18.10.17

Εγκαίνια για την πρώτη γυναικεία αγροτική φυλακή...

Την πρώτη αγροτική φυλακή γυναικών εγκαινίασε στον Ελεώνα Θηβών ο Σταύρος Κοντονής. Ο υπουργός Δικαιοσύνης χαρακτήρισε το έργο εμβληματικό, που...
έρχεται να πληρώσει «τη συνταγματική επιταγή της ισότητας των φύλων, αφού μέχρι σήμερα λειτουργούσαν αντίστοιχες δομές μόνο για άντρες».

Κατά τα εγκαίνια του σωφρονιστικού καταστήματος, ο υπουργός Δικαιοσύνης άφησε αιχμές σε βάρος των προηγούμενων κυβερνήσεων, της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι δεν είχαν την πολιτική βούληση να υλοποιήσουν αντεγκληματική και σωφρονιστική πολιτική.

Ανέφερε πως τα έργα αυτά υλοποιούνται σε μια περίοδο δημοσιονομικής στενότητας:

«Όταν υπήρχαν διαθέσιμα κονδύλια, οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ δεν είχαν την πολιτική βούληση να τα υλοποιήσουν, καθώς υπήρχε διαφορετικός προσανατολισμός στην αντεγκληματική και σωφρονιστική πολιτική»

Αναφερόμενος στη νέα αγροτική φυλακή, ο Σταύρος Κοντονής επισήμανε ότι «αυτές οι δομές λειτουργούν πολλαπλώς προς όφελος των κρατουμένων: αφενός οι κρατούμενες λαμβάνουν ευεργετικό υπολογισμό ποινής και αφετέρου οι δραστηριότητες στις οποίες συμμετέχουν τους δίνουν τα εφόδια για την επανένταξή τους μετά την αποφυλάκιση».

Σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης, αυτά τα σημαντικά έργα που η κυβέρνηση υλοποιεί από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τη διακυβέρνηση, όπως σχολεία δεύτερης ευκαιρίας, εργαστήρια επαγγελματικής κατάρτισης, αγροτικές φυλακές, τα επαινούν οι Διεθνείς Οργανισμοί, που τόσα χρόνια κατήγγελλαν τη χώρα μας για τις συνθήκες στις φυλακές.

«Σήμερα η Ελλάδα είναι πρώτη στην κατάταξη, μεταξύ των χωρών του Συμβουλίου της Ευρώπης στους δείκτες βελτίωσης των συνθηκών κράτησης», είπε.

Όσον αφορά το σχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, ο Σταύρος Κοντονής υποστήριξε ότι «δεν εξαντλείται στη βελτίωση των συνθηκών κράτησης, αλλά προωθείται και σε νομοθετικό επίπεδο. Το αμέσως επόμενο διάστημα θα εισαχθεί στη Βουλή ο νέος σωφρονιστικός κώδικας -ο οποίος έχει τεθεί ήδη σε διαβούλευση- και άλλες νομοθετικές πρωτοβουλίες που αφορούν τις φυλακές».

Στο περιθώριο των εγκαινίων, ο κ. Κοντονής επισκέφθηκε και τις κλειστές φυλακές και συνομίλησε με τις κρατούμενες.

Η πρώτη γυναικεία αγροτική φυλακή Ελεώνα έχει ήδη στελεχωθεί με φυλακτικό και επιστημονικό προσωπικό, έχουν διατεθεί οι κατάλληλοι χώροι διαμονής και έχουν προετοιμαστεί οι καλλιέργειες.

Θα λειτουργεί ως τμήμα της κλειστής φυλακής Γυναικών Θήβας, ώστε να εξοικονομούνται προσωπικό, δομές και υπηρεσίες.

Έχει χωρητικότητα 30 κρατουμένων και ήδη έχουν μεταφερθεί οι πρώτες 12, οι οποίες διαμένουν σε μικρά διαμερίσματα...


efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: