20.10.17

Συμφωνία Ραχόι - Σάντσεθ...

...για διεξαγωγή εκλογών στην Καταλονία...

Ο Ισπανός πρωθυπουργός και ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος συμφώνησαν στη διεξαγωγή τοπικών εκλογών στην...
Καταλονία τον Ιανουάριο, στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων μερικής αναστολής του καθεστώτος αυτονομίας. Αύριο το έκτακτο υπουργικό συμβούλιο στη Μαδρίτη που θα καθορίζει τις επόμενες κινήσεις.

Τη συμφωνία μεταξύ των δύο ανδρών (Ραχόι-Σάντσεθ) γνωστοποίησε στην ισπανική τηλεόραση το στέλεχος του PSOE, Κάρμεν Κάλβο. Θα πρέπει να σημειώσουμε πως ο συντηρητικός πρωθυπουργός της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι, έχει συγκαλέσει για το Σάββατο έκτακτο υπουργικό συμβούλιο προκειμένου να παρθούν μέτρα για την μερική αναστολή της αυτονομίας στην Καταλονία (εκκίνηση της διαδικασίας εφαρμογής του άρθρου 155 του ισπανικού Συντάγματος) έπειτα από την άρνηση του Κάρλε Πουτζντεμόν να δηλώσει πως εγκαταλείπει την εκστρατεία διεκδίκησης της ανεξαρτησίας.

Η εφημερίδα LA VANGUARDIA γράφει ότι οι Σοσιαλιστές ελπίζουν ότι τα μέτρα που θα εγκρίνει αύριο το υπουργικό συμβούλιο θα επηρεάσουν την καταλανική αστυνομία και το καταλανικό κανάλι TV3 (σ.σ. βασικό τηλεοπτικό κανάλι του δημόσιου φορέα της Καταλονίας), προκειμένου να επιστρέψει η νομιμότητα στην περιοχή, η θεσμική ηρεμία και να πάνε οι Καταλανοί στις κάλπες χωρίς παρεμβάσεις.  

Στο μεταξύ, η συνεδρίαση της Γερουσίας που θα συζητήσει την πρόταση για την ενεργοποίηση του άρθρου 155 θα γίνει την Παρασκευή 27 Οκτωβρίου και η συζήτηση-ψηφοφορία, το Σάββατο 28 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές, η επιτροπή που θα εξετάσει το θέμα και θα συγκροτηθεί ειδικά για αυτή την περίσταση, θα αποτελείται από 27 Γερουσιαστές οι οποίοι συμμετέχουν στις Επιτροπές των αυτόνομων περιφερειών και στη συνταγματική επιτροπή. Θα συνεδριάσει για πρώτη φορά τη Δευτέρα...


efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: