20.11.17

«Νομιμότητα ή σκοπιμότητα»...

Η συζήτηση γύρω από την υποψηφιότητα του Γιάννη Μουζάλα αναδεικνύει την εγγενή αντίφαση μιας...
υποψηφιότητας σε θέση-κλειδί για τα ανθρώπινα δικαιώματα που κατατέθηκε και προωθείται ερήμην του χώρου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αν όχι σε σύγκρουση με τον χώρο αυτό.

Οι υποστηρικτές της υποψηφιότητας συγχέουν την έννοια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ένα ειδικό πλαίσιο νομικών κανόνων που απορρέουν από τις σχετικές διεθνείς συμβάσεις, με την πολύ πιο αφηρημένη έννοια του ανθρωπισμού.

Η συμμετοχή του κ. Μουζάλα σε ανθρωπιστικές αποστολές με την ιδιότητα του γιατρού είναι σημαντική και άξια θαυμασμού, αλλά δεν αποτελεί εχέγγυο αντίληψης και υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ομοίως, η θητεία του στο υπουργείο μπορεί να κριθεί περισσότερο ή λιγότερο επιτυχημένη, αλλά η υποψηφιότητά του αφορά κάτι πολύ πιο συγκεκριμένο, την προώθηση και υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Πάνω σ’ αυτό έχουν αποφανθεί οι αρμόδιες και εξουσιοδοτημένες αρχές.

Πρόσφατα, η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου παρουσίασε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής την τελευταία της έκθεση, όπου διαπιστώνει παραβιάσεις δικαιωμάτων σε κομβικούς άξονες της προσφυγικής πολιτικής. Ο κ. Μουζάλας συχνά συστήνεται σαν ρεαλιστής και χαρακτηρίζει ανεδαφικά τα ανθρώπινα δικαιώματα. Στην ίδια επιτροπή της Βουλής, η πρόεδρος Τασία Χριστοδουλοπούλου σημείωσε ότι το δίλημμα «ρομαντικοί ή ρεαλιστές» μεταφράζεται στο δίλημμα «νομιμότητα ή σκοπιμότητα».

Οποια και αν είναι η απάντηση μιας κυβέρνησης, ο θεσμός του επιτρόπου του Συμβουλίου της Ευρώπης έχει νόημα μόνο σαν ασπίδα νομιμότητας απέναντι στην αυθαιρεσία των κρατών, που επικαλούνται πάντα τον ρεαλισμό της σκοπιμότητας. Η επικράτηση μιας άλλης αντίληψης δεν μπορεί παρά να θεωρηθεί ήττα και για τον χώρο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και για τη χώρα που αναλαμβάνει την ευθύνη μιας τέτοιας πρότασης...


efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: