31.1.18

''Δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για επίτευξη λύσης''...

Τα Σκόπια επισκέπτεται από σήμερα το απόγευμα ο ειδικός απεσταλμένος του ΓΓ του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος την Πέμπτη θα...
έχει συναντήσεις με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της ΠΓΔΜ.

Χθες στην Αθήνα, ο κ. Νίμιτς είχε συνάντηση και γεύμα εργασίας με τον Νίκο Κοτζιά, ο οποίος του παρουσίασε τις προτάσεις της Αθήνας τόσο για την επίλυση του ονοματολογικού όσο και για την πρόταση για την σύναψη συμφώνου, που όπως έχει δηλώσει ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, αναμένεται να κατατεθεί το Φεβρουάριο. 


Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η συνάντηση του κ. Νίμιτς με τον σκοπιανό Πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ, καθώς η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ έχει ως τώρα αποφύγει τα σχόλια και τις τοποθετήσεις επί των των προτάσεών του και δεν έχει επίσης αποκαλύψει με ποια σημεία συμφωνεί ή διαφωνεί.

Πάντως από τις συναντήσεις του κ. Νίμιτς στα Σκόπια δεν αναμένεται να υπάρξουν νέα δεδομένα σε ότι αφορά το ζήτημα της αλλαγής του συντάγματος των Σκοπίων, που αποτελεί το κύριο ζητούμενο για την ελληνική πλευρά

Από τις δηλώσεις Νίμιτς και Κοτζιά προκύπτει μια διαφορετική αντίληψη ως προς το επείγον του ζητήματος. O ειδικός απεσταλμένος του ΓΓ του ΟΗΕ ζήτησε να μην χρονοτριβούμε και πρόσθεσε πως είναι η κατάλληλη στιγμή για αποφάσεις: « Πρέπει να το δούμε ως την κατάλληλη στιγμή, το συζητάμε 25 χρόνια, όλοι ξέρουν ποια είναι τα ζητήματα. Είναι ώρα των αποφάσεων και πιστεύω ότι βρισκόμαστε εκεί» τόνισε ο κ. Νίμιτς.

Από την πλευρά του πάντως, ο Υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι δεν υπάρχει κανένα χρονοδιάγραμμα για ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, και άφησε να εννοηθεί, πως αν δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία ως τη σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, τον Ιούνιο, οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν ακόμα και μέσα στο 2019. Επισήμανε πάντως ότι δεν θα πρέπει η συμφωνία να συμπέσει με τις εκλογές το 2019.

Μια ημέρα νωρίτερα, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Κοτζιάς είχε αποκαλύψει τα βασικά σημεία των ελληνικών θέσεων για μια σύνθετη ονομασία, στη σλαβική γλώσσα και αμετάφραστη (σύμφωνα με πληροφορίες και οι δύο πλευρές φαίνεται πλέον να προκρίνουν το Ανω Μακεδονία - Gorna Makedonijia) καθώς και για το οριστικό σύμφωνο με την ΠΓΔΜ το οποίο επιδιώκει η Ελλάδα και το οποίο θα έχει ειδικό κεφάλαιο για τα θέματα του αλυτρωτισμού.

Η συνέντευξη αυτή προκάλεσε την ενόχληση της σκοπιανής πλευράς και ήταν χαρακτηριστική η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ Νικολα Ντιμιτροφ: «Τις παραμονές της επίσκεψης του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, υπό τη διαμεσολάβηση του οποίου διεξάγεται η διαπραγματευτική διαδικασία για το θέμα του ονόματος, τονίζουμε ότι η δημόσια ανακοίνωση τελικών θέσεων μπορεί να μειώσει το περιθώριο για συνομιλίες», ανέφερε στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων των Σκοπίων, το Γραφείο του κ. Ντιμιτρόφ...


real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: