24.11.17

Ραντεβού Σουλτς - Μέρκελ κλείνει ο Σταϊνμάγερ...

Μάρτιν Σουλτς, Άνγκελα Μέρκελ
Κοινή συνάντηση με την Άνγκελα Μέρκελ (CDU), τον πρόεδρο των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Μάρτιν Σουλτς και τον Βαυαρό πρωθυπουργό και επικεφαλής των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) Χορστ Ζεεχόφερ σχεδιάζει για την...
επόμενη εβδομάδα ο ομοσπονδιακός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, σύμφωνα με πηγές της προεδρίας που επικαλείται η εφημερίδα «Bild».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η συνάντηση των τεσσάρων έχει στόχο τον σχεδιασμό των επόμενων βημάτων προκειμένου να σχηματιστεί σταθερή κυβέρνηση συνεργασίας.

Θυμίζουμε ότι χθες βράδυ οι Σοσιαλδημοκράτες συνεδρίαζαν επί οκτώ ώρες αμέσως μετά τη συνάντηση Σουλτς - Σταϊνμάγερ.

Αφήνοντας κατά μέρος τη μέχρι πρότινος θέση του Σουλτς, που ήταν αντίθετη στο ενδεχόμενο μεγάλου κυβερνητικού συνασπισμού, ηγετικά στελέχη των Σοσιαλδημοκρατών πίεσαμ τον πρόεδρο του κόμματος να αρχίσει συνομιλίες με στόχο την έξοδο της χώρας από την πολιτική κρίση.

«Θα περιμένουμε την περαιτέρω διαδικασία από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Από σεβασμό στον θεσμό του προέδρου, το κόμμα είναι διατεθειμένο να συζητήσει με τα άλλα κόμματα. Tο SPD έχει τη σταθερή πεποίθηση ότι πρέπει να γίνουν συζητήσεις και δεν θα μείνει έξω από αυτές» τόνισε ο γ.γ. του κόμματος, Χουμπέρτους Χάιλ.

Χαρακτηριστική είναι και η δήλωση του σημερινού υπουργού Δικαιοσύνης, Χάικο Μας, σημαίνοντος μέλους της ηγεσίας του κόμματος. «Το SPD δεν μπορεί να συμπεριφέρεται σαν μουτρωμένο παιδί στη γωνιά του», είπε.

Σύμφωνα με το Spiegel, οι Σοσιαλδημοκράτες δεν ζήτησαν από τον Σουλτς να παραιτηθεί, ούτε εκείνος πρόσφερε την παραίτησή του.

«Πρέπει να ζυγίσουμε όλα τα σενάρια. Να κάνουμε σοβαρές συνομιλίες» είναι η φράση που αποτυπώνει το κλίμα που επικράτησε στο αρχηγείο του SPD χθες βράδυ, ενώ φαίνεται ότι απορρίφθηκε το ενδεχόμενο στήριξης κυβέρνησης μειοψηφίας υπό τη Μέρκελ.

Σε κάθε περίπτωση, στο επικείμενο συνέδριο του κόμματος σε δύο εβδομάδες στο Βερολίνο, θα πρέπει να παρουσιαστεί ο οδικός χάρτης για το ενδεχόμενο συμμαχίας με την κυβέρνηση.

Χαμογελαστός ο Σουλτς μετά τη συνάντησή του με τον Σταϊνμάγερ | AP Photo/Markus Schreiber

Έναν άλλον «δημιουργικό δρόμο» πρότειναν ο Bόλφγακνγκ Τίρζε, πρώην πρόεδρος της Bundestag, και η πρώην υποψήφια για την προεδρία της Δημοκρατίας, Γκεζίνε Σβαν.

Με ανοιχτή επιστολή τους προς την κοινοβουλευτική εκπρόσωπο του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, τάχθηκαν υπέρ ενός συνασπισμού Χριστιανοδημοκρατών, Σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων, δηλαδή υπέρ του λεγόμενου συνασπισμού τύπου «Κένια» (από τα χρώματα της σημαίας της χώρας αυτής και τα αντίστοιχα αυτών των γερμανικών κομμάτων).

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: