14.12.17

Economist: Γιατί Ελλάδα και Τουρκία δεν μπορούν να συμφιλιωθούν...

«Δεν υπάρχει χώρος για βελτίωση των σχέσεων ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία όσο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει την αλυτρωτική ρητορική του» αναφέρεται σε...
δημοσίευμα του Economist όπου σχολιάζεται ο λόγος για τον οποίο οι δύο χώρες δεν μπορούν να συμφιλιωθούν.

Το βρετανικό περιοδικό, σχολιάζοντας την επίσκεψη του τούρκου προέδρου στην Ελλάδα σημειώνει ότι δεν θεωρείται ιστορική, τη στιγμή που κατέρρευσαν οι ελπίδες για βελτίωση των διμερών σχέσεων.

Κάνοντας μια αναδρομή στην τελευταία επίσκεψη τούρκου προέδρου που συντελέστηκε πριν από από 65 χόνια, ο Economist αναφέρεται στο πογκρόμ την νύχτας της 6ης Σεπτεμβρίου του 1955 στην Κωνσταντινούπολη: «Ο τελευταίος Τούρκος πρόεδρος που επισκέφθηκε την Ελλάδα το έκανε το 1952, τη χρονιά που οι δύο χώρες μπήκαν στο ΝΑΤΟ. Οι σχέσεις κατέρρευσαν τρία χρόνια αργότερα, όταν ένα φονικό πογκρόμ έβαλε στο στόχαστρο ελληνικές επιχειρήσεις και κατοικίες στην Κωνσταντινούπολη, επιταχύνοντας την έξοδο των Ελλήνων από την Τουρκία».

»Τουλάχιστον άλλοι 50.000 Έλληνες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την Τουρκία το 1964 μετά τις ταραχές μεταξύ των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο. Η εισβολή της Τουρκίας στο διαφιλονικούμενο νησί μια δεκαετία αργότερα, οι συνεχείς εικονικές αερομαχίες μεταξύ τουρκικών και ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών και οι εντάσεις για τα θαλάσσια σύνορα συνέτειναν στο να παραμένει μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1990 υπαρκτή απειλή ο πόλεμος μεταξύ των δύο συμμάχων».

Τις κινήσεις τουρκικής προκλητικότητας σχολιάζει το βρετανικό περιοδικό, το οποίο εστιάζει στο θέμα αναθεώρησης της συνθήκης της Λωζάννης που έχει τεθεί από την τουρκική πλευρά.

«Οι παραβιάσεις εναέριου χώρου αυξήθηκαν. [...] Η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να αρνείται στη μουσουλμανική της μειονότητα το δικαίωμα να επιλέγει τους θρησκευτικούς της ηγέτες. Οι ελπίδες για λύση του Κυπριακού εξανεμίστηκαν όταν οι πλέον υποσχόμενες ειρηνευτικές συνομιλίες εδώ και πάνω από μια δεκαετία τερματίστηκαν χωρίς συμφωνία. Πολλοί Έλληνες αντέδρασαν με αποστροφή μπροστά στο πογκρόμ που εξαπέλυσε ο κ. Ερντογάν κατά αντιπάλων μετά την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016, καθώς και στο ενδεχόμενο να θελήσει η Τουρκία να αναθεωρήσει τη Συνθήκη της Λωζάνης που υπεγράφη το 1923, θεμέλιο των σχέσεών της με την Ελλάδα και άλλους γείτονες».

»Η νέα αναφορά του Τούρκου προέδρου στο θέμα κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα προκάλεσε έναν έντονο φραστικό διαξιφισμό με τον Έλληνα ομόλογό του, ο οποίος απέκλεισε κατηγορηματικά κάθε προοπτική αναθεώρησης της συνθήκης. Οι οικοδεσπότες του κ. Ερντογάν απέρριψαν επίσης το αίτημά του για έκδοση οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που διέφυγαν στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα» σημειώνει ο Economist αναφερόμενος στην άρνηση στην οποίαν προσέκρουσαν οι επιδιώξεις Ερντογάν.

«Τα καλά νέα σήμερα είναι ότι Τουρκία και Ελλάδα δεν έχουν πιαστεί απ’ τον γιακά - αντίθετα, συζητούν για εγχειρήματα που αφορούν στην ενέργεια και σε άλλες υποδομές. Τα κακά νέα είναι ότι στην πράξη δεν υπάρχει χώρος για βελτίωση των σχέσεων όσο ο κ. Ερντογάν συνεχίζει με την αλυτρωτική ρητορική του» καταλήγει το δημοσίευμα...

in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: