1.11.17

Συμφωνία Παγκρήτιας Τράπεζας και Action Finance Initiative...

Συμφωνία Παγκρήτιας Τράπεζας και Action Finance Initiative για πιστώσεις σε πολύ μικρές επιχειρήσεις
... για πιστώσεις σε πολύ μικρές επιχειρήσεις...
Στην επανένταξη ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων στην αγορά εργασίας και στην αποδέσμευσή τους από τον...
εργασιακό αποκλεισμό μέσα από ένα πρόγραμμα χορήγησης μικροπιστώσεων, αποσκοπεί η νέα συνεργασία Παγκρήτιας Συνεταιριστικής Τράπεζας με την Action Finance Initiative (AFI).


Η Παγκρήτια Τράπεζα, όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, είναι το πρώτο πιστωτικό ίδρυμα που ξεκίνησε συνεργασία με την AFI το 2014. Μετά την πρώτη επιτυχημένη πιλοτική προσπάθεια στην Αττική, η συνεργασία επεκτείνεται και στην Κρήτη με σχετική σύμβαση που υπογράφτηκε χθες, μεταξύ της Προέδρου της AFI, Αλεξάνδρας Μητσοτάκη από του Προέδρου της Τράπεζας Νίκου Μυρτάκη.

Από την ενεργοποίηση του προγράμματος αρκετοί μικροεπιχειρηματίες, άνεργοι, αυτοαπασχολούμενοι και άλλες ευάλωτες κατηγορίες πολιτών που βρέθηκαν εκτός αγοράς εργασίας, είχαν την ευκαιρία να δημιουργήσουν και να εκσυγχρονίσουν τις επιχειρήσεις τους, λαμβάνοντας καθοδήγηση σε θέματα επιχειρηματικού σχεδιασμού, οικονομικής διαχείρισης, marketing και προώθησης των προϊόντων τους και προπάντων αποκτώντας πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία από τα οποία ήταν αποκλεισμένοι.
Είναι χαρακτηριστικό, όπως επισημαίνει η Τράπεζα, ότι τα μικροδάνεια που έχουν δοθεί μέχρι σήμερα στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος, αποπληρώνονται σχεδόν στο σύνολό τους χωρίς καθυστερήσεις, γεγονός που αποδεικνύει τη βιωσιμότητα του εγχειρήματος.

Στο πλαίσιο της νέας συμφωνίας προβλέπεται η χορήγηση πιστώσεων ύψους μέχρι 15.000 ευρώ με τα παρακάτω χαρακτηριστικά:

- Διάρκεια αποπληρωμής μέχρι και 5 έτη συμπεριλαμβανομένης εξάμηνης περιόδου χάριτος.

- Διασφάλιση δανείων με ενοχικές ασφάλειες και με την εγγύηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων για τις μικροπιστώσεις.

Σε δήλωσή της η Πρόεδρος της AFI κα Αλεξάνδρα Μητσοτάκη σημείωσε:«Από το 2014 μέχρι σήμερα έχουμε επιτύχει να χρηματοδοτήσουμε πάνω από 115 μικροεπιχειρήσεις, συμβάλλοντας έτσι στη δημιουργία πάνω από 230 θέσεων εργασίας. Η παρουσία μας στην Κρήτη και στην υπόλοιπη Ελλάδα ήταν όνειρο και στόχος από την πρώτη στιγμή που πρωτοσκεφτήκαμε να φέρουμε το microfinance στην Ελλάδα. Σήμερα είμαστε ευτυχείς που πλέον θα μπορούμε να δώσουμε την ευκαιρία σε ανθρώπους με έμπνευση και ενθουσιασμό σε όλη την Ελλάδα να γνωρίσουν τη δύναμη των μικρό πιστώσεων και να κάνουν το όνειρο τους πραγματικότητα».

Σε σύντομη δήλωσή του ο Πρόεδρος της Παγκρήτιας Τράπεζας κ. Νίκος Μυρτάκης ανέφερε: «Είναι σημαντικό ότι τεχνογνωσία που αποκτήθηκε από τη συνεργασία μας με την AFI μεταφέρεται πλέον και στην Κρήτη. Μας δίνεται η δυνατότητα να χρηματοδοτήσουμε πολύ μικρές νεοσύστατες επιχειρήσεις που ξεκινούν τη δραστηριότητα τους σε καίριους κλάδους της τοπικής οικονομίας, με έμφαση στην καινοτομία και την έξυπνη εξειδίκευση. Είμαι βέβαιος ότι με τη νέα αυτή συνεργασία οι σκοποί και των δύο πλευρών θα ευοδωθούν κατά τον καλύτερο τρόπο».

Η Παγκρήτια Τράπεζα, με γνώμονα τις βασικές αξίες της κοινωνικής οικονομίας και του συνεργατισμού στις οποίες είναι προσανατολισμένη, ανέλαβε πρόσφατα την πρωτοβουλία του συντονισμού συζητήσεων σε επίπεδο Περιφέρειας Κρήτης με Ερευνητικά Ιδρύματα και Επιμελητήρια, ώστε να αξιοποιηθούν υφιστάμενοι κοινοτικοί πόροι και να συνδεθούν οι τομείς της έρευνας και της καινοτομίας με την επιχειρηματικότητα, βασική προϋπόθεση για τη δημιουργία βιώσιμων επιχειρηματικών σχημάτων που θα συμβάλλουν αποτελεσματικά στην τοπική ανάπτυξη.

Η AFI, στην οποία συμμετέχει πλειοψηφικά η ACTIONAID HELLAS, αποτελεί ένα μη κερδοσκοπικό οργανισμό που ανέπτυξε και συνεχίζει να αναπτύσσει με επιτυχία στη χώρα μας, το θεσμό των μικροπιστώσεων. Μέσω της υποστήριξης της επιχειρηματικότητας, η ΑFI ενισχύει την απασχόληση και βοηθά τους επιχειρηματίες να πετύχουν οικονομική ανεξαρτησία, παρέχοντας πρόσβαση σε χρηματοδότηση. Παράλληλα, βοηθά και σταθεροποιεί τις νεοσύστατες ή και υφιστάμενες επιχειρήσεις, παρέχοντας δωρεάν εκπαίδευση και υποστήριξη.

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: