20.11.17

Η Αχτσιόγλου για το κοινωνικό μέρισμα και τα εργασιακά...

«Η υπεραπόδοση συναρτάται με τα χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα που πετύχαμε» (βίντεο)...

«Μου κάνει ιδιαίτερη εντύπωση να μιλά για τα τεράστια πρωτογενή πλεονάσματα που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση. Το 2011 στο...
μεσοπρόθεσμο με υπογραφή Βενιζέλου αναφερόταν ότι από το 2014 και μετά θα είχαμε πρωτογενή πλεονάσματα του 6%»

Σαμαράς και Βενιζέλος είχαν υπογράψει για πρωτογενή πλεονάσματα 6% από το 2014, ενώ η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε πλεονάσματα έως 3,5%, τόνισε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου μιλώντας στη Βουλή. Ακόμη υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει καμία δικαστική απόφαση που επιβάλλει την επιστροφή των παρανόμως παρακρατηθέντων υψηλών εισφορών στους συνταξιούχους, αλλά μόνο «πολιτική απόφαση της κυβέρνησης».
«Η υπεραπόδοση συναρτάται ευθέως και με τα χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα που πέτυχε η κυβέρνηση. Μου κάνει ιδιαίτερη εντύπωση να μιλά για τα τεράστια πρωτογενή πλεονάσματα που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση. Το 2011 στο μεσοπρόθεσμο με υπογραφή Βενιζέλου αναφερόταν ότι από το 2014 και μετά θα είχαμε πρωτογενή πλεονάσματα του 6%», είπε χαρακτηριστικά.

Η Εφ. Αχτσιόγλου τόνισε ότι «σημαντικό μέρος» του υπερπλεονάσματος προέρχεται από την αύξηση των εσόδων του ΕΦΚΑ και την αύξηση των εσόδων από τις εισφορές των μισθωτών (320 εκατ. ευρώ), τις ρυθμίσεις των εισφορών και την πάταξη εισφοροδιαφυγής (200 εκατ. ευρώ) και την μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης από την εκκαθάριση των συντάξεων. Η αύξηση των εσόδων του ΕΦΚΑ «αιτιολογείται αποκλειστικά από την αύξηση της απασχόλησης και την μείωση της ανεργίας. Εδώ δεν υπάρχει καμία αλλαγή στα ποσοστά των εισφορών των μισθωτών. Είναι καθαρή αντανάκλαση της αύξησης της απασχόλησης και της μείωσης της ανεργίας», επεσήμανε η υπουργός Εργασίας.

Για την μείωση συνταξιοδοτικής δαπάνης τόνισε ότι «προέρχεται αποκλειστικά από την εκκαθάριση των εκκρεμών συντάξεων όπου πολλές συντάξεις αποδείχθηκε ότι δεν ήταν εκκρεμείς με αποτέλεσμα να έχουμε χαμηλότερο κόστος αναδρομικών. Αν η μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης ήταν μη πληρωμή συντάξεων θα φαινόταν στο 2018. Όμως αυτό δεν συμβαίνει. Είναι καθαρή περίπτωση εκκαθάρισης».

Η Εφ. Αχτσιόγλου αναφέρθηκε και στην καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας αναφέροντας ότι το 2013 ήταν στο 31% - επομένως είχε «ξεχειλώσει» επί ΝΔ – από 2014 έπεσε στο 19% και σήμερα είναι στο 13%...


avgi.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: