13.12.17

Ταπεινωτική ήττα για την Τερέζα Μέι...

Την πρώτη της ήττα στην υπόθεση του Brexit υπέστη η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, στη Βουλή των Κοινοτήτων. Η εν λόγω ήττα ήταν προϊόν αντάρτικου μέσα στους...
κυβερνητικούς και συντηρητικούς Τόρις, με 12 βουλευτές να εκτιμάται ότι «αποστάτησαν» από την πρωθυπουργική γραμμή.

Πιο συγκεκριμένα, η Βουλή των Κοινοτήτων με ψήφους 309 υπέρ και 305 κατά, πέρασε τροπολογία που δίνει τη δυνατότητα του βέτο στο βρετανικό κοινοβούλιο, αναφορικά με την τελική απόφαση που θα ληφθεί με τις Βρυξέλλες στο θέμα του Brexit.

Αυτή η εξέλιξη αφενός φέρνει σε δύσκολη θέση τη Μέι μέσα στο ίδιο της το κόμμα, αφετέρου της δένει τα χέρια σχετικά με τις διαπραγματεύσεις στο θέμα του συμβιβασμού για έξοδο της Βρετανίας από την ευρωπαϊκή οικογένεια.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Δευτέρα, η πρωθυπουργός είχε εξάρει στο βρετανικό Κοινοβούλιο τον συμβιβασμό που επετεύχθη την Παρασκευή με τις Βρυξέλλες για τους όρους αποχώρησης της χώρας της από την Ε.Ε.

«Θα αποχωρήσουμε, αλλά θα το κάνουμε με έναν αρμονικό και ομαλό τρόπο, εγκαθιδρύοντας μια νέα, στενή και ειδική σχέση με τους φίλους μας, ανακτώντας παράλληλα τον έλεγχο των συνόρων μας», τόνισε η Μέι, παρουσιάζοντας στη Βουλή των Κοινοτήτων την προσωρινή συμφωνία για το Brexit.

Όσο για τον λεγόμενο λογαριασμό του Brexit, για τον οποίο η Βρετανία υποσχέθηκε να καταβάλει 35 με 39 δισεκατομμύρια λίρες, θα εξαρτηθεί από τη συμφωνία για μια μελλοντική σχέση με το ευρωπαϊκό μπλοκ. «Αν δεν καταλήξουμε για αυτή τη σχέση, τότε αυτή η προσφορά μας δεν ισχύει», είχε δηλώσει η Μέι, σε ένα μήνυμα με πολλούς αποδέκτες...

Δεν υπάρχουν σχόλια: