20.10.17

Θεοδωράκης: Θέλουμε ένα εντελώς νέο κόμμα...

...με νέα ηγετική ομάδα, νέα όργανα, νέες αρχές...

«Πρέπει να ενώσουμε όλες τις δυνάμεις του Κέντρου σε μια κατεύθυνση επίλυσης των προβλημάτων. Πιστεύω ότι...
στις εκλογές θα πάνε να ψηφίσουν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες και τότε θα έχουμε κάνει το πρώτο βήμα για τη δημιουργία ενός νέου μεγάλου κόμματος που θα περιέχει ΔΗΣΥ, Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ, ΚΙΔΗΣΟ, ΔΗΜΑΡ –όλες τις δυνάμεις του Κέντρου- αλλά θα είναι ένα εντελώς νέο κόμμα, με νέα ηγετική ομάδα, νέα όργανα και νέες αρχές» τόνισε ο Σταύρος Θεοδωράκης σε συνέντευξή του στην εκπομπή “Πρώτη Είδηση" της ΕΡΤ1 με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο και τη Μαίρη Πολλάλη. Ως προς τις διαφορές του με τους συνυποψηφίους του τόνισε ότι: «όλοι έχουμε τις διαφορετικές αποχρώσεις μας, αλλά έχουμε μια κοινή ταυτότητα: όλοι υπερασπιζόμαστε την ανάγκη να υπάρχει μια μεγάλη κεντρώα προοδευτική παράταξη στον χώρο».

Ο Σταύρος Θεοδωράκης επεσήμανε ότι «οι πόρτες του νέου κινήματος θα είναι από την μεριά μου ανοιχτές γι'αυτό που ονομάζουμε παραγωγική δημιουργική Ελλάδα». Πρόσθεσε όμως ότι «δεν θα πρέπει τα κόμματα να συγκροτούνται μόνο από παλιά υλικά και παλιό δυναμικό αλλά θα πρέπει να συμμετέχουν σε ένα μεγάλο ποσοστό νέοι άνθρωποι και δεν εννοώ μόνο ηλικιακά». Μάλιστα υπογράμμισε ότι ένας από τους στόχους του είναι «η συμμετοχή των γυναικών στο καινούργιο κόμμα να είναι 50%».
Μιλώντας για το ταξίδι του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ ο Σταύρος Θεοδωράκης υπογράμμισε ότι είναι απαραίτητο να υπάρχει διαφάνεια ως προς το τι συμφωνήθηκε για τη Σούδα, ενώ κάλεσε τον κ. Τσίπρα να φέρει το θέμα στη Βουλή έτσι ώστε να μη γίνει τίποτα κάτω από το τραπέζι. Όπως είπε: «περιμένουμε μια υπεύθυνη απάντηση από την κυβέρνηση για το ερώτημα τι θα γίνει με τη Σούδα. Δηλαδή να ξέρουμε τι έχουν βάλει στο τραπέζι και τι περιμένουμε. Ελπίζω να μην ακολουθήσουν τον δρόμο της αδιαφάνειας και να γίνουν όλα φανερά. Η βουλή να αποφασίσει, να εγκρίνει και βέβαια δια της βουλής ο κόσμος να μάθει τι γίνεται».

Αναφερόμενος στις προτεραιότητές του για τη χώρα ο Σταύρος Θεοδωράκης στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη αποκομματικοποίησης του κράτους. Όπως είπε: «Πιστεύουμε σε ένα Δημόσιο που δεν θα υπάρχει κομματική μπότα. Πρέπει οι δημόσιοι υπάλληλοι να απελευθερωθούν από τη ματιά του προϊσταμένου-κομματάρχη. Και θα πρέπει να εμπιστευθούμε τη δημόσια διοίκηση. Πήγα χθες στο ΑΣΕΠ, ένα όργανο που, όταν δημιουργήθηκε από τον Σάκη Πεπονή, είχε δημιουργήσει πολλές αντιδράσεις. Σήμερα κανείς δεν αμφισβητεί τη λειτουργία του. Εμείς λοιπόν προτείνουμε -και το συζήτησα με τον πρόεδρό του- ότι το ΑΣΕΠ θα πρέπει να επεκτείνει τις αρμοδιότητές του, οι προαγωγές στο Δημόσιο να γίνονται από το ΑΣΕΠ και να μην υπάρχει παρέμβαση του εκάστοτε υπουργού και του εκάστοτε κόμματος».

Παράλληλα αναφέρθηκε και στην ανάγκη καταπολέμησης της νεανικής φτώχειας και της νεανικής ανεργίας σημειώνοντας ότι αν δεν αντιμετωπίσουμε το συγκεκριμένο πρόβλημα «θα είμαστε πάντα μια κουτσή δημοκρατία». Ο Σταύρος Θεοδωράκης επανέλαβε τη δική του πρόταση για το θέμα. Όπως είπε «θα πρέπει να δώσουμε κίνητρα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις -μιλάμε για 600.000 επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα- να προσλάβουν από έναν νέο και να τους απαλλάξουμε από τις κρατικές εισφορές για έναν χρόνο. Αν το κάνουν 1 στις 3 επιχειρήσεις μιλάμε για 200.000 θέσεις εργασίας».


Ερωτώμενος για το κατά πόσο η στάση του Ποταμιού στο νομοσχέδιο για τη ταυτότητα φύλου υποδηλώνει διάθεση συνεργασίας σε κάποια θέματα ο Σταύρος Θεοδωράκης ξεκαθάρισε ότι «εμείς κοινή ατζέντα με τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν έχουμε». Όπως είπε: «Δεν είμαστε της άποψης ότι όλες οι λύσεις πρέπει να αναβάλλονται ώσπου να έρθει ένας ωραίος ηγέτης σε ένα άλογο και να τα λύσει δια μαγείας. Όταν ένα νομοσχέδιο αφορά κοινωνικά δικαιώματα, εμείς θα προσπαθήσουμε να κάνουμε το καλύτερο για την κοινωνία. Αυτό όμως που θα πρέπει να κοιτάξει αυτή η κυβέρνηση είναι τα μεγάλα ζητήματα. Τι θα γίνει με το ζήτημα της φορολογίας; Τι θα γίνει με την καθυστέρηση των μεγάλων έργων; Σε όλα αυτά συγκρουόμαστε με την κυβέρνηση, συγκρουόμαστε με τους βραδείς εως και ενοχλητικούς ρυθμούς της» .

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση για τις αντιδράσεις κάποιων ιεραρχών σε νομοσχέδια που αφορούν ατομικά δικαιώματα, ο Σταύρος Θεοδωράκης ήταν ξεκάθαρος. «Σεβόμαστε το θρήσκευμα της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων, όπως και τον σύνδεσμο του Ελληνισμού με την Ορθοδοξία, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι η χώρα συγκυβερνάται με τους ιεράρχες. Η εκκλησία προφανώς πρέπει να είναι συνομιλητής της πολιτείας, αλλά το τι αποφασίζει ένα κράτος για τους πολίτες του δεν είναι θέμα της εκκλησίας. Και δεν θίγει καθόλου την ορθοδοξία» ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο Σταύρος Θεοδωράκης τόνισε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που κάποιοι ακραίοι της εκκλησίας προσπαθούν να εμποδίσουν τον εκσυγχρονισμό της κοινωνίας. Όπως είπε, υπήρξαν μεγάλες συγκρούσεις μεταξύ του Ανδρέα Παπανδρέου και κάποιων ιεραρχών για το ζήτημα του οικογενειακού δικαίου, με τον Κώστα Σημίτη και το θέμα των ταυτοτήτων και τέλος με τον Γιώργο Παπανδρέου και το ζήτημα με τα τεμένη αλλά και με την καύση νεκρών...


protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: