21.11.17

Στη Βουλή ο προϋπολογισμός του 2018...

Θα ψηφιστεί στις 22 Δεκεμβρίου...

Το κρατικό προϋπολογισμό του 2018 κατέθεσε στην Ολομέλεια της Βουλής ο...
αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης.

Όπως ανακοίνωσε ο Νίκος Βούτσης, η συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή Οικονομικών υποθέσεων θα ξεκινήσει τη προσεχή Πέμπτη και για τέσσερις συνεδριάσεις.

Στη δε ολομέλεια θα εισαχθεί στις 18 του Δεκέμβρη για πέντε συνεχόμενες συνεδριάσεις και θα ολοκληρωθεί με την διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας τα μεσάνυχτα της 22ης Δεκέμβρη που έχει και παραδοσιακά το χαρακτήρα της ψήφους εμπιστοσύνης προς τη κυβέρνηση.

«Εύχομαι υπουργέ οι επόμενοι προϋπολογισμοί να είναι ακόμα καλύτεροι», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Βούτσης και σημείωσε: «είναι ο καλύτερος μέχρι τον επόμενο όπως έλεγε και ο Γκάλης».

Η καθυστέρηση πάντως που θυμίζει τις εποχές πριν τη κρίση, όπως έχει αναφέρει το Newpost, οφείλεται σε διαφορετικούς παράγοντες: η κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup στις 5 του Δεκέμβρη, η απουσία για μια βδομάδα του υπουργού των Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου στις ΗΠΑ και το συνέδριο της ΝΔ από τις 15 ως τις 17 του ίδιου μήνα.
Τι περιλαμβάνει

Στο σχέδιο του Προϋπολογισμού το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2018 εκτιμάται  ότι θα κυμανθεί από 3,7% -3,8%του ΑΕΠ  (δηλαδή 0,2%-0,3% του ΑΕΠ επιπλέον  του μνημονιακού στόχου του 3,5% του ΑΕΠ),ενώ ο ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ προϋπολογίζεται στο 2,5%

Αξιόλογη αύξηση προβλέπεται να σημειώσουν και τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού κατά 1,8 δις. ευρώ ή 1% του ΑΕΠ, ενώ κλειδί για την επιτυχία της επίτευξης του στόχου του πλεονάσματος στο 3,8% αποτελεί η πρόβλεψη για ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας στα επίπεδα του 2,4% -2,5%, από 1,6% που αναμένεται να κυμανθεί εφέτος.

Συνολικά τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού για το επόμενο έτος εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τα 50,5 δισ. ευρώ...


newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: