18.10.17

Αλογες αντιδράσεις ή έλλογα λάθη;...

Διαμάχη έχει ξεσπάσει από χθες ανάμεσα ακόμη και σε φιλόζωους πάνω σε μια εκπαιδευτική δράση (;) που...
οργάνωσε γνωστός ιδιωτικός παιδικός σταθμός στη Θεσσαλονίκη και περιελάμβανε μεταξύ άλλων και ζωγραφική πάνω σε άλογο.

Ο παιδικός σταθμός «Κοπερτί» ανέβασε στο facebook σχετικές φωτογραφίες, μία από τις οποίες έγινε αφορμή για έναν διάλογο που όχι λίγες φορές ξεπέρασε τα όρια του απλού σχολιασμού, με ύβρεις, ακόμη και απειλές.

Απεικονίζει παιδιά νηπιαγωγείου να ζωγραφίζουν με πινέλα και νερομπογιές πάνω σε ένα άσπρο άλογο, δράση που λέγεται ότι στο εξωτερικό συνηθίζεται σε κατασκηνώσεις και πάρτι.

Στο αρχικό αρνητικό σχόλιο η Κατερίνα Τσέρτου, που δημοσιοποίησε το γεγονός, αναρωτιόταν: «Αυτή είναι η παιδεία που οραματίζονται εκεί για αυτές τις ευαίσθητες ψυχές; Αυτά τα παραδείγματα δίνουν; Ετσι “μολύνουν” τη σκέψη και τα αισθήματα των παιδιών σε αυτή την τρυφερή ηλικία; Θα γίνει φυσικά καταγγελία γιατί είναι και παράνομο!» και τόνιζε πως θα επιληφθεί του περιστατικού κακοποίησης αφού «σύμφωνα με το άρθρο 12 παρ. 2 του Ν. 4039/12.2 απαγορεύεται η διατήρηση κάθε είδους ζώου σε επιχειρήσεις ψυχαγωγικών παιχνιδιών, πίστας αυτοκινητιδίων, μουσικών συναυλιών, επιδείξεων, πανηγυριών ή άλλων καλλιτεχνικών ή ψυχαγωγικών εκδηλώσεων, εφ’ όσον τα ζώα χρησιμοποιούνται με οποιονδήποτε τρόπο και για οποιονδήποτε σκοπό στο πρόγραμμά τους».

Η Κατερίνα Τσέρτου και ο Αβραάμ Αβραχαμς, μέλη της ομάδας κατά των κακοποιήσεων ζώων «DREAMDANCERS», κατέθεσαν στο Αστυνομικό Τμήμα Καλαμαριάς μήνυση κατά του παιδικού σταθμού και κατά του Ιππικού Ομίλου Βορείου Ελλάδος.

Το «Κοπερτί» δέχτηκε δεκάδες σχόλια, άλλα επικριτικά και άλλα υποστηρικτικά, στήθηκε κανονική διαμάχη στην οποία περίσσευαν οι επιθέσεις και υπολείπονταν τα επιχειρήματα.

Στην επίσημη ανακοίνωση του παιδικού σταθμού αναφέρεται πως «το αν το απολαμβάνουν τα άλογα φυσικά μόνο μέσω της γαλήνιας στάσης τους μπορεί να αξιολογηθεί ή και από τη γνώμη των ειδικών που ασχολούνται με τα άλογα (π.χ. ο υπεύθυνος Εκπαιδευτικός-Ψυχολόγος του προγράμματος ή άλλοι εκπαιδευτές)… Δεν είναι τυχαίο που έχει επιλεγεί η συγκεκριμένη συνεργασία όπου υλοποιείται καθημερινά Θεραπευτική Ιππασία για ΑμεΑ και Εκπαιδευτικά προγράμματα στις εγκαταστάσεις του ΙΟΒΕ και όχι κάποιο τσίρκο ή ψυχαγωγικό πάρκο όπως αδίκως κατηγορηθήκαμε».

Καλούν δε όσους έχουν άλλη άποψη, γονείς ή εκπαιδευτικοί που «μπορούν να αφιερώσουν τον χρόνο τους -κάποιο Σάββατο ίσως- για να τους πείσουμε ή να μας πείσουν για το ορθό ή λάθος των επιλογών μας».

Ο διευθυντής του παιδικού σταθμού, Τάσος Γλατζής, εξηγεί στην «Εφ.Συν.» πως «όλα έγιναν με πρόταση του προγράμματος θεραπευτικής ιππασίας του Ιππικού Ομίλου Β. Ελλάδας και φυσικά μόνο για κακοποίηση του ζώου δεν μπορεί να γίνει λόγος καθώς οι μπογιές που χρησιμοποιήθηκαν είναι οι ίδιες με τις οποίες τα παιδιά βάφουν τα πρόσωπά τους. Δώδεκα χρόνια συμμετέχουμε σε αυτό το πρόγραμμα»

Αν η σχετική συζήτηση για το θέμα άνοιξε τώρα, εννοείται ότι τα ίδια δεν ισχύουν για τα φαινόμενα θανάτωσης αδέσποτων -και όχι μόνον- ζώων από αυτούς που βάζουν φόλες.

Οι περισσότεροι έχουμε να αναφερθούμε σε τέτοια περιστατικά, αλλά φαίνεται ότι ειδικά στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης είναι τέτοιας έντασης και αγριότητας που οδήγησαν σε επικήρυξη από τον σύλλογο «Φίλοι ζώων Ωραιοκάστρου».

Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «οργή και επικήρυξη 3.000 ευρώ για τους δολοφόνους», κάνοντας λόγο για «οργανωμένο πογκρόμ, αφού από τα τριάντα κουταβάκια -του πάρκου “Ελπίδας”- έχουν μείνει μόνο τρία».

Ζητούν επίσης από τον δήμο «να καταδικάσει τις δολοφονίες των αδέσποτων, που παίρνουν ανησυχητικές διαστάσεις, και να προχωρήσει ΤΩΡΑ στη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την περίθαλψη και στείρωση των αδέσποτων»...


efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: