1.1.18

Κι αν η Ahed Tamimi ήταν κόρη σας?...


  "Το χαστούκι ενός κοριτσιού: τρεις λόγοι για τους οποίους μία Παλαιστίνια έφηβος οδήγησε το Ισραήλ σε...
παράκρουση."

 * 16 Ισραηλινοί στρατιώτες χρειάστηκαν για να συλλάβουν στις 19 Δεκεμβρίου μέσα στη νύχτα την Ahed Tamimi και τη μητέρα της, τέσσερις μέρες αφότου η Ahed είχε γελοιοποιήσει έναν στρατιώτη με ένα ηχηρό χαστούκι. 
Ο δεκατετράχρονος Mohammed Tamimi, ξάδερφος της Ahed, βρίσκεται σήμερα σε τεχνικό κώμα, έχοντας δεχτεί μία πλαστική σφαίρα στο κεφάλι. 
Η ίδια η Ahed, κόκκινο πανί για τους Ισραηλινούς από μικρή, κινδυνεύει με εξαετή ποινή κάθειρξης. Ο Gideon Levy είναι ένας πολυβραβευμένος ισραηλινός δημοσιογράφος, αρθρογράφος στην Haaretz. 
To 2010, η αγγλική εφημερίδα The Independent είχε γράψει γι' αυτόν: "Is Gideon Levy the most hated man in Israel or just the most heroic? "

Την περασμένη Τρίτη, οι Αμυντικές Δυνάμεις του Ισραήλ πυροβόλησαν τον δεκαπεντάχρονο Hamed al-Masri με μια σφαίρα στο κεφάλι, τραυματίζοντας σοβαρά τον έφηβο από το Salfit, παρά το γεγονός ότι δεν έφερε όπλο. Την Παρασκευή, οι στρατιώτες έπραξαν το ίδιο με τον άοπλο Mohammed Tamimi από το Nabi Saleh, τραυματίζοντάς τον επίσης σοβαρά στο κεφάλι. Την Παρασκευή πάλι, οι στρατιώτες σκότωσαν -πάντα με μια σφαίρα στο κεφάλι- τον Ibrahim Abu Thuraya, ο οποίος είχε χάσει τα δύο του πόδια. Και την ίδια μέρα, η Ahed Tamimi ήταν στην αυλή της με μια φίλη και χαστούκισε έναν άντρα των ΑΔΙ που εισέβαλλε στο σπίτι της.  
 Μεμιάς το Ισραήλ εξεμάνη: Μα πώς τολμάει; Τα τρία θύματα των βάρβαρων αυτών πυροβολισμών δεν ενδιαφέρουν τους Ισραηλινούς και τα μέσα δεν μπαίνουν στον κόπο να μιλήσουν γι' αυτά. Αλλά το χαστούκι -και η κλοτσιά- της Ahed Tamimi πυροδότησαν μία ξέφρενη οργή. Πώς τολμάει κανείς να χαστουκίζει έναν στρατιώτη των ΑΔΙ; Έναν στρατιώτη των οποίων οι φίλοι χαστουκίζουν, ξυλοκοπούν, απαγάγουν και -φυσικά- σκοτώνουν Παλαιστινίους σχεδόν καθημερινά;   
  Πραγματικά, έχει απύθμενο θράσος αυτή η Tamimi. Παραβίασε όλους τους κανόνες. Οι στρατιώτες μόνο μπορούν να χαστουκίζουν. Αυτή είναι η πραγματική προβοκατόρισσα, και όχι ο στρατιώτης που εισέβαλλε στο σπίτι της. Αυτή, με τους τρεις κοντινούς της συγγενείς που η κατοχή σκότωσε, αυτή της οποίας οι γονείς έχουν συλληφθεί άπειρες φορές, ειδικά ο πατέρας της που καταδικάστηκε σε τέσσερις μήνες φυλακή επειδή συμμετείχε σε μια διαδήλωση μπροστά σε ένα μπακάλικο - αυτή που τόλμησε να αντισταθεί σε έναν στρατιώτη! Ορίστε το θράσος των Παλαιστινίων. Η Tamimi θα έπρεπε να είχε ερωτευθεί τον στρατιώτη που παραβίασε την πόρτα του σπιτιού της, κι αυτή η αχάριστη τον αντάμειψε με ένα χαστούκι. Κι όλα αυτά, εξαιτίας της "υποκίνησης στη βία". Χωρίς αυτήν, δεν θα είχε επιδείξει ασφαλώς τέτοιο μίσος απέναντι στον κατακτητή της. 


Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο του Σπ. Σταβερη, ΕΔΩ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: