2.11.17

Ψηφιακή εποπτεία στα media...

Το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής αποκτά Ψηφιακό Κέντρο Ενημέρωσης – Digital Media Center, με...
ενδεικτικό προϋπολογισμό 7.440.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ, για τις επικοινωνιακές ανάγκες της κυβέρνησης και του ΕΣΡ στο ζήτημα της εποπτείας των ραδιοτηλεοπτικών ΜΜΕ. Στον πυρήνα του βρίσκεται ένα σύστημα που θα αρχειοθετεί καθημερινά όλο το υλικό των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (έντυπα, ψηφιακά και οπτικοακουστικά Μέσα). Παράλληλα, έρχεται να καλύψει το κενό που δημιούργησε η μη λειτουργικότητα του «Πανόπτη» του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης.

Συγκεκριμένα, με το Digital Media Center η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης – Επικοινωνίας αναβαθμίζεται σε πρότυπο ψηφιακό κέντρο, καθώς θα υπάρχει μια εθνική βάση δεδομένων Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, ενώ ταυτόχρονα θα αναβαθμιστεί η ενημέρωση των γραφείων Τύπου των υπουργείων, τα οποία θα λαμβάνουν online υπηρεσίες αποδελτίωσης από τη ΓΓΕΕ. Η υπηρεσία υπολογίζεται ότι θα προσφέρει εξοικονόμηση άνω των 500.000 ευρώ ανά έτος από τον κρατικό προϋπολογισμό, χρήματα που πληρώνει το Δημόσιο σε διάφορες εταιρείες αποδελτίωσης.

Αρχείο δεδομένων πνευματικής ιδιοκτησίας στο ΕΣΡ

Επίσης, θα δημιουργηθεί μια εθνική βάση δεδομένων όπου θα καταγράφονται οι διαφημίσεις, για να αντιμετωπιστεί το θέμα της υπέρβασης διαφημιστικού χρόνου, και ταυτόχρονα, εντός του ΕΣΡ, μια βάση δεδομένων πνευματικών δικαιωμάτων που χρησιμοποιούν τα ραδιοτηλεοπτικά δίκτυα. Οι σταθμοί θα ενημερώνουν το ΕΣΡ για τη μουσική που μεταδίδουν και το σύστημα θα ελέγχει την αξιοπιστία των δηλώσεων, ενώ πρόσβαση σε αυτό θα έχουν και οι δημιουργοί. Μάλιστα, ενδέχεται να υπάρξει τελικά και πρόβλεψη στον νόμο και στην προκήρυξη των τηλεοπτικών αδειών για την υποχρεωτική τήρηση των συμβάσεων πνευματικής ιδιοκτησίας.

Το Ψηφιακό Κέντρο θα προσφέρει, επίσης, πρόσβαση στο αρχείο των ειδήσεων που συλλέγουν οι ανταποκριτές του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής από το εξωτερικό, ενώ θα δημιουργηθεί και ένα Πρότυπο Κέντρο Καλών Πρακτικών Ψηφιοποίησης, με τη δημιουργία εργαστηρίου και με πρότυπο εξοπλισμό για καλές πρακτικές αντιγραφής και αποθήκευσης αρχείων...


typologies.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: