24.12.17

Ο μεγαλέξανδρος της ΝΔ...

Αποτέλεσμα εικόνας για Μητσοτάκης σύμβουλοι του
...και το καταραμένο φίδι της ονομασίας των Σκοπίων...
Αν ζούσε ο αείμνηστος καραγκιοζοπαίκτης Ευγένιος Σπαθάρης, είναι βέβαιον ότι θα ανέβαζε μια ακόμα σπαρταριστή παράσταση για τον...
«Μεγαλέξαντρο και το καταραμένο φίδι», με αφορμή το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων. Πρωταγωνιστές, ποιοι άλλοι; Οι «Μακεδονομάχοι» της Νέας Δημοκρατίας και μερίδας, βέβαια, της υπόλοιπης αντιπολίτευσης. Τρικούβερτο γλέντι θα στηνόταν, με πολύ γέλιο, αφού οι Μεγαλέξαντροι της ΝΔ θέλουν να αποφύγουν με κάθε τρόπο τον «δράκο» του ονοματολογικού, και γι’ αυτό επινοούν κάθε λογής δήθεν αντιπολιτευτικά τεχνάσματα. Το πιο συνηθισμένο δεν είναι άλλο από το να κρύβονται πίσω από τον Πάνο Καμένο και τις απόψεις του για το ονομαζόμενο «Μακεδονικό». Στην πραγματικότητα, δηλαδή, να γίνονται ουρά των ΑΝΕΛ.

Τι λένε τα στελέχη της ΝΔ και επαναλαμβάνει ο αρχηγός της, Κυριάκος Μητσοτάκης, για το θέμα που οι ίδιες οι ηγεσίες της Πειραιώς και του ΠΑΣΟΚ κληροδότησαν στη χώρα μας και το άφησαν άλυτο επί σχεδόν τριάντα χρόνια; Ναι μεν ότι θεωρητικώς θέλουν (;) την επίλυση του προβλήματος, στη βάση της θέσης της κυβέρνησης Καραμανλή για «σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό –επιθετικό- προσδιορισμό, erga omnes» (για κάθε χρήση, στο εσωτερικό και το εξωτερικό της πΓΔΜ), αλλά, ακόμα κι αν η ελληνική κυβέρνηση ακολουθήσει αυτή τη γραμμή του 2007, δεν πρόκειται να ψηφίσουν την όποια συμφωνία γίνει ανάμεσα σε Αθήνα και Σκόπια, επειδή στους κόλπους της κυβέρνησης δεν υπάρχει ενιαία στάση για το θέμα. Κοντολογίς, δεν θα ψηφίσουν την ίδια τη θέση τους για να στριμώξουν την κυβέρνηση και να την αναγκάσουν να πάει σε πρόωρες εκλογές. Πιο τρανταχτό παράδειγμα παιδαριώδους (επιπέδου κακομαθημένου παιδιού νηπιαγωγείου) μικροπολιτικής στα εθνικά θέματα δεν υπάρχει. Κατά τα λοιπά, η ΝΔ ευαγγελίζεται την «εθνική ομοψυχία» στα εθνικά θέματα. Κι’ αυτοί θέλουν να αυτοαποκαλούνται ως υπεύθυνη –θεσμική- αξιωματική αντιπολίτευση, και να προβαίνουν σε κρεσέντο ασυναρτησίας σε όλα τα εθνικά θέματα: Στα ελληνοτουρκικά, με αφορμή την επίσκεψη Ερντογάν, στα ελληνοαλβανικά, για τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται για να κλείσουν όσο το δυνατόν περισσότερα από τα εκκρεμή εδώ και δεκαετίες διμερή προβλήματα, και, βέβαια, για το ονομαζόμενο «Μακεδονικό». 

Πλειοψηφία ευθύνης – μειοψηφία ανευθυνότητας

Στην πραγματικότητα, όμως, η ΝΔ και τα δεκανίκια της σε άλλους χώρους της αντιπολίτευσης, είναι παγιδευμένη στα ίδια της τα πολιτικά αδιέξοδα. Και αυτό κατέστη εμφανέστατο, όταν ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, τους πέταξε το μπαλάκι, λέγοντάς τους ότι ή θα είναι και αυτοί με την «πλειοψηφία ευθύνης», εάν και όταν έλθει θέμα συμφωνίας με τα Σκόπια στη Βουλή, ή θα αποτελέσουν για μια ακόμη φορά θλιβερή μειοψηφία ανευθυνότητας. Τουτέστιν μεθερμηνευόμενο, ή η Βουλή, ανεξαρτήτως κομματικών γραμμών, περιχαρακώσεων και μικροπολιτικών συμφερόντων, θα ψηφίσει μια έντιμη, εθνικώς αξιοπρεπή και βιώσιμη συμφωνία για το ονοματολογικό με τα Σκόπια, ή, θα συνεχίσουν να κάνουν επίδειξη πολιτικής ανευθυνότητας σε μείζονα εθνικά θέματα, κρυπτόμενοι πίσω από το δήθεν «επιχείρημα» των ενδοκυβερνητικών διαφορών μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ.

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο του Δημ. Ματθαίου, ΕΔΩ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: