18.12.17

Χρεοκόπησε η ιστορική Borsalino...

Τα καπέλα της λάτρεψαν Άλ Καπόνε, Ντελόν και Μπερλουσκόνι...

Στην είδηση της χρεοκοπίας της ιστορικής φίρμας Borsalino, η οποία παρήγαγε τα φημισμένα καπέλα, αναφέρεται σήμερα με...
έμφαση ο ιταλικός Τύπος. Η χρεοκοπία επισημοποιήθηκε σήμερα, μετά από σειρά αλλαγών του ιδιοκτησιακού καθεστώτος. Τα τελευταία χρόνια, όπως γράφει η ιταλική εφημερίδα La Repubblica, η Βοrsalino είχε περάσει σε ελβετικά χέρια.

Η ιστορία της θρυλικής Borsalino και των καπέλων της, ξεκίνησε 160, σε εργαστήριο της πόλης Αλεσσάντρια, στην βόρεια Ιταλία, σε μικρή απόσταση από το Τορίνο.


Η μεγάλη της αναγνωρισιμότητα συνδέεται και με τον κινηματογράφο, αρχίζοντας από την τελευταία σκηνή του έργου Καζαμπλάνκα, και το καπέλο, ακριβώς, που φορούσε ο Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ.

Στον ατέλειωτο σχεδόν κατάλογο με τους θιασώτες του Borsalino, συγκαταλέγονται ο μαφιόζος Αλ Καπόνε, ο Αλέν Ντελόν, αλλά και ο Ιταλός σκηνοθέτης Φεντερίκο Φελίνι.

Στον χώρο της πολιτικής, το φόρεσαν ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Μιτεράν και ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Σύμφωνα με πολλούς σχολιαστές, όμως, η φήμη του καπέλου Borsalino συνέβαλε και στην καθοδική του πορεία.

Στο ότι, δηλαδή, από τα μέσα του περασμένου αιώνα από είδος μαζικής, σχετικά, κατανάλωσης άρχισε να μετατρέπεται σε συλλεκτικό αγαθό. Το κόστος παραγωγής δεν ήταν εύκολο, πλέον, να καλυφθεί και το 1987 ο τελευταίος απόγονος της οικογένειας πούλησε τον οίκο σε μιλανέζο επιχειρηματία.

Αλλά κανείς, από εκεί και πέρα, δεν στάθηκε ικανός να διασώσει τον μύθο αυτό της ανδρικής γοητείας και του κινηματογράφου...



protothema.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: