20.10.17

Για τα F-16 «αντιδρούν οι παλιοί φίλοι του Τσοχατζόπουλου»...

Αποτέλεσμα εικόνας για Καμμένος
Στην αντεπίθεση πέρασε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, μετά την έντονη κριτική που ασκήθηκε για την αναβάθμιση των πολεμικών αεροσκαφών. Σε...
τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε είπε καταρχήν ότι πρόκειται για διακρατική συμφωνία που σημαίνει ότι δεν υπάρχουν μεσάζοντες, σημειώνοντας πως «αντιδρούν οι παλιοί φίλοι του Τσοχατζόπουλου» και άλλοι που είναι εκπρόσωποι άλλων συμφερόντων.

Ο υπουργός, μιλώντας στον ΑΝΤ1, τόνισε ότι η αναβάθμιση των αεροσκαφών, με πλαφόν 1,1 δισ. έχει την εξουσιοδότηση της Βουλής, καθώς στις 20 Σεπτεμβρίου είχε συνεδριάσει η Επιτροπή Εξοπλισμών όπου και κατατέθηκε το σχετικό Letter of Request και έτυχε της θετικής ψήφου της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και της ψήφου ανοχής από άλλους.

Ο κ. Καμμένος αποσαφήνισε ότι τα 2,4 δισ. που είπε ο πρόεδρος Τραμπ αφορούν την έγκριση του Κογκρέσου για την αναβάθμιση του συνόλου των 123 αεροσκαφών F-16, αλλά η Ελλάδα έχει ζητήσει την αναβάθμιση μέρους των αεροσκαφών με πλαφόν 1,1 δισ.

Ο κ. Καμμένος προσέθεσε ότι υπάρχουν ανάγκες που θα προκύψουν μετά το 2027 και αφορούν την προμήθεια από την πλευρά της Τουρκίας των F-35 και γι΄αυτό η Ελλάδα έχει υποβάλει αίτημα για νέο αεροσκάφος, νέας τεχνολογίας το οποίο δεν μπορεί να πληρώσει με τις υφιστάμενες δημοσιονομικές συνθήκες και τους προϋπολογισμούς που υπάρχουν στην Ελλάδα.

Επιτέθηκε στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης λέγοντας «παρατηρείται το εξής φαινόμενο: Η ΝΔ έχει ψηφίσει υπέρ της αναβάθμισης και από εκεί και πέρα ευρωβουλευτής της ΝΔ καταθέτει ερώτηση στις Βρυξέλλες για να καρφώσει την Ελλάδα(...)».

Αναφερόμενος στα αντισταθμιστικά, σημείωσε ότι αφορούν «τις εργασίες που θα γίνουν από την ΕΑΒ ή ιδιωτικές άλλες εταιρείες. Αλλά αυτά τα αντισταθμιστικά ωφελήματα δεν θα είναι όπως παλιά, διάφορες συμβάσεις που υποκρύπτουν μίζες, αλλά θα είναι οι εργασίες που θα γίνουν στην ΕΑΒ».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, ο Πάνος Καμμένος εκτίμησε ότι το αποτέλεσμα της επίσκεψης στις ΗΠΑ θα φανεί στο προσεχές μέλλον και πως ο πρωθυπουργός δεν πήγε στις ΗΠΑ ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ως Έλληνας πρωθυπουργός, «πήγαμε ως ελληνική κυβέρνηση» και έτσι θα πρέπει να το βλέπουν όλοι.

Υποστήριξε ακόμη ότι δεν αναδείχθηκε η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με την Κρ. Λαγκάρντ.

«Αυτό που συμβαίνει στην πατρίδα μας είναι πως το πρόγραμμα τελειώνει, το ΔΝΤ δεν ζητά νέα μέτρα, η ΕΕ δεν ζητά νέα μέτρα και η Ελλάδα βγαίνει από τα μνημόνια» ανέφερε ο υπουργός.

Ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας, σε ερώτηση για το σημερινό πρωτοσέλιδο της εφ. "Ριζοσπάστης" σύμφωνα με το οποίο απόρρητο έγγραφο του ΝΑΤΟ επιβεβαιώνει τις προετοιμασίες για φύλαξη πυρηνικών στον 'Αραξο, απάντησε: «Δεν υπάρχει θέμα πυρηνικών στην Ελλάδα. Η Ελλάδα είναι αποπυρηνικοποιημένη ζώνη, ούτε υπήρξε αίτημα (εκ μέρους των ΗΠΑ), ούτε θα υπάρξει ποτέ. Ούτε αποθήκευσης. Δεν υπάρχουν ούτε θα υπάρξουν ποτέ συζητήσεις για πυρηνικά στην Ελλάδα».

Η ΝΔ ζητεί τη σύγκληση της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας

Ο τομεάρχης Εθνικής Άμυνας της Νέας Δημοκρατίας, Βασίλης Κικίλιας, χαρακτήρισε επιβεβλημένη την αναβάθμιση των F-16, επισημαίνοντας όμως, πως «η κυβέρνηση αντιμετωπίζει ένα τόσο σοβαρό ζήτημα με παροιμιώδη προχειρότητα και έχει προκαλέσει πλήρη σύγχυση, εμφανίζοντας καθημερινά αλληλοαναιρούμενες εκδοχές της συμφωνίας».

Σε δήλωσή του, εκφράζει συγκεκριμένα ερωτήματα, όπως το πόσο τελικά θα κοστίσει η συμφωνία, πόσα αεροσκάφη αφορά, αν υπάρχουν ή όχι αντισταθμιστικά μέτρα και αν τελικά θα εμπλακεί η ελληνική αμυντική βιομηχανία και πώς συγκεκριμένα.

«Η Νέα Δημοκρατία ζητεί την άμεση σύγκληση της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, προκειμένου να ενημερωθεί επιτέλους υπεύθυνα η Βουλή και οι πολίτες που ζητούν ξεκάθαρες απαντήσεις και, κυρίως, διαφάνεια για μια τόσο σημαντική συμφωνία» καταλήγει στη δήλωσή του ο κ. Κικίλιας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: