18.10.17

Αξιολόγηση και ληξιπρόθεσμα στην ατζέντα...

...του υπουργείου Οικονομικών...

Η ενοποίηση του μηχανισμού είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών και τα προαπαιτούμενα ενόψει της τρίτης αξιολόγησης του...
ελληνικού προγράμματος απασχόλησαν τη διυπουργική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών.

Εξετάστηκε το ζήτημα της δημιουργίας ενός μηχανισμού για την ενιαία είσπραξη από τις υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τις εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία ενώ έγινε και εφ' όλης της ύλης συζήτηση για τα προαπαιτούμενα καθώς τη Δευτέρα επιστρέφουν στην Αθήνα οι εκπρόσωποι των δανειστών μας για να συζητήσουν τα θέματα που αφορούν το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης.

Στη σύσκεψη μετείχαν οι υπουργοί Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος και ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής.
Τεχνικά κλιμάκια

Στο μεταξύ, ντεμπούτο με τον προϋπολογισμό του 2017 κάνει η τεχνική αντιπροσωπεία των δανειστών στην πρώτη συνάντηση με θέμα τα δημοσιονομικά με τα αντίστοιχα κλιμάκια του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών. Η πρώτη συνάντηση (18/10), που γίνεται λίγο πριν από την εκκίνηση των διαπραγματεύσεων τη Δευτέρα 23 Οκτωβρίου σε επίπεδο επικεφαλής, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφού τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών θα βγάλουν από την τσάντα τους το μπλοκ με τις παρατηρήσεις που είχαν καταγράψει στην τελευταία τους συνάντηση γι’ αυτό το θέμα.

Οπως ήταν φυσικό, κεντρική θέση στους αστερίσκους είχε η τρύπα στα κρατικά ταμεία -τότε η υστέρηση στα καθαρά έσοδα έφτανε στο 1,765 δισ. ευρώ, ενώ τώρα, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, προσεγγίζει τα 2,4 δισ. ευρώ. Τούτο βέβαια εξαιτίας του μπαράζ των πληρωμών που προηγήθηκε τον Σεπτέμβριο από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) που επέστρεφε μαζικά φόρους που είχε παρακρατήσει σε χιλιάδες φορολογουμένους.

Οι συζητήσεις πάνω σ' αυτό το ζήτημα θα είναι διεξοδικές ενώ, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, θα συνεχιστούν και την Πέμπτη, από τη στιγμή που ο προϋπολογισμός του 2017 κλείνει με μεγάλη υστέρηση στα φορολογικά έσοδα, κυρίως από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, κάτι που έχει θορυβήσει τους δανειστές, αφού καταδεικνύει κόπωση στην είσπραξη αλλά και ένταση της φοροδιαφυγής...


efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: