19.12.17

Πρέπει να μιλήσουμε σοβαρά...


...για την ψυχική υγεία και την οπλοφορία των αστυνομικών...
Μια οικογενειακή τραγωδία με πρωταγωνιστή έναν αστυνομικό εκτυλίχθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας στους Αγίους Αναργύρους. Ο...
42χρονος εν ενεργεία αστυνομικός σκότωσε τη σύζυγο, την πεθερά και την 3,5 ετών κόρη του και στη συνέχεια αυτοκτόνησε. Ο άνδρας υπηρετούσε ως αρχιφύλακας στη Βουλή των Ελλήνων και ήταν αποσπασμένος στη φρουρά του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη από το 1996, με ένα διάλλειμμα περίπου έξι μηνών. Όπως αναφέρουν πηγές της ΕΛ.ΑΣ., ο 42χρονος ήταν με τον πρώην πρωθυπουργό το Σαββατοκύριακο σε αποστολή στα Ιωάννινα.

Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις για τη δολοφονία της οικογένειάς του, φέρεται να χρησιμοποίησε το υπηρεσιακό του όπλο. Ό,τι αφορά την ψυχική κατάστασή του, όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία, είχε περάσει τεστ καταλληλότητας το 2011. Η υπόθεση έρχεται να υπενθυμίσει το ζήτημα τόσο της οπλοκατοχής όσο και της ψυχικής υγείας στα σώματα ασφαλείας.

Τα ψυχολογικά τεστ των αστυνομικών

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου το 2015, σε συνολικά 500 αστυνομικούς έχει αφαιρεθεί το όπλο επειδή δεν κατάφεραν να περάσουν τα ψυχολογικά τεστ της επιτροπής ψυχολόγων της ΕΛ.ΑΣ. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, από το 2009, όταν άρχισε η εφαρμογή του νόμου 3169/2003, έχουν περάσει από ψυχολογική εξέταση 20.000 αστυνομικοί, εκ των οποίων ένας στους 40 κρίθηκε ακατάλληλος να φέρει όπλο. Παρόλα αυτά, περισσότεροι από τους μισούς αστυνομικούς δεν έχουν περάσει ποτέ από τις επιτροπές ψυχολόγων που βρίσκονται στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη.

Το θέμα των ψυχολογικών τεστ ήρθε στην επιφάνεια ύστερα από το τραγικό περιστατικό που συνέβη στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης, όπου άνδρας των ΜΑΤ στραγγάλισε το παιδί του. Ο συγκεκριμένος αστυνομικός έφερε όπλο, παρά τις σοβαρές ψυχικές διαταραχές που όπως αποδείχθηκε αντιμετώπιζε. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, από το 2007 μέχρι το 2015 είχαν βάλει τέλος στη ζωή τους συνολικά 41 αστυνομικοί: «Το στρες και οι ιδιαιτερότητες του επαγγέλματος σε συνδυασμό με την εύκολη πρόσβαση στο όπλο κάνει το προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ. πιο ευάλωτο. Από τα ποιοτικά χαρακτηριστικά προκύπτει ότι δεν υπάρχει αύξηση των αυτοκτονιών λόγω της κρίσης. Το φαινόμενο, όμως, παραμένει μάστιγα. Συνήθως υπάρχει μία μεγάλη αφορμή που σε συνδυασμό με μεγάλο αριθμό άλλων αιτιών οδηγεί στην εύκολη λύση που είναι η πρόσβαση στο όπλο που έχουν πάνω τους», δήλωνε τότε ο Πρόεδρος του Σωματείου Ειδικών Φρουρών Αττικής, Βασίλης Ντούμας.


Στις αρχές του 2016, σε μία από τις σπάνιες φορές που έγινε σχετική ημερίδα του Κεντρικού Ιατρείου Αθηνών με θέμα «Σωματική και Ψυχική Υγεία Αστυνομικών: Προβλήματα, συνέργειες και αντιμετώπιση», έγινε ειδική μνεία στην ψυχολογική επιβάρυνση του αστυνομικού προσωπικού και από τη φύση της δουλειάς του που καλείται να βρεθεί σε έντονες και ψυχοφθόρες καταστάσεις. Στο πλαίσιο αυτό, σε έρευνα για τη διερεύνηση ύπαρξης επαγγελματικού στρες στους αστυνομικούς που υπηρετούν σε τμήματα Τροχαίας Ν.Αττικής και των συμπτωμάτων-προβλημάτων μέσω των οποίων εκδηλώνεται το φαινόμενο, όπως φαίνεται στο παρακάτω γράφημα, η ψυχική υγεία είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένη.


Γράφημα για την ψυχική υγεία των αστυνομικών.


Σύμφωνα με ρεπορτάζ του 2015, η Αστυνομία διαθέτει οκτώ ψυχιάτρους και 43-35 ψυχολόγους, ενώ η μόνη υπηρεσία που δέχεται συχνές επισκέψεις από ψυχολόγο στις εγκαταστάσεις της είναι τα ΜΑΤ. Πάντως αυτό που ισχύει, είναι ότι τα παιδιά που δίνουν πανελλήνιες εξετάσεις για να εισαχθούν στις σχολές της Αστυνομίας (υπαξιωματικών και αξιωματικών) εξετάζονται παράλληλα με ψυχοτεχνικά τεστ. Το ισχύον νομικό πλαίσιο (Ν. 3169/2003) ορίζει ότι πέντε χρόνια μετά την ολοκλήρωση των σπουδών ο αστυνομικός πρέπει να εξεταστεί ξανά. Από εκεί και ύστερα, ο αστυνομικός εξετάζεται μόνο αν ο ίδιος το ζητήσει ή αν η ίδια η υπηρεσία τον στείλει σε περίπτωση που ο διοικητής του διαπιστώσει κάποιο ζήτημα. Αν σκεφτεί κανείς ότι έχουμε 2017 και ο 42χρονος είχε να εξεταστεί από το 2011, το πλαίσιο αυτό οφείλει να αλλάξει.

VICE

Δεν υπάρχουν σχόλια: