3.12.17

Σπίρτζης: Δεν φταίει η Ρένα Δούρου...


...για την τραγωδία στην Μάνδρα.
"Δεν υπάρχει αυτό με τη μούτζα. Είναι fake news".
"Ο,τι βρίσκεται σε ρέμα θα γκρεμιστεί"...
Για τις πλημμύρες, την ποινικοποίηση της... μούτζας (ΚΟΚ), και το ηλεκτρονικό εισιτήριο, μίλησε ο υπουργός Υποδομών, Χρ. Σπίρτζης, στην εκπομπή ''Ακραίως'' του Τ. Χατζή  (ΣΚΑΪ). 

«Δεν υποτίμησα την...
κατάσταση. Δεν υπάρχει καμία αρμοδιότητα για τις φυσικές καταστροφές στο υπουργείο. Μόνο σε περίπτωση σεισμού έχουμε ευθύνη. Μιλούσαμε συνεχώς με τους δημάρχους στην διάρκεια της καταστροφής αλλά και με τον Πρωθυπουργό και την κ. Δούρου», είπε. 

Πρόσθεσε, δε, ότι: «Τη δουλειά έπρεπε να την κάνουν οι Δήμοι και η Περιφέρεια. Στην περίπτωση των Δήμων υπάρχουν κενά. Η περιφέρεια κινητοποιήθηκε. Υπάρχουν δύο φάσεις: Τι κάνουμε πριν ή και μετά και υπάρχει και η συνέχεια που είναι ο σχεδιασμός». 

«Δεν είναι καμμένο το όρος Πατέρα. Πήγα προχθές, πήγα παντού. Χρειάζονταν δεκαετίες να γίνουν κάποια πράγματα. Εχουν γίνουν εγκλήματα στην περιοχή. Τι να κάνει η κ. Δούρου; Δεν φταίει εκείνη. Ο κάθε περιφερειάρχης τι να κάνει αν οι υπηρεσίες δεν λειτουργούν στην ώρα τους; Τα αντιπλημμυρικά έργα δεν γίνονται με μαγικό ραβδί. Είμαστε υπερήφανοι που εντάχθηκαν 302 εκατ. ευρώ αντιπλημμυρικά έργα από το 2015 μέχρι το 2017. Επί Λαλιώτη υπήρχε άλλο θεσμικό πλαίσιο. Πρέπει να συγκρίνουμε ομοειδείς καταστάσεις. Στη Μάνδρα έχουμε ένα μηχανικό, στη Σαμοθράκη μηδέν μηχανικούς. Θα γλιτώναμε να μην έχουμε ένα δρόμο χτισμένο σε ρέμα. Φταίνε οι δομές, φταίει η στελέχωση», ανεφερε, επίσης, ο υπουργός. 

Ο κ. Σπίρτζης μίλησε και για τη γραφειοκρατία που εμποδίζει την εξέλιξη των έργων: « Υπάρχουν 12 και 15 χρόνια να δημοπρατηθεί ένα έργο. Είναι ανατριχιαστικό αυτό που έγινε στη Μάνδρα. Η κ. Δούρου δεν έχει καμία αρμοδιότητα. Ο δασάρχης δεν έκανε καλά τη δουλειά του. Όμως να δούμε και το τι έχει γίνει στο παρελθόν. Πόσα χρόνια έκαναν να αναρτηθούν οι δασικές χάρτες. Κάποιοι δεν έκαναν ανάρτησή τους γιατί είχαν σκοπιμότητα. Είχαν σκοπιμότητα όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Ήταν ρουσφετολογικό. Δεν έχει να κάνει με ένα όνομα, έχει να κάνει με τις συνήθειες μιας κοινωνίας».

Την ίδια στιγμή υπογράμμισε ότι θα γκρεμιστούν όσα σπίτια βρίσκονται σε ρέμα στην περιοχή: «Στη Μάνδρα δεν μπορείς να γκρεμίσεις σπίτι γιατί ο παλαιοκομματισμός έχει δώσει άδεια στα σπίτια. Βεβαίως ότι είναι μέσα σε ρέμα θα το γκρεμίσουμε. Ομως τα μπαζωμένα ρέματα δεν τα κάνουν οι φουκαράδες». 

Ο υπουργός αναφέρθηκε στην ποινικοποίηση της... μούτζας στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας: «Δεν υπάρχει αυτό με τη μούτζα. Είναι fake news. Yπάρχει κώδικας ευπρεπούς συμπεριφοράς για τους αυτοκινητηστές. Δεν επιτρέπεται να έχει αυτή τη συμπεριφορά γιατί είναι επαγγελματίας. Δεν μπορεί να έχει την ίδια ανοχή σε έναν οδηγό και σε έναν επαγγελματία». 

Σε σχέση με τα πρόστιμα τόνισε ότι: «Δεν είναι δυνατόν ο ΚΟΚ να έχει να κάνει με τα πρόστιμα. Πρέπει να τα αποσυνδέσουμε. Το πρόστιμο θα είναι ενιαίο για όλους».

O κ. Σπίρτζης μίλησε και για τα διόδια και την πρόσφατη απόφαση για την απαλλαγή των ανέργων από αυτά της Εγνατίας: « Η απόφαση για την απαλλαγή των ανέργων από τα διόδια της Εγνατίας ελήφθη. Δεν έχουμε να κρύψουμε τίποτα. Η χώρα όφειλε να έχει βάλει διόδια στην Εγνατία 25 χρόνια. Εμείς ερχόμαστε τώρα και κατ' απαίτηση των θεσμών να το κάνουμε. Δεν είναι δυνατό οι τοπικές κοινωνίες να πληρώνουν διόδια, αφού δεν έχουν εναλλακτικό δίκτυο.Στην Εγνατία θεσπίστηκε ποια άτομα δεν πρέπει να πληρώνουν». 

πηγη newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: