και δείγματα δομικής αλλαγής της ελληνικής οικονομίας. Αύξηση των εξαγωγών πολύ σημαντικό, επίσης, αύξηση της βιομηχανικών παραγωγών και άμεσων επενδύσεων. Όλα αυτά είναι ζητήματα που είναι θετικά, μπαίνουμε σε τροχιά ανάπτυξης με καλύτερους όρους», επεσήμανε ο κ. Πιτσιόρλας.

Όπως είπε, «διοργανώνουμε ανά την Ελλάδα συνέδρια για την οργάνωση στρατηγικής, αυτό δείχνει ότι ωριμάζει η ιδέα της στροφής προς την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων, στροφής προς την εξωστρέφεια. Στον τομέα των ακινήτων έχουμε κάποια δείγματα που αρχίζει να αλλάζει η αγορά, τα ποιοτικά ακίνητα πρέπει να μας κινητοποιήσουν. Ο τουρισμός πήγε πάρα πολύ καλά, με καλές προοπτικές για τα τουριστικά ακίνητα. Στον τομέα των κατοικιών έχουμε δείγματα ότι κινείται ξανά η αγορά, υπάρχει ενδιαφέρον για κατοικίες στην Ελλάδα. Λειτουργεί το πρόγραμμα της Golden Visa. Τεράστιο θέμα της ωρίμανσης των ακινήτων για να μπορέσουν να αξιοποιηθούν, είτε από το Δημόσιο, είτε από τράπεζες είτε από τον Στρατό. Γιατί είναι μπλεγμένα ακίνητα που χρειάζονται χρόνο για να αξιοποιηθούν».

«Θα προχωρήσουμε στο πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων, αλλά θα πρέπει να επιλύσουμε δομικά προβλήματα, θέματα δεκαετιών. Η έλλειψη κτηματολογίου, η έλλειψη δασολογίου, τα θέματα χρήσης γης, το χωροταξικό είναι ζητήματα μεγάλα και η επίλυσή τους αποτελεί πολύ μεγάλη προσπάθεια. Φέρνω το παράδειγμα του Ελληνικού ή του Αστέρα», ανέφερε ο κ. Πιτσιόρλας και υπογράμμισε:

«Τα ζητήματα τα δασικά και της αρχαιολογίας δεν μπορούν να λυθούν με πολιτικές εντολές. Η ρίζα του προβλήματος βρίσκεται το να πει ο δασάρχης τελικά τι είναι δάσος και τι δεν είναι. Το πρόβλημα αυτό πρέπει να το αντιμετωπίσουμε στη ρίζα του. Πρέπει να αφαιρέσουμε τη βάση πάνω στην οποία αναπτύσσονται αυτά τα φαινόμενα. Το θέμα της αρχαιολογίας είναι θέμα που όλη η Ελλάδα το αντιμετωπίζει. Αυτά τα δύο πρέπει να "παντρευτούν" σε ένα σύγχρονο πλαίσιο. Το Ελληνικό θα προχωρήσει, έχουν επιλυθεί τα ζητήματα, λεπτομέρειες λεπτομερειών χρειάζονται πια. Αλλά χρειάστηκε μεγάλη προσπάθεια».

«Η κυβέρνηση προωθεί και το κτηματολόγιο και τους δασικούς χάρτες, όπως επίσης προωθείται μια προσπάθεια επίλυσης προβλημάτων της Δημόσιας Διοίκησης. Η προώθηση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και η κωδικοποίησης της νομοθεσίας. Αν καταφέρουμε να έχουμε κωδικοποιημένη τη νομοθεσία, θα έχουμε μια βάση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε καθημερινά», επεσήμανε και συμπλήρωσε:

«Μια άλλη τεράστια κίνηση είναι η Ιδιωτικοποίηση του λιμανιού στον Πειραιά και στη Θεσσαλονίκη που ανοίγει τεράστια προοπτική για την αξιοποίηση των logistics. Ο μεγάλος μας πλούτος είναι τα ακίνητα στην Ελλάδα».

«Στη φορολογία προφανώς υπάρχουν προβλήματα και τα χρόνια της κρίσης υπήρξαν πρόχειρες λύσεις. Με την ολοκλήρωση του προγράμματος θα μπορούμε να συζητήσουμε πιο ψύχραιμα, όπως π.χ. για την φορολογική μεταχείριση των επαγγελματικών ακινήτων», κατέληξε...


newpost.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: