24.11.17

Πώς διαβαθμίζονται τα απόρρητα έγγραφα...

στην Ελλάδα...

Για μία ακόμη φορά στην μακρόχρονη ύπαρξη του ελληνικού κράτους και του πολιτικού του βίου, γίνεται αναφορά σε...
απόρρητα έγγραφα. Η δημοσιοποίησή τους μάλιστα, σύμφωνα με την σχετική νομοθεσία που υπενθύμισε το υπουργείο Εξωτερικών τιμωρείται και με πολυετή φυλάκιση. Τα παλιότερα δε χρόνια η ποινή, ανάλογα με την διαβάθμιση, έφτανε ακόμα και στην ποινή του θανάτου.

Πόσες διαβαθμίσεις απορρήτων υπάρχουν όμως και τι σημαίνει η κάθε μία, τουλάχιστον στην Ελλάδα;

Την απάντηση δίνουν ο διακλαδικός κανονισμός στρατιωτικής αλληλογραφίας του ΓΕΕΘΑ και το σχετικό ΦΕΚ.  Ξεκινώντας από το απόρρητο των απόρρητων που είναι το ΕΤΝΑ Απόρρητο έχουμε τα εξής:
ΕΤΝΑ Άκρως Απόρρητο

Ο χαρακτηρισμός αυτός δίδεται σε υλικό - πληροφορίες, οι οποίες εάν αποκαλυφθούν σε μη εξουσιοδοτημένο προσωπικό, θα προκαλέσουν εξαιρετικά βαριές ζημιές στην Εθνική Άμυνα και ασφάλεια της χώρας, καθώς και στα ζωτικά της συμφέροντα.
Άκρως Απόρρητο

Ο χαρακτηρισμός αυτό δίδεται σε υλικό - πληροφορίες, οι οποίες εάν αποκαλυφθούν σε μη εξουσιοδοτημένο προσωπικό, είναι δυνατό να προκαλέσουν σοβαρές ζημιές στην Εθνική Άμυνα και ασφάλεια της χώρας, καθώς και στα ζωτικά της συμφέροντα.
Απόρρητο

Ο χαρακτηρισμός αυτό δίδεται σε υλικό - πληροφορίες, οι οποίες εάν αποκαλυφθούν σε μη εξουσιοδοτημένο προσωπικό, είναι δυνατό να προκαλέσουν ζημιές στην Εθνική Άμυνα και ασφάλεια της χώρας, καθώς και στα ζωτικά της συμφέροντα.
Εμπιστευτικό

Ο χαρακτηρισμός αυτός δίδεται σε υλικό - πληροφορίες, οι οποίες εάν αποκαλυφθούν σε μη εξουσιοδοτημένο προσωπικό, είναι δυνατό να βλάψουν την Εθνική Άμυνα και ασφάλεια της χώρας, καθώς και τα ζωτικά της συμφέροντα.
Περιορισμένης Χρήσης

Ο χαρακτηρισμός αυτός δίδεται σε υλικό - πληροφορίες, οι οποίες εάν αποκαλυφθούν σε μη εξουσιοδοτημένο προσωπικό, είναι δυνατό να επηρεάσουν δυσμενώς την Εθνική Άμυνα και ασφάλεια της χώρας, καθώς και τα ζωτικά της συμφέροντα.
Αδιαβάθμητο

Ο χαρακτηρισμός αυτός δίδεται σε υλικό - πληροφορίες, των οποίων λαμβάνουν γνώση μόνο τα απαραίτητα υπηρεσιακά πρόσωπα και πάντοτε με βάση την αρχή «ΑΝΑΓΚΗ ΓΝΩΣΗΣ».

Αξίζει να επισημάνουμε πως στο υπέρτατο απόρρητο έγγραφο ο χαρακτηρισμός ΕΤΝΑ δεν σημαίνει κάτι…διαστημικό αλλά όπως επισημαίνεται στο άρθρο 4 «Διαβαθμίσεις Ασφαλείας» του ΦΕΚ 336 της 16ης Μαρτίου 2005, δεν αποτελεί διαβάθμιση υλικού αλλά ένδειξη που προέρχεται από την λέξη «ΕΘΝΙΚΟ», για να είναι δυνατή η αναγραφή της με τα ίδια τυπογραφικά στοιχεία και στην Ελληνική και στις γλώσσες που χρησιμοποιούν το λατινικό αλφάβητο...


newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: