24.11.17

Συζητήθηκαν στο ΣτΕ οι προσφυγές των δικαστικών...


...για το πόθεν έσχες...

Σύντομα αναμένεται να εκδοθεί η απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, όπου συζητήθηκαν σήμερα οι προσφυγές έξι δικαστικών Ενώσεων, που...
ζητούν την ακύρωση της νέας υπουργικής απόφασης για τις ηλεκτρονικές δηλώσεις πόθεν έσχες.

Οι Ενώσεις ζητούν να ακυρωθεί η από 19.10.2017 υπουργική απόφαση, καθώς τίθεται θέμα παραβίασης του δεδικασμένου που προέκυψε από την υπ΄ αριθμ. 2649/2017 απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, αφού με τη νέα υπουργική απόφαση επαναλαμβάνονται ρυθμίσεις της προηγούμενης.

Η Ολομέλεια έκρινε αντισυνταγματική και ανυπόστατη την προηγούμενη υπουργική απόφαση (υπ΄ αριθμ. 1846οικ./13.10.2016) που καθόριζε το περιεχόμενο και τις προϋποθέσεις υποβολής δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης.

Επίσης, οι Ενώσεις υποστηρίζουν, ότι η νέα υπουργική απόφαση (υπ΄ αριθμ. 1069/19.10.2017) δεν προέβλεψε εύλογη προθεσμία για την υποβολή των δηλώσεων των ετών 2016 και 2017 (χρήσεις 2015 και 2016), με αποτέλεσμα να παραβιάζονται οι αρχές της ασφάλειας δικαίου και της προστατευόμενης εμπιστοσύνης.

Συγκεκριμένα, κατά την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας (πρόεδρος ο Νικόλαος Σακελλαρίου και εισηγητής ο σύμβουλος Επικρατείας, Διομήδης Κυριλλόπουλος), οι δικηγόροι των υπουργείων Δικαιοσύνης και Οικονομικών ζήτησαν την αναβολή εκδίκασης των αιτήσεων ακυρώσεως, ενόψει της νέας νομοθετικής ρύθμισης για το πόθεν έσχες, μετά την απόφαση (2649/2017) της Ολομέλειας του ΣτΕ.

Ο κ. Σακελλαρίου απέρριψε το αίτημα, λέγοντας ότι έπρεπε να είχε υπογραφεί η νέα υπουργική απόφαση για το πόθεν έσχες, προσαρμοσμένη στην πρόσφατη απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ και αφού δεν έχει αυτό υλοποιηθεί, πρέπει να γίνει το ταχύτερο δυνατό, σύμφωνα με την αρχή της χρηστής διοίκησης.

Οι έξι δικαστικές Ενώσεις παραστάθηκαν με τους δικηγόρους, Αθανάσιο Τσεβά και Γεώργιο Σταμάτη. Ο κ. Τσεβάς, αναφερόμενος στην υπουργική απόφαση του περασμένου μήνα, χαρακτήρισε δυσάρεστη την κατάσταση για το κράτος δικαίου και τόνισε ότι εκδόθηκε χωρίς να προβλέπει κάποια προθεσμία για την υποβολή των επίμαχων δηλώσεων.

Παράλληλα, οι δικηγόροι των Ενώσεων ανέφεραν μεταξύ άλλων, ότι σύμφωνα με τη νέα υπουργική απόφαση για τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης, αναγκάζονται να δηλώσουν τις πηγές προέλευσης των χρημάτων που έχουν σε τραπεζικούς λογαριασμούς, ακόμη και όταν οι λογαριασμοί αυτοί είναι κοινοί με τρίτα πρόσωπα.

Ανέφεραν ακόμη, ότι η νέα υπουργική απόφαση πάσχει από ασάφεια, καθώς αναγκάζει τους υπόχρεους σε υποβολή δηλώσεων, να αναγράφουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς σε δύο σημεία (πίνακες 7 και 9), χωρίς αυτό να αιτιολογείται.

Οι νομικοί παραστάτες του Δημοσίου τόνισαν, ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται τη νέα νομοθετική ρύθμιση για τις δηλώσεις πόθεν έσχες, η οποία θα είναι προς την κατεύθυνση της απόφασης της Ολομέλειας του ΣτΕ (2649/2017) και επισήμαναν, ότι η κυβέρνηση εργάζεται έτσι ώστε το νέο νομοθετικό κείμενο να είναι έτοιμο μέσα στον επόμενο μήνα.

Παράλληλα, οι δικηγόροι του Δημοσίου τόνισαν, ότι η ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων πόθεν έσχες (περιουσιακής κατάστασης) είναι πλέον μνημονιακή υποχρέωση, πιέζουν για αυτό οι δανειστές, κάτι που έχει συνέπειες στην αξιολόγηση της χώρας μας.

Στο σημείο αυτό παρενέβη ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Νικολάος Σακελλαρίου, ο οποίος είπε: «Δεν έχει γίνει αντιληπτό ότι υπάρχουν δικαστήρια στην Ελλάδα».

Ακόμη, οι εκπρόσωποι του Δημοσίου ανέφεραν, ότι οι δικαστές, μετά την δημοσίευση της νέας υπουργική απόφασης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, μπορούσαν χρονικά να υποβάλλουν τις δηλώσεις, αφού θα έπρεπε να είχαν κάνει την αναγκαία προετοιμασία.

Αναφορικά με την υποχρέωση να αναγράφονται οι τραπεζικοί λογαριασμοί σε δύο σημεία των δηλώσεων (πίνακες 7 και 9), οι εκπρόσωποι του Δημοσίου είπαν, ότι από παραδρομή έγινε αυτό και θα διορθωθεί.

Από μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους εκπροσωπήθηκε η κυβέρνηση και συγκεκριμένα, τον υπουργό Οικονομικών εκπροσώπησε η Αγγελική Καστανά και τον υπουργό Δικαιοσύνης, η Αγγελική Αναστασοπούλου.

Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του, που αναμένεται σύντομα.

ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: