20.12.17

Συνέδριο προς τηλεοπτική χρήση…

Μάλλον δεν έχει ξαναγίνει. Τακτικό Συνέδριο κόμματος, μεγάλου κόμματος, να μην διαρκεί παρά 24 ώρες.

Να ξεκινά Σάββατο μεσημέρι, και να τελειώνει Κυριακή μεσημέρι. Δηλαδή...
τι προλάβανε να δουν, ν’ ακούσουν, να πουν, να σκεφτούν, να διαβουλευτούν, να «ζυμωθούν», ν’ αποφασίσουν οι 2.500 άνθρωποι ζωή να χουνε. Κάπου τόσοι, λέει, ήταν οι σύνεδροι. Οι οποίοι σύνεδροι δεν ξέρω πόσο υπερήφανοι μπορεί να αισθάνονται, συνειδητοποιώντας ότι, απλώς, χρησιμοποιήθηκαν ως ντεκόρ. Ως ακροατήριο στο φόντο του «πλάνου», για τις ομιλίες του αρχηγού, άντε και καμιά τριανταριά πρωτοκλασάτων στελεχών. Προς τηλεοπτική χρήση, κατά κύριο λόγο…

Έτσι λοιπόν, το 11ο Τακτικό Συνέδριο της ΝΔ άρχισε και ολοκληρώθηκε με fast track διαδικασίες. Λες και κάποιος τους κυνηγούσε. Και συνέδριο «της αρπαχτής» αν το πεις, μέσα είσαι. Ουδείς τους κυνηγούσε φυσικά, ουδείς τους πίεζε. Απλώς έτσι την έχουν δει τη δουλειά. Δυο ομιλίες του αρχηγού, φώτα, μικρόφωνα, κάμερες, κι έξω απ’ την πόρτα. Α ναι, και ευκαιρία για τον Κυριάκο Μητσοτάκη να κηρύξει το κόμμα σε εκλογική ετοιμότητα. Να το ξανα-κηρύξει σε εκλογική ετοιμότητα δηλαδή, μιας και το κάνει συνεχώς και αδιαλείπτως από τα μέσα του 2016 ήδη.

Θα πει κανείς, μα προηγήθηκαν 5-6 προσυνέδρια που, όσο να ναι, προετοίμασαν το έδαφος. Όμως κι εκείνα σε fast track λογική πραγματοποιήθηκαν, τέσσερις-πέντε ώρες δουλειά το καθένα. Κενά παντός περιεχομένου. Κι εκείνα προς τηλεοπτική χρήση. Άσε που, κατά παγκόσμια πρωτοτυπία, σ’ αυτό το συνέδριο, αν και τακτικό, δεν προηγήθηκαν οι κλασικού τύπου προσυνεδριακές διαδικασίες. Δεν διαβουλεύτηκαν δηλαδή επί της θεματολογίας, ούτε ψήφισαν οι πρωτοβάθμιες οργανώσεις, έτσι ώστε να λάβουν ενεργό μέρος όλα τα κομματικά μέλη. Και βέβαια το τελικό συνεδριακό σώμα δεν συγκροτήθηκε με την εκλογή των αντιπροσώπων-συνέδρων, όπως συμβαίνει πάντα και παντού. Οι σύνεδροι εδώ, απλώς, «διορίστηκαν» ex officio, με ποιος ξέρει ποια κριτήρια.

Και να σκεφτεί κανείς πως το 11ο τακτικό Συνέδριο της ΝΔ, χαρακτηρίστηκε από τους διοργανωτές του ως «Συνέδριο αρχών και θέσεων». Ποιων αρχών και –κυρίως- ποιων θέσεων; Όταν από το τελικό συνεδριακό σώμα δεν προέκυψε καν κυβερνητικό πρόγραμμα. Για ένα κόμμα που θεωρεί ότι βρίσκεται στον προθάλαμο της εξουσίας. Έτσι ώστε θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε να καταλάβουμε που το πάει ο Κυριάκος Μητσοτάκης απ’ όσα «ξεφεύγουν» του Άδωνι Γεωργιάδη. Ή «εκ των συμφραζομένων». Όπως, ας πούμε, από το ερώτημα περί του μη υποχρεωτικού χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης, που έθεσαν οι διοργανωτές προς τους συνέδρους, στο πλαίσιο του ενδοσυνεδριακού δημοψηφίσματος. Ή από κάποιες απαντήσεις στα ερωτήματα του ίδιου «δημοψηφίσματος». Όπως, για παράδειγμα, εκεί όπου οι νεοδημοκράτες σύνεδροι μονάχα κατά 9,1% θεωρούν πως αποτελεί πρόβλημα για την ελληνική κοινωνία η δραστηριότητα των –κατά Κώστα Καραμανλή– «νταβατζήδων»…

Και τι έμεινε τελικά από το 11ο τακτικό Συνέδριο της ΝΔ; Έμεινε η δίχως το παραμικρό πολιτικό βάρος κοινότοπη δήλωση του Κώστα Καραμανλή. Κατά την μόλις δεύτερη φορά που «μιλάει» από το 2009 (η πρώτη ήταν στο δημοψήφισμα του καλοκαιριού του 2015). Έμεινε η πλατφόρμα «ακροδεξιάς υπερηφάνειας» του Αντώνη Σαμαρά. Έμεινε η μάλλον «αισχυντηλή» συνοδοιπορεία της Φώφης Γεννηματά, όπως και η όλως απροκάλυπτη του Σταύρου Θεοδωράκη. Για να δικαιωθεί εντός ολίγων 24ώρων η εκτίμηση του Νίκου Βούτσηότι «συγκροτείται συντηρητικό αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο πάνω σε σαθρά υλικά». Και έμεινε επίσης ο επίμονα επαναλαμβανόμενος ισχυρισμός του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ συνιστά «καθεστώς». Μάλιστα. Καθεστώς ο ΣΥΡΙΖΑ. Όταν κυβερνά σχεδόν τρία χρόνια, και έχει απέναντί του ορκισμένο εχθρικά το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος του τύπου. Αλλά και όταν δεν μπορεί να κάνει βήμα επί παντός, δίχως να σκοντάψει πάνω στα –ακόμη ισχυρά και ενεργά- κατάλοιπα του βαθέος κράτους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Αλλά εντάξει. Ο Λουίτζι Πιραντέλο το έχει πει, άλλωστε, εδώ και πολλά χρόνια. Έτσι είναι αν έτσι νομίζετε…

Βασίλης Πάικος

Δεν υπάρχουν σχόλια: