17.1.18

Μικρή υποχώρηση στο πρωτογενές πλεόνασμα...

Στα επίπεδα του 1,967 δισ. ευρώ (από 4,647 δισ. ευρώ που ήταν τον Νοέμβριο) υποχώρησε τον Δεκέμβριο του 2017 το...
πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού μετά το «πακέτο» των παροχών που διένειμε τον ίδιο μήνα η κυβέρνηση.

Ωστόσο, η μείωσή του δεν εμπνέει καμία ανησυχία στην κυβέρνηση, αφού πρόκειται για ένα αποτέλεσμα το οποίο είναι σε ταμειακή βάση και όχι σε επίπεδο γενικής κυβέρνησης (περιλαμβάνει και την «άσπρη τρύπα» του ΕΦΚΑ ή άλλων φορέων) που παρακολουθούν οι θεσμοί.

Επίσης με δεδομένο ότι ο προϋπολογισμός εκάστου έτους κλείνει τον Φεβρουάριο δεν έχουν ακόμη ενσωματωθεί τα στοιχεία με τις εισπράξεις του πρώτου διμήνου για να μπορέσουν οι επιτελείς στο υπουργείο Οικονομικών να εξαγάγουν ασφαλή συμπεράσματα αναφορικά με την πορεία εκτέλεσης.

Περιμένουν δηλαδή τα στοιχεία των εισπράξεων από την 5η και τελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ για το έτος 2017, τον ΦΠΑ (4ο τρίμηνο 2017) τον οποίο θα αποδώσουν επιχειρήσεις-ελεύθεροι επαγγελματίες μέχρι το τέλος του μήνα και φυσικά τα έσοδα από την παράταση των τελών κυκλοφορίας που εξοφλήθηκαν τις πρώτες μέρες του 2018.

Με αυτές τις εισπράξεις υπολογίζεται ότι θα καλυφθεί η «μαύρη τρύπα» ύψους 710 εκατ. ευρώ στα καθαρά έσοδα του Δεκεμβρίου, ενώ τέλος Φεβρουαρίου θα υπάρξει ασφαλέστερη εικόνα με τις δαπάνες και τα έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), η οποία αυτή τη στιγμή δεν είναι και η καλύτερη…

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου, σε 978 εκατ. ευρώ ανέρχονται οι απώλειες εσόδων από τα έσοδα του ΠΔΕ, ενώ σε ό,τι αφορά τις δαπάνες αυτές περιορίστηκαν σε 5,95 δισ. ευρώ έναντι στόχου για 6,750 δισ. ευρώ.

Πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης εκτιμούν ότι η τελική υστέρηση στο ΠΔΕ θα περιοριστεί κοντά στα 500 εκατ. ευρώ.
Συγκράτηση δαπανών

Γεγονός είναι πάντως ότι το πλεόνασμα του Δεκεμβρίου «έσωσαν» η υπερ-συγκράτηση κατά 1,75 δισ. ευρώ των κρατικών δαπανών και το «μαχαίρι» των 800 εκατ. ευρώ σε βάρος της ανάπτυξης (δαπάνες ΠΔΕ).

Τον ίδιο μήνα αύξηση κατά 208 εκατ. ευρώ κατέγραψαν και οι τόκοι για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους φτάνοντας στα 6,2 δισ. ευρώ.

Στο 12μηνο οι εισπράξεις του προϋπολογισμού ανήλθαν σε 51,274 δισ. ευρώ έναντι στόχου για 52,142, μειωμένες κατά 868 εκατ. ευρώ, ενώ τον Δεκέμβριο τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκαν στα 5,076 δισ. ευρώ, μειωμένα έναντι του μηνιαίου στόχου κατά 396 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του προϋπολογισμού, τον Δεκέμβριο του 2017 δόθηκαν:

● 550 εκατ. ευρώ για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης

● 774 εκατ. ευρώ για το κοινωνικό μέρισμα

● 476 εκατ. ευρώ για δαπάνη παροχής Υπηρεσιών Κοινής Ωφελείας

● 315 εκατ. ευρώ για δαπάνη επιστροφής κρατήσεων υγειονομικής περίθαλψης

● 25 εκατ. ευρώ για αποδόσεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση.


efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: