18.11.17

Ανηφορικός ο δρόμος για τη Μέρκελ...

Συνεχίζονται σήμερα οι διερευνητικές συνομιλίες μεταξύ της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU), των Φιλελευθέρων (FDP) και...
των Πρασίνων για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.

Σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα, οι συνομιλίες έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί χθες βράδυ, ωστόσο δόθηκε παράταση μέχρι το βράδυ της Κυριακής.

Χθες οι αντιπροσωπείες των κομμάτων συμπλήρωσαν πάνω από 15 ώρες συνομιλιών και λίγο μετά τις 5 το πρωί (ώρα Ελλάδας) αποφάσισαν να αναβάλουν τις συνομιλίες για το μεσημέρι.

Ενώ είχε σημειωθεί πρόοδος σε αρκετά από τα 134 σημεία στα οποία επικρατούσαν διαφωνίες, σε ορισμένα εξ αυτών τα κόμματα εξακολουθούν να επιμένουν στις θέσεις τους. Το πιο επίμαχο παραμένει το προσφυγικό και ειδικά το θέμα της επανένωσης οικογενειών.

Οι Βαυαροί Χριστιανοκοινωνιστές επιμένουν στην παράταση των περιορισμών που ισχύουν ήδη για την επανένωση οικογενειών σε περιπτώσεις προσφύγων που απολαμβάνουν τη λεγόμενη επικουρική προστασία και πέραν του Μαρτίου του 2018. Την αντίθετη θέση υποστηρίζουν, ωστόσο, οι Πράσινοι.

Την ίδια ώρα μεγάλη διάσταση απόψεων επικρατεί στο θέμα της κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης για τα κρατίδια της ανατολικής Γερμανίας, όπως και σε ζητήματα που σχετίζονται με την προστασία του κλίματος αλλά και με την ενέργεια - αν και σε αυτό το σημείο υπήρξε κάποια κινητικότητα. Αναμένεται ότι οι συνομιλίες θα διαρκέσουν όλο το Σαββατοκύριακο.

Από κύκλους των διαπραγματευτών έγινε γνωστό ότι η διαδικασία της αναζήτησης λύσεων δυσχεραίνεται και από τις εσωκομματικές διαφορές που επικρατούν στους Πρασίνους, ανάμεσα στην αριστερή και τη λεγόμενη ρεαλιστική πτέρυγα του κόμματος, όπως και από τη διαμάχη που ξέσπασε στους Βαυαρούς Χριστιανοκοινωνιστές για την ηγεσία του κόμματος.

Η άκαμπτη θέση που δείχνει η διαπραγματευτική τους ομάδα έχει προκαλέσει εκνευρισμό ακόμη και στους Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ.

Πηγή: Deutsche Welle, efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: