17.12.17

Συνάντηση Αβραμόπουλου-Σίσι στο Κάιρο...


Οι προσπάθειες της Αιγύπτου να πατάξει το φαινόμενο της παράνομης μετανάστευσης αποτέλεσαν το κυριότερο ένα από...
τα ζητήματα που συζήτησε στο Κάιρο, ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι με τον Ευρωπαίο Επίτροπο, αρμόδιο για τη Μετανάστευση, τις Εσωτερικές Υποθέσεις και την Ιθαγένεια, Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Όπως ανακοίνωσε η αιγυπτιακή προεδρία, η συνάντηση έγινε στις 16 Δεκεμβρίου στο προεδρικό μέγαρο, και κατά τη συζήτηση των δύο ανδρών, τέθηκαν επί τάπητος όλες οι δυνατότητες ενίσχυσης των αιγυπτο-ευρωπαϊκών σχέσεων, τις οποίες υποστηρίζει σθεναρά ο Αιγύπτιος Πρόεδρος.

"Η επίλυση των περιφερειακών κρίσεων αλλά και η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής, αποτελούν θέματα κλειδιά για την επίλυση του προβλήματος της παράνομης μετανάστευσης", δήλωσε ο Πρόεδρος Αλ Σίσι προς τον Ευρωπαίο Επίτροπο κ. Αβραμόπουλο, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της αιγυπτιακής προεδρίας Μπάσαμ Ράντι και καταγράφει σε ρεπορτάζ της η "Αλ Αχράμ".

Σύμφωνα με την εφημερίδα, κατά τη συνάντησή του με τον Ευρωπαίο Επίτροπο, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Αλ Σίσι στάθηκε σε δύο σημαντικά σημεία:

Πρώτον, στο γεγονός της επίτευξης του προγράμματος καταπολέμησης της παράνομης μετανάστευσης εκ μέρους της Αιγύπτου, καθώς δεν καταγράφηκε κανένα περιστατικό με πλοίο που να κατάφερε να περάσει παράνομους μετανάστες από το Σεπτέμβριο του 2016.

Και δεύτερον, ανέφερε ότι η Αίγυπτος φιλοξενεί εκατομμύρια από πρόσφυγες, τους οποίους όμως δεν τους έχει τοποθετήσει σε συγκεκριμένους χώρους, αλλά τους έχει εντάξει στην αιγυπτιακή κοινωνία.

Από την πλευρά του, ο Ευρωπαίος Επίτροπος κ. Αβραμόπουλος εξέφρασε την ικανοποίησή του για το έργο που επιτελεί η Αίγυπτος για να πατάξει το φαινόμενο της παράνομης μετανάστευσης, προσθέτοντας ότι η επίσκεψή του στο Κάιρο αποσκοπεί στην ενδυνάμωση της συνεργασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Αίγυπτο στο θέμα της πάταξης του φαινομένου της παράνομης μετανάστευσης.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Σάμεχ Σούκρι, η Αιγυπτία Υπουργός Διασποράς και Μεταναστευτικής Πολιτικής κα Ναμπίλα Μάκραμ και ο Πρέσβης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κάιρο.

Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της ίδιας ημέρας, ο Ευρωπαίος Επίτροπος κ. Αβραμόπουλος είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου Σάμεχ Σούκρι ο οποίος υποστήριξε ότι τα αίτια της παράνομης μετανάστευσης έγκεινται μεταξύ άλλων στη φτώχεια, την ανεργία στις χώρες από τις οποίες προέρχονται οι μετανάστες και στην αστάθεια στην περιοχή.

Από την πλευρά του, ο κ. Αβραμόπουλος ευχαρίστησε τον Αίγυπτο για ό,τι κάνει για να πατάξει την παράνομη μετανάστευση, θέμα για το οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση προσφέρει διά μέσου προγραμμάτων 60 εκατομμύρια δολάρια στην Αίγυπτο για την ενίσχυση των τρόπων καταπολέμησης του φαινομένου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: