24.11.17

Η Ελλάδα μαλώνει για την «Black Friday»...

Εδώ και δεκαετίες πλακωνόμαστε για την μπάλα, τα πολιτικά και οτιδήποτε άλλο μπορεί κανείς να φανταστεί. Τα πάντα μπορούν να...
πυροδοτήσουν έναν καυγά ή μια παρεξήγηση στην Ελλάδα - και το πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι η «Black Friday».

Πρόκειται για ένα «έθιμο» των καταστημάτων στην Αμερική, που γιορτάζεται την επόμενη από την Ημέρα των Ευχαριστιών. Κατά τη διάρκεια της «Μαύρης Παρασκευής», τα μαγαζιά προχωρούν σε εκπτώσεις που πολλές φορές αγγίζουν τιμές κάτω του κόστους, με τον κόσμο, φυσικά, να στριμώχνεται και να παίζει, κυριολεκτικά, ξύλο για να βρει αυτό που θέλει. Κάθε χρόνο -στην Αμερική πάντα- υπάρχουν τραυματίες λόγω συνωστισμού, ενώ, σε ορισμένες περιπτώσεις, ο αγώνας για μια φτηνή τηλεόραση κόστισε τη ζωή σε κάποιους άτυχους καταναλωτές.
Στην Ελλάδα αυτό το φαινόμενο έκανε την εμφάνισή του εν μέσω κρίσης και χαίρει μεγάλης αποδοχής από το εγχώριο καταναλωτικό κοινό, ακόμη κι αν το μέγεθος των εκπτώσεων δεν αγγίζει αυτό της Αμερικής. Ωστόσο, το έχουμε τερματίσει -κάποιοι κυριολεκτικά-, αφού στην ημέρα συμμετέχουν από κρεοπωλεία που προσφέρουν λουκανικάκι με πράσο σε τρομερή τιμή, μέχρι και γραφεία τελετών, διότι, πώς θα μπορούσαν να λείπουν από μία τόσο μαύρη μέρα; Υπάρχει βέβαια και μία πιο σοβαρή πτυχή του θέματος, που δεν είναι άλλη από τις συνθήκες εργασίας κατά τη διάρκεια της μέρας και γι' αυτό πραγματοποιήθηκε πορεία του συλλόγου των εμποροϋπαλλήλων σήμερα, έξω από το Υπουργείο Εργασίας.

Οι φίλοι μας οι Κρητικοί, πάντως, βρήκαν έναν αρκετά πρωτότυπο τρόπο να τσακωθούν για την Black Friday. Ο Εμπορικός Σύλλογος Ιεράπετρας εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά του για μια εκπαιδευτική εκδρομή δύο λυκείων της πόλης, τα οποία θα επισκεφτούν το Ηράκλειο. Οι έμποροι εξέφρασαν την ανησυχία πως οι μαθητές θα ξοδέψουν τα λεφτά τους εκεί και όχι στην τοπική αγορά. Όποιος υποστηρίζει ότι οι Έλληνες δεν έχουν την επιχειρηματικότητα μέσα τους, μπορεί να αποσυρθεί με σκυμμένο κεφάλι.

Οι καθηγητές του σχολείου έσπευσαν να ξεκαθαρίσουν πως η εκδρομή περιλαμβάνει επίσκεψη σε μουσεία, ενώ ξεκινάει στις 8 το πρωί και θα ολοκληρωθεί στις 4 το μεσημέρι. Οι μαθητές μέσα σε αυτό το διάστημα θα έχουν μόλις 1,5 ώρα ελεύθερη. Εδώ που τα λέμε, το πιο πιθανό είναι να αλωνίσουν τις καφετέριες και όχι τα καταστήματα. Τους καθηγητές στήριξε και το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Λασιθίου, αναφέροντας πως είναι λάθος να υποστηρίζεται πως η εκδρομή γίνεται για εμπορικούς σκοπούς. Κάπως έτσι, λοιπόν, κυλάει ομαλά άλλη μια μέρα στην Ελλάδα, αυτό το μικρό «Γαλατικό χωριό» της Ευρώπης. Τουλάχιστον, προς το παρόν, δεν παίζουμε μπουνιές για ένα laptop.

vice.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: