21.10.17

H «κουλτούρα του βιασμού» στη μουσική βιομηχανία...

Mε αφορμή το διαβόητο σκάνδαλο Γουάινσταϊν, τα τελευταία 24ωρα έχει προκληθεί ένα ντόμινο αποκαλύψεων και...
εξομολογήσεων από πολλές γυναίκες του χώρου της showbiz και των τεχνών που έχουν υπάρξει θύματα σεξουαλικής κακοποίησης και παρενόχλησης στο παρελθόν. Μερικά από τα πιο τρανταχτά παραδείγματα που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας είναι αυτό της Björk που φωτογραφίζει τον Δανό σκηνοθέτη Λαρς φον Τρίερ ως τον ένοχο στη δική της δραματική ιστορία, η εμπειρία της ηθοποιού Blake Lively που αποκάλυψε πως ένας make-up artist τη βιντεοσκοπούσε ενώ κοιμόταν, ενώ τέλος η Kaya Jones, πρώην μέλος των Pussycat Dolls, ισχυρίζεται πως δεν συμμετείχε σε ένα γυναικείο γκρουπ αλλά σε κύκλωμα πορνείας. 
Το πιο δυσάρεστο είναι όμως πως καμία από τις παραπάνω ειδήσεις δεν σοκάρει πραγματικά κανέναν. Δεν θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστη, φυσικά, η μουσική βιομηχανία, ένας χώρος που διαχρονικά αποτελεί σκηνή παρόμοιων συμβάντων και πολύτιμη πλατφόρμα για να μεταφερθεί αυτός ο τόσο σημαντικός διάλογος σε μαζικότερο κοινό. Μπαίνοντας κανείς τις τελευταίες μέρες σε γνωστούς μουσικούς ιστότοπους (Pitchfork, Spin, Stereogum), θα πέσει πάνω σε αρκετά αντίστοιχα περιστατικά, στα οποία πρωταγωνιστούν μουσικοί που προέρχονται κυρίως από εναλλακτικούς και, θεωρητικά, πιο προοδευτικούς κύκλους. Δεν συνέβησαν πρόσφατα, αλλά λόγω της ευνοϊκής συγκυρίας τα θύματα βρήκαν τώρα το κουράγιο και το πάτημα για να μιλήσουν ανοιχτά και, κυρίως, να ακουστούν.
Ο William Bensussen είναι ένας μουσικός παραγωγός και DJ, ο οποίος έχει ως βάση το Λος Άντζελες και ηχογραφεί sample-based άλμπουμ υπό το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Gaslamp Killer. 
Κατηγορήθηκε πριν από λίγες μέρες, μέσω μιας δημοσίευσης του θύματος στο Twitter, πως σε ένα πάρτι που πραγματοποιήθηκε στις 5 Ιουλίου του 2013, στην ταράτσα του ξενοδοχείου Standard στο κέντρο του Λος Άντζελες, νάρκωσε πρώτα και έπειτα βίασε δύο γυναίκες. Το θύμα αναφέρει στο post του πως καταπίεζε για τέσσερα χρόνια αυτήν τη φριχτή εμπειρία, αλλά τώρα νιώθει έτοιμη να βγει προς τα έξω και να μιλήσει, ώστε να αισθανθεί καλύτερα η ίδια αλλά και να προστατεύσει κι άλλες γυναίκες από παρόμοιες, μελλοντικές επιθέσεις. Ο Bensussen μπορεί να δηλώνει σοκαρισμένος, αλλά φυσικά ισχυρίζεται πως ό,τι συνέβη έγινε κοινή συναινέσει. Τις ώρες που ακολούθησαν αυτή την κατηγορία, η καλλιτεχνική του ομάδα και η δισκογραφική του διέκοψαν τη συνεργασία μαζί του.
Άλλο περιστατικό: τα μέλη των Real Estate, πρώην μπάντας του Αμερικανού κιθαρίστα Matt Mondanile, του οποίου μάλιστα το προσωπικό πρότζεκτ «Ducktails» παρακολουθήσαμε στην Αθήνα τον φετινό Μάιο, ανακοίνωσαν πως πέρσι τον απέλυσαν λόγω της απαράδεκτης συμπεριφοράς του απέναντι στις γυναίκες. Πολύ γρήγορα, τουλάχιστον επτά άτυχα θύματα αποκάλυψαν πως είχαν κακοποιηθεί από τον Mondanile, ακόμα και στον ύπνο τους. Την ίδια στιγμή που οι διοργανωτές φεστιβάλ στην Ασία και στην Αμερική τον διώχνουν από το line-up τους, ο ίδιος ισχυρίζεται πως είναι αθώος και δεν έχει κάνει ποτέ κακό σε καμία γυναίκα. Ακόμη ένα παράδειγμα των τελευταίων ημερών είναι αυτό του Καναδού Alex Cadlerπου τις 20 Οκτώβρη θα κυκλοφορούσε το νέο του άλμπουμ, αλλά μόλις υπέπεσαν στην αντίληψη της δισκογραφικής του ισχυρισμοί για σεξουαλική κακοποίηση, απολύθηκε χωρίς δεύτερη σκέψη και, φυσικά, η προγραμματισμένη κυκλοφορία ανεστάλη. 

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο, ΕΔΩ...

πηγη lifo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: