11.10.17

Άμα έχεις τέτοιους ευρωπαϊστές...

τι τους χρειάζεσαι τους «αντιευρωπαϊστές λαϊκιστές»;..

Η Νέα Δημοκρατία και η ευρωπαϊκή αντιπολίτευση γενικότερα είχαν δύο κεντρικούς άξονες στην πολιτική τους. Ο πρώτος ήταν ότι η...
χώρα έχει ανάγκη «πολιτικής σταθερότητας» για να αντιμετωπίσει την κρίση. Και ο δεύτερος ότι η «αποκατάσταση της αξιοπιστίας» της Ελλάδας προς τους εταίρους - δανειστές και τις αγορές ήταν κρίσιμο μέγεθος για την έξοδο της χώρας από τις περιπέτειες.

Δεσπόζει, δηλαδή, στην πολιτική τους το «κεφάλαιο» της σταθερότητας και της αξιοπιστίας. Η κριτική ήταν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί με την «αλλοπρόσαλλη» στάση του ούτε το ένα ούτε το άλλο να διασφαλίσει. Επειτα από δύο χρόνια, η εικόνα είναι διαφορετική. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες εγκωμιάζουν την αξιοπιστία της κυβέρνησης και την πολιτική, κοινωνική και οικονομική σταθερότητα που υπάρχει στη χώρα. Οι οικονομικοί δείκτες βελτιώνονται και οι οίκοι αξιολόγησης αναβαθμίζουν την ελληνική οικονομία.

Προφανώς, υπάρχει δρόμος πολύς και δύσκολος ακόμα να διανυθεί για να ολοκληρωθεί η προσπάθεια και οι καρποί της να γίνουν χειροπιαστοί στον απλό πολίτη. Όμως όλοι οι διεθνείς παράγοντες σχεδόν ομόφωνα - και αυτοί με τους οποίους είχε συγκρουστεί η κυβέρνηση - αναγνωρίζουν τη σημαντική πρόοδο και προβλέπουν επιτυχή έξοδο τον Αύγουστο του 2018.

Τελευταίο παράδειγμα, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ στη συνέντευξή του στην «Καθημερινή» της περασμένης Κυριακής και στον Αλέξη Παπαχελά. Ο πρόεδρος του Eurogroup εκδήλωσε την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση και προσωπικά στον Τσίπρα, όπως και την πλήρη αισιοδοξία του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Είπε επίσης και κάτι ακόμα που, όπως φαίνεται, ενόχλησε ιδιαιτέρως τον κ. Μητσοτάκη: ότι δεν πρέπει να διακοπεί το πρόγραμμα με πρόωρες εκλογές - κάτι που είχε πει και για τις προηγούμενες εκλογές του 2015 -, γιατί τότε μπορεί να χαθούν όλα. Ητοι… εκλογές το 2019!

Αυτό δεν το άντεξε ο Κυριάκος. Του ξέφυγε ένα… ουάου απογοήτευσης! Το θεώρησε παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας, ενώ επτά χρόνια δεν… παρενέβαινε κανένας. Η «έκκληση» για σταθερότητα θεωρείται εξωτερική παρέμβαση. Ενώ η αναγνώριση της… πολυπόθητης αξιοπιστίας της χώρας από τους Ευρωπαίους ηγέτες στο πρόσωπο της παρούσας κυβέρνησης εξοργίζει τη ΝΔ και την κάνει ιδιαίτερα επιθετική προς τους Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Ο Αδωνις θεωρεί τα καλά λόγια για τη χώρα και την έκκληση για αποφυγή των πρόωρων εκλογών «εισπήδηση στην εσωτερική πολιτική λειτουργία της Ελλάδας»! Ενώ εάν άκουγε ο Κυριάκος τα καλά λόγια που λένε οι εταίροι για τον Τσίπρα, δεν θέλω να φανταστώ τι θα έκανε από τη χαρά του…

Ο δε Βορίδης - πιο διανοούμενος… ευρωπαϊστής - αποδίδει τα καλά λόγια των Ευρωπαίων προς τον Τσίπρα στο ότι είναι πολύ… πειθήνιος πρωθυπουργός! Και στο ότι «περνάει» τα πιο σκληρά αντιλαϊκά νομοσχέδια χωρίς να κουνιέται φύλλο. Δηλαδή το ευρωπαϊκό πρόγραμμα για τη διάσωση της χώρας, για το οποίο εγκαλούσαν τον Τσίπρα επειδή αργούσε να το κλείσει…

Άμα έχεις τέτοιου είδους ευρωπαϊστές, τι τους χρειάζεσαι τους «αντιευρωπαϊστές λαϊκιστές»;

Επίσης, πληροφορούμαστε από την Πειραιώς ότι οι εκλογές δεν σημαίνουν αστάθεια, ιδίως όταν γίνονται παραμονές της ολοκλήρωσης του προγράμματος και της εξόδου της χώρας στις αγορές. Δεν ξέρω πόσο σοβαρά μπορούν να λέγονται τέτοια πράγματα. Ή ότι οι συριζαίοι «έχουν κολλήσει στις καρέκλες τους και τα κάνουν όλα για την εξουσία».

Λες και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει εκλεγεί δημοκρατικά, δεν λειτουργεί εντός της κυβερνητικής θητείας του, δεν διατηρεί την κοινοβουλευτική πλειοψηφία ή αντιμετωπίζει λαϊκή εξέγερση. Ενώ η ΝΔ θέλει την εξουσία από… οικογενειακό χόμπι, ξεχνώντας τις «κυβερνήσεις τετραετούς διάρκειας». Θα είχε ενδιαφέρον ένα σχόλιο από τους οπαδούς του «Γερούν, γερά». Εστω και ένα… ουάου απογοήτευσης θα μας αρκούσε! Να το περάσουν «βουβά» δεν λέει…

Παναγιώτης Παναγιώτου

Δεν υπάρχουν σχόλια: