12.12.17

"Forbes": Η Ελλάδα αναρρώνει...

Αποτέλεσμα εικόνας για οικονομική κρίση
...αλλά θα βρεθεί αντιμέτωπη με ακόμη μεγαλύτερο πόνο...
Η Ελλάδα επανέρχεται, αλλά υπάρχουν πολλά ακόμη να γίνουν, σημειώνει σε ανάλυσή του το αμερικανικό περιοδικό "Forbes".

«Στις...
2 Δεκεμβρίου η Ελλάδα ψήφισε αθόρυβα ένα νέο πακέτο μεταρρυθμίσεων [...] Παρά το γεγονός ότι οι νέες μεταρρυθμίσεις είναι ιδιαιτέρως ευαίσθητες σε πολιτικό επίπεδο, μεταξύ αυτών ρυθμίσεις για το άνοιγμα της αγοράς φυσικού αερίου και αλλαγές στον απεργιακό νόμο, κανείς δεν αμφιβάλλει ότι θα προχωρήσουν», γράφει το Forbes.

Το δημοσίευμα του Forbes


«Κανείς δεν αμφιβάλλει ότι οι μεταρρυθμίσεις θα προχωρήσουν. Η Ελλάδα έχει προχωρήσει σε πολύ πιο δύσκολες αλλαγές, όπως οι μειώσεις στις συντάξεις, τις οποίες η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θεωρούσε ιερές. Έχει αποδείξει ότι μπορεί να πάρει αυτό το φάρμακο» τονίζει χαρακτηριστικά.

«Η Ελλάδα φαίνεται ότι είναι ανοιχτή για τις επιχειρήσεις» σημειώνει το Forbes, τονίζοντας ότι στο θέμα αυτό η ελληνική κυβέρνηση έχει πραγματοποιήσει μια σημαντική μεταστροφή. Η ελληνική κυβέρνηση έχει κατανοήσει ότι η προσέλκυση επενδύσεων και επιχειρήσεων είναι στην Ελλάδα είναι αναγκαία για την ανάκαμψη. Το ενδιαφέρον του ΣΥΡΙΖΑ για τις επενδύσεις ήταν τόσο έντονο που ο Ed Butler του BBC ρώτησε αν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ακόμα αριστερό κόμμα. «Ναι,  ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να είναι ένα αριστερό κόμμα και μέρος της ευρωπαϊκής αριστερής κίνησης», απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Τζανακόπουλος.

Δεν υπάρχει ωστόσο αμφιβολία ότι η Ελλάδα έχει υποστεί πολύ δυνατά πλήγματα. Τα τελευταία επτά χρόνια η οικονομία της έχει συρρικνωθεί κατά σχεδόν το ένα τρίτο σχολιάζει το αμερικανικό περιοδικό και συμπληρώνει ότι αν και η Ελλάδα έχει τώρα ανάπτυξη τα χρόνια της κρίσης έχουν αφήσει το αποτύπωμά τους.

Aκόμη και η Αθήνα, αυτή η μεγάλη και υπερήφανη πόλη, φαίνεται να είναι σε άσχημη κατάσταση. Εκτός Αθηνών, το βιοτικό επίπεδο είναι πολύ χαμηλό για μια δυτική χώρα.

Σύμφωνα με την εκτίμηση του Forbes, η Ελλάδα έχει να αντιμετωπίσει περισσότερο πόνο. Οι ελληνικές τράπεζες παραμένουν φορτωμένες με μη εξυπηρετούμενα δάνεια: η εκκαθάρισή τους θα σημαίνει περισσότερες χρεοκοπίες στον ελληνικό κλάδο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και περισσότεροι άνθρωποι θα χάσουν τα σπίτια τους.

Τα αριστερά διαπιστευτήρια του ΣΥΡΙΖΑ φαίνονται εμφανώς εξασθενημένα, σημειώνει το Forbes.

Παρά το γεγονός ότι η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται, η ανεργία παραμένει πάνω από 20%, ενώ είναι διπλάσια στις πιο νέες ηλικίες. Ωστόσο ο υπουργός Οικονομίας Δ. Παπαδημητρίου, εξετάζει μία σειρά πολιτικών που θα στοχεύουν ιδίως στους νέους με υψηλή μόρφωση, σημειώνει το Forbes που φιλοξενεί κάποιες δηλώσεις του υπουργού.

Στο προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, το Forbes συμπεριλαμβάνει την υψηλή φορολογία και την αναγκαιότητα μεταρρύθμισης του δικαστικού συστήματος. Θα έχει ο ΣΥΡΙΖΑ το θάρρος αλλά και τον χρόνο να προχωρήσει στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στο δικαστικό και το φορολογικό σύστημα, διερωτάται το αμερικανικό περιοδικό και καταλήγει ότι όποια κυβέρνηση κι αν εκλεγεί το 2019, θα πρέπει να συνεχίσει να ενθαρρύνει τις επενδύσεις αλλά και να παρέχει κάποια ελάφρυνση στους πιεσμένους πολίτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: