24.10.17

Συνεργασίες - έκπληξη στα «σκαριά» από ΣΥΡΙΖΑ...

σε δημοτικές - περιφερειακές εκλογές...

Συνεργασίες που θα συζητηθούν αρκετά συζητά ο ΣΥΡΙΖΑ για τις επερχόμενες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, ενώ...
έντονες φέρεται να είναι οι ζυμώσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης για τον εκλογικό νόμο που θα προταθεί για την επόμενη αναμέτρηση στην Αυτοδιοίκηση.

Το Μέγαρο Μαξίμου, έχει να αποφασίσει να υποστηρίξει επιτυχημένους περιφερειάρχες και δημάρχους, ακόμα και αν αυτοί προέρχονται ή ανήκουν σε άλλους πολιτικούς χώρους, με την προϋπόθεση στο δίπολο “συντήρηση- πρόοδο” να τάσσονται με το δεύτερο στρατόπεδο.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, ο ΣΥΡΙΖΑ προτίθεται (ακριβέστερα, κατ’ άλλους, έχει ήδη συμφωνήσει στο ανώτερο δυνατό επίπεδο) να στηρίξει τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, ο οποίος ανήκει στο χώρο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Εμμέσως πλην σαφώς το δήλωσε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, όταν μιλώντας στο Περιφερειακό Συνέδριο της Κρήτης, ανέφερε με νόημα: “Εκτιμάμε ότι οι εργασίες (σ.σ. για την κατασκευή ενός σύγχρονου αυτοκινητόδρομου στο νησί) θα ξεκινήσουν στις αρχές του 2019. Και θα είμαστε εδώ, εγώ με τον Περιφερειάρχη για να βρεθούμε στην έναρξη των εργασιών” ενώ συνέχισε αναφέροντας: “Το έργο θα ολοκληρωθεί σε 4 ή 5 χρόνια από την έναρξή του, αλλά απ’ ότι βλέπω πάλι θα είμαστε εδώ, εγώ και ο Περιφερειάρχης”. Οι αντιδράσεις κάποιων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στο νησί υπήρξαν έντονες, προκειμένου δε να δοθεί χρόνος για την “ωρίμανση” της στήριξης, κομματικά στελέχη υποστήριζαν ότι “ο πρωθυπουργός απλώς ...αστειεύτηκε”!

Στήριξη, ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες διασταυρωμένες πληροφορίες προτίθεται να δώσει ο ΣΥΡΙΖΑ και στον περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, τον πρώην υφυπουργό Απόστολο Κατσιφάρα, ανηψιό του Γιώργου Κατσιφάρα, υπουργού επί κυβερνήσεων Ανδρέα Παπανδρέου και προσωπικού φίλου του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ.

“Αν δεν στηρίξουμε τον Σταύρο Αρναουτάκη και τον Απόστολο Κατσιφάρα, θα αναρωτηθεί όλος ο κόσμος γιατί δεν το κάνουμε” αναφέρει κορυφαίος υπουργός, εκ των στενότερων συνεργατών του πρωθυπουργού, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως το Μέγαρο Μαξίμου απέκτησε την καλύτερη των γνωμών για τους δυο περιφερειάρχες, μέσω των επαφών για τα Περιφερειακά Συνέδρια που οργανώνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η στήριξη σε Στ. Αρναουτάκη και Απ. Κατσιφάρα αποδεικνύει πως η Κουμουνδούρου θα εγκαταλείψει την κομματική στρατηγική που ακολούθησε στις προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές (“δεν είχε καμιά σχέση με την στρατηγική που επί δεκαετίες ακολουθούσε η αριστερά στους δήμους”, παραδέχονται πλέον ανώτατα στελέχη) και που την οδήγησαν στην ήττα του 2014, επιζητώντας αυτή τη φορά ευρύτατες συνεργασίες.

Συνεργασίες που εν πολλοίς βεβαίως θα κριθούν και από την κατάσταση και τις πολιτικές εξελίξεις- ιδίως στο χώρο της κεντροαριστεράς- το 2019 που θα διεξαχθούν οι αυτοδιοικητικές εκλογές. Χαρακτηριστικό των εξελίξεων είναι πως ο Γραμματέας της ΚΠΕ του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Ρήγας έχει αποστείλει επιστολή στις νομαρχιακές οργανώσεις του κόμματος, ζητώντας τους να αποστείλουν στην Κουμουνδούρου αξιολόγηση όλων των δημάρχων στο νομό τους, ώστε να ξεκινήσουν σιγά-σιγά οι διεργασίες για τη στήριξη των ικανότερων εξ αυτών.

Η Κουμουνδούρου, βεβαίως, επιλέγει την τακτική των ευρύτερων συνεργασιών για δυο επιπλέον λόγους: Πρώτον, γιατί δεν διαθέτει επαρκείς δυνάμεις στην αυτοδιοίκηση, όπως άλλωστε και σε πολλούς άλλους κοινωνικούς χώρους και συνεπώς, ως ένα βαθμό τουλάχιστον, ποιεί την ανάγκη φιλοτιμία. Και δεύτερον, εξυπηρετεί τη στρατηγική του Αλέξη Τσίπρα για περαιτέρω διείσδυση του ΣΥΡΙΖΑ στο χώρο της κεντροαριστεράς, αλλά και την προοπτική συνεργασίας με τον συγκεκριμένο χώρο.

Στο πλαίσιο της στρατηγικής αυτής ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να στηρίξει δημάρχους που- “λόγω πολιτικής μυωπίας” όπως τώρα ομολογούν στελέχη του- δεν στήριξε στις περασμένες εκλογές, όπως ο Δήμαρχος Νίκαιας- Ρέντη Γιώργος Ιωακειμίδης. Προσεγγίζει, επίσης, ήδη, δημάρχους που ανήκουν σε άλλους πολιτικούς χώρους, όπως οι Δήμαρχοι Αγίας Βαρβάρας Γιώργος Καπλάνης, Μπραχαμίου Μαρία Ανδρούτσου, Αμυνταίου Κωνσταντίνος Θεοδωρίδης, Τεμπών Κώστας Κολλάτος και αρκετούς άλλους.

Η Κουμουνδούρου θα στηρίξει σύμφωνα με τις πρώτες συζητήσεις που έχουν γίνει- και εκτός σημαντικού απροόπτου- και τον Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Θεόδωρο Γαλιατσάτο, που ανήκει πλέον στη ΛΑΕ του Παναγιώτη Λαφαζάνη και φυσικά της Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρο Καρυπίδη, που δεν ανήκει στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά στηρίχτηκε από αυτόν στις περασμένες εκλογές και συνεργάζεται άριστα μαζί του. Ενδιαφέρον έχει εάν τελικά στο εσωτερικό του κόμματος επικρατήσουν οι απόψεις εκείνες που θέλουν τον ΣΥΡΙΖΑ να στηρίξει και τον Δήμαρχο Πάτρας Κώστα Πελετίδη ή εάν- κάτω από τις αντιδράσεις του ΚΚΕ- δεν προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση.

Η Ρένα Δούρου

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, πάντως, έχει τι θα γίνει με την Περιφερειάρχη Αττικής και εκ των κορυφαίων στελεχών του κόμματος Ρένα Δούρου. Με δεδομένο ότι δεν μπορεί να είναι υποψήφια βουλευτής όσο διαρκεί η θητεία της και όσο μετά από αυτή παραμένει στη θέση της, έως δηλαδή τον Σεπτέμβριο του 2019 που θα αναλάβει ο διάδοχός της, η Ρένα Δούρου θα πρέπει να αποφασίσει τι θα πράξει. Οι πληροφορίες επιμένουν ότι η Κουμουνδούρου θα την ήθελε εκ νέου υποψήφια Περιφερειάρχη, αλλά και ότι τη σκέπτεται για το Δήμο Αθηναίων. “Το μόνο που με ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή είναι το 2019 να έχω έναν ιδιαίτερα θετικό απολογισμό στην Περιφέρεια” συνηθίζει να λέει. Άλλωστε ότι θα αποφασίσει θα το πράξει σε συνεργασία με τον Αλέξη Τσίπρα, με τον οποίο οι σχέσεις της παραμένουν άριστες- άλλωστε ο πρωθυπουργός ήταν που της τηλεφώνησε πρώτος προκειμένου να την καθησυχάσει, μετά από πρωτοσέλιδο που την έφερε να δηλώνει ότι θα είναι ο διάδοχός του στην ηγεσία του κόμματος.

Έμμεση εκλογή Δημάρχου;

Ενδιαφέρον, πάντως, εμφανίζει και ο εκλογικός νόμος με τον οποίο θα διεξαχθούν οι νέες εκλογές. Η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός Πάνος Σκουρλέτης φέρονται αποφασισμένοι να ψηφίσουν την απλή αναλογική, ίσως και με κάποιο μπόνους στον πρώτο συνδυασμό. Στο εσωτερικό της κυβέρνησης, πάντως, υπάρχουν και απόψεις ότι ο δήμαρχος θα πρέπει να εκλέγεται με έμμεση ψηφοφορία από το δημοτικό συμβούλιο, το οποίο όμως δεν θα έχει τη δυνατότητα ανάκλησής του...


real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: