20.11.17

Ο Τσίπρας μέρισμα,ο Κυριάκος ευθύνες...

Να στρέψει τη σημερινή κοινοβουλευτική συζήτηση για το κοινωνικό μέρισμα στις πλημμύρες και...
την ανομία θα επιχειρήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρόεδρος της Ν.Δ., μιλώντας στη Λάρισα το Σάββατο, «έσπασε» τον κανόνα που επιβάλλει περισυλλογή τις πρώτες ημέρες ύστερα από μια φονική καταστροφή σαν αυτή της Δυτικής Αττικής και είπε πως πρέπει «να αποδοθούν ευθύνες, επιχειρησιακές και πολιτικές».

Εβαλε εναντίον της κυβέρνησης, της Περιφέρειας Αττικής αλλά και της Πολιτικής Προστασίας, καταλογίζοντάς τους καθυστερήσεις σε όλα τα επίπεδα, αν και φαίνεται πως οι κατηγορίες του είναι ακόμα ατελείς καθώς -όπως είπε- η Ν.Δ. έχει συστήσει «μια επιτροπή από ειδικούς οι οποίοι πολύ γρήγορα θα καταλήξουν σε συγκεκριμένα πορίσματα για το τι πήγε στραβά». Ακόμη συμπέρανε ότι «η κυβέρνηση αυτή και ο ίδιος ο πρωθυπουργός ήταν απόντες από τις μεγάλες φυσικές καταστροφές».

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. δεν δίστασε όμως να αναφερθεί και στην παρουσία ατόμων του αντιεξουσιαστικού χώρου στο προαύλιο του Πενταγώνου, μιλώντας για «τραγικές επιπτώσεις μιας πολιτικής ανοχής σε έναν χώρο ο οποίος χαρακτηρίζεται ως αντιεξουσιαστικός και ο οποίος έχει εκλεκτικές συγγένειες με αυτή την κυβέρνηση».

«Την επόμενη μέρα της εκλογής της Νέας Δημοκρατίας αυτά τα φαινόμενα τελειώνουν, εδώ και τώρα! Καμία απολύτως ανοχή!», συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ισχυρίστηκε ότι «κάποιοι δένουν τα χέρια [της Αστυνομίας] και κάποιοι θέλουν την Ελληνική Αστυνομία απούσα από τα Εξάρχεια και από άλλους χώρους ανομίας».

«Δεν θα πέσουμε στο επίπεδό του», σχολίαζαν κυβερνητικά στελέχη, ενώ δεν αποκλείεται τις ανακοινώσεις για τα μέτρα για τους πληγέντες και τις ζημιές στη Δυτική Αττική να τις κάνει ο ίδιος ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής. «Ευθύνες βεβαίως και υπάρχουν» παραδέχτηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος (ΑΠΕ-ΜΠΕ), σημειώνοντας πως διαχρονικά «αντί να εκπονηθούν κρατικές πολιτικές στήριξης για την απόκτηση στέγης, αντί να υπάρξει ένας σαφής χωροταξικός σχεδιασμός, το κράτος έκλεινε τα μάτια στην αυθαιρεσία».

Λόγω αδυναμίας

Οσον αφορά δε τα της ανομίας, κυβερνητικοί αξιωματούχοι θεωρούν ότι η ανακύκλωση αυτής της «αστείας συζήτησης» προκύπτει απλώς από την «αδυναμία του Κυριάκου Μητσοτάκη και του επιτελείου του να δημιουργήσει μια σοβαρή πολιτική ατζέντα», κάτι που προδιαγράφει «απανωτές και επαναλαμβανόμενες ήττες του σε όλα τα επίπεδα».

Στελέχη της κυβέρνησης δεν απέκλειαν επίσης να προσπαθήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης «μέσα στην πολιτικά αυτοκτονική του τακτική» να θέσει ζητήματα περί «σκανδάλων». Ο Αλέκος Φλαμπουράρης, υπουργός Επικρατείας, δήλωσε επ’ αυτού («Kontra News») ότι «η σκανδαλολογία είναι το αγαπημένο άθλημα της αντιπολίτευσης», σημειώνοντας πως τα στελέχη της φτάνουν «σε σημείο που να μη διστάζουν να δημιουργούν ακόμη και θέματα διπλωματικά ή αμυντικά».

Εάν η Ν.Δ. θέσει το ζήτημα στη σημερινή συνεδρίαση, ο Αλέξης Τσίπρας θα αντεπιτεθεί αναφέροντας τους όρους «Paradise Papers», «Siemens» και «Κήρυκας Χανίων». Στην ουσία της συζήτησης στη Βουλή, η διανομή του κοινωνικού μερίσματος λειτουργεί ως ιδανική συνθήκη για τον Αλέξη Τσίπρα να επαναλάβει πως σταθερή επιδίωξή του είναι «να αποκατασταθούν οι αδικίες που προκάλεσε η επιθετική λιτότητα τα χρόνια της κρίσης».

Ο Δ. Τζανακόπουλος χαρακτήρισε (ΑΠΕ-ΜΠΕ) τη (για δεύτερη συνεχή χρονιά) διανομή του κοινωνικού μερίσματος «έμπρακτη απόδειξη» της κυβερνητικής θέσης.

Ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στη Βουλή αναμένεται να «καλωσορίσει» την απόφαση της Ν.Δ. να υπερψηφίσει το μέρισμα, σε αντίθεση με ό,τι έπραξε πέρυσι.

«Σύρεται»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης «σύρεται σε αυτή την επιλογή λόγω της κοινωνικής και πολιτικής πίεσης» και αντέτεινε ότι «ο ίδιος δεν θα εισηγούνταν ποτέ μια τέτοια πολιτική στήριξης των πιο ευάλωτων κοινωνικών στρωμάτων» καθώς «δεν ήταν και δεν θα είναι ποτέ αυτή η αντίληψή του».

Υπενθύμισε ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. «πρότεινε να μειώσουμε με το ποσό του κοινωνικού μερίσματος οριζόντια τον φόρο στην ακίνητη περιουσία. Να επωφεληθούν δηλαδή από την υπεραπόδοση ακόμη και εκείνοι με μεγάλη και πολύ μεγάλη ακίνητη περιουσία και όχι όσοι έχουν πραγματικά ανάγκη. Νομίζω ότι εκεί φαίνεται το χάσμα που μας χωρίζει από τη Ν.Δ.».

Είπε...

Κυρ. Μητσοτάκης (Πέμπτη 16-11-2017, δήλωση από τη Χίο): «Εξ ορισμού την πρώτη ευθύνη την έχει πάντα η κυβέρνηση, η περιφερειακή και η Τοπική Αυτοδιοίκηση, η οποία καλείται να διαχειριστεί μια κρίση. Γνωρίζουμε, όμως, πολύ καλά ότι στη Δυτική Αθήνα, στη Δυτική Αττική -είναι μια περιοχή την οποία και εγώ προσωπικά γνωρίζω καλά- έχουν συντελεστεί διαχρονικά μια σειρά από εγκλήματα. Αναρχη δόμηση, μπαζώματα ρεμάτων, πλήρης έλλειψη ουσιαστικού αντιπλημμυρικού σχεδιασμού».

...ξείπε

Κυριάκος Μητσοτάκης (Σάββατο 18-11-2017, Λάρισα)-από όπου και η φωτογραφία: «Οσο περνάει ο χρόνος και όσο αποτυπώνεται στο συνολικό υποσυνείδητο το μέγεθος αυτής της τραγωδίας, αρχίζουν και ανακύπτουν μια σειρά από ερωτήματα. Ερωτήματα τα οποία πρέπει να απαντηθούν το συντομότερο δυνατόν και να αποδοθούν ευθύνες, επιχειρησιακές και πολιτικές, εκεί που πρέπει». Συνεχίζοντας τις απέδωσε στην κυβέρνηση, στην Περιφέρεια Αττικής και στην Πολιτική Προστασία...


efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: