22.10.17

Εμπρηστικές δηλώσεις Ερντογάν εναντίον ΗΠΑ...

Ταγίπ Ερντογάν
Νέα επίθεση στις ΗΠΑ εξαπέλυσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζοντας τη διπλωματική σύγκρουση της κυβέρνησή του με την Ουάσινγκτον, την οποία κατηγορεί για...
την «αντιδημοκρατική» δίωξη σε βάρος των ανδρών της ασφάλειάς του.

Οι χθεσινές δηλώσεις του πρόεδρου της Τουρκίας μοιάζουν να τερματίζουν τις όποιες ελπίδες υπήρχαν περί διευθέτησης της κρίσης μεταξύ των δύο χωρών, συμμάχων στο NATO. Τόσο η Ουάσινγκτον όσο και η Άγκυρα έχουν πάψει να εκδίδουν βίζες η καθεμία για τους πολίτες της άλλης.

«Λένε ότι οι ΗΠΑ είναι η κοιτίδα της δημοκρατίας. Αυτό δεν μπορεί να είναι αλήθεια. Αυτή δεν μπορεί να είναι δημοκρατία», είπε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Κωνσταντινούπολη.

Όταν εκδίδονται εντάλματα σύλληψης σε βάρος των σωματοφυλάκων μου ερήμην (...) στις ΗΠΑ, όπου είχα πάει προσκεκλημένος, με συγχωρείτε αλλά θα πω ότι αυτή δεν είναι μια πολιτισμένη χώρα.

Πριν λίγες μέρες ο Τούρκος πρόεδρος έριξε κι άλλο λάδι στη φωτιά, δηλώνοντας ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να απολύσουν τον πρεσβευτή τους στην Αγκυρα, προσθέτοντας πως δεν τον θεωρεί πλέον αντιπρόσωπο της κυβέρνησης των ΗΠΑ και «δεν είναι πλέον αποδεκτός» από την τουρκική κυβέρνηση.

Ο Ερντογάν κατηγόρησε ουσιαστικά τις ΗΠΑ ότι προκάλεσαν τη διένεξη ανάμεσα στις δύο χώρες και αναρωτήθηκε, ειρωνικά, πώς κατάφεραν και διείσδυσαν «πράκτορες» στο αμερικανικό προξενείο της Κωνσταντινούπολης, αναφερόμενος στους δύο προξενικούς υπαλλήλους που έχουν συλληφθεί.

Η ένταση ανάμεσα στις δύο πλευρές κλιμακώθηκε, όταν οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν του δύο Τούρκους προξενικούς υπαλλήλους των ΗΠΑ, που κατηγορούνται ότι συνδέονταν με την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016. Ωστόσο, η αμερικανική πρεσβεία στην Τουρκία χαρακτηρίζει τις κατηγορίες ανυπόστατες.

Θυμίζουμε ότι δικαστήριο των ΗΠΑ απήγγειλε τον Αύγουστο κατηγορίες σε βάρος 15 στελεχών των τουρκικών υπηρεσιών ασφαλείας για το επεισόδιο ανάμεσα σε διαδηλωτές και τη φρουρά του Ερντογάν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στην Ουάσινγκτον τον Μάιο. Τότε Ερντογάν είχε δηλώσει πως η Άγκυρα δεν θεωρεί δεσμευτική τη δίωξη αυτή από μέρους της αμερικανικής δικαιοσύνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: