5.12.17

Τι παραπάνω έχει η Πορτογαλία;...


"Ο Σεντένο ήταν μία βολική επιλογή και είναι κρίμα που δεν θα βρει μπροστά του τον Σόιμπλε για να του πει ότι είχε λάθος σε πολλά σημεία"...
Η σχέση μας με την Πορτογαλία είναι καρμική. Οχι μόνο επειδή η φίλη χώρα είναι παγκοσμίως πρώτη στην παραγωγή φελλών. Αλλά...
να, στη Λισαβόνα ήταν που το 2004 πιστέψαμε ότι ως έθνος διατηρούμε ειδική σχέση με τον Θεό. Εκεί, και λίγο μετά στην ολυμπιακή Αθήνα, η ελληνική έπαρση φούσκωσε τόσο πολύ, ώστε έσπασε τα κουμπιά της φουστανέλας, δείχνοντας τη γύμνια μας.

Και μετά ήταν ο καθοδηγητής, ο coach, ο Φερνάντο Σάντος. Με το ίδιο καφέ μπουφάν ήρθε στην Ελλάδα, με το ίδιο έφυγε. Και όπου και αν εργάστηκε, άφησε συνέπεια και έργο. Και στο βήμα που έκανε αποχωρώντας από την Εθνική Ελλάδας για να πάει στην Πορτογαλία, καταγράφεται η διαφορά των δύο χωρών. Εφυγε από μία εσωστρεφή, βυθιζόμενη ομάδα και πήγε να πάρει το Πρωτάθλημα Ευρώπης με την Πορτογαλία.

Η Πορτογαλία κέρδισε το Euro 2016, τη Eurovision 2017 και το Eurogroup ως το 2020. Ο Μάριο Σεντένο, υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας, είναι ο διάδοχος του Γερούν Ντάισελμπλουμ ή, αλλιώς, ο δάσκαλος που θα ελέγχει αν κάναμε τη μαθήματά μας. Πολιτικά πρόκειται για έναν πορτογαλικό θρίαμβο που φωτίζει από άλλη γωνία το μέγεθος της ελληνικής ήττας. Η χώρα που ήταν το πρώτο γράμμα στο προβληματικό PIGS (Πορτογαλία, Ιταλία, Ελλάδα, Ισπανία), που σύρθηκε μετά από μας στα μνημόνια και στο ΔΝΤ, δεν έχει βγει, απλώς, από την κρίση, γίνεται σύμβολο οικονομικής επιτυχίας.

Εντάξει, ο νέος πρόεδρος του Eurogroup έπρεπε να προέρχεται ούτως ή άλλως από την περιφέρεια. Η Γερμανία δεν θα ζητούσε τη θέση για ευνόητους λόγους, οι Ολλανδοί μόλις την άφησαν, οι Γάλλοι έχουν τον Επίτροπο Οικονομικών και οι Ιταλοί τον κεντρικό τραπεζίτη. Ο Σεντένο ήταν μία βολική επιλογή και είναι κρίμα που δεν θα βρει μπροστά του τον Σόιμπλε για να του πει ότι είχε λάθος σε πολλά σημεία.

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο του Κώστα Γιαννακίδη, ΕΔΩ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: