20.1.18

ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ: Συγκλίνουν στους χειρισμούς για την ΠΓΔΜ...

Με πλήθος παρεμβάσεων συνεχίζονται οι εργασίας της Κεντρικής Επιτροπής της ΣΥΡΙΖΑ. Το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ κυριαρχεί στις τοποθετήσει στελεχών, με...
το κόμμα να στηρίζει τους χειρισμούς της κυβέρνησης. Κείμενο των «53» με ενστάσεις στα θέματα των συμμαχιών και της εσωκομματικής λειτουργίας.

Με έμφαση στο ζήτημα της ονομασίας της γειτονικής χώρας ήταν και η εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας του κυβερνώντος κόμματος, που καλεί όλες τις πολιτικές δυνάμεις να τοποθετηθούν υπεύθυνα, ώστε να ηττηθεί και σε αυτό το πεδίο η πολιτική της αδιαλλαξίας.

Σύμφωνα με την Π.Γ., λύση είναι «είναι μια μάχη ενάντια στους εθνικιστικούς διχασμούς που κυριάρχησαν στα Βαλκάνια τα τελευταία 25 χρόνια, οδηγώντας σε συρράξεις, βαθαίνοντας τα ρήγματα μεταξύ γειτονικών κρατών και αποσταθεροποιώντας την ευρύτερη περιοχή».

Η γραμματεία εκτιμάει πως η συγκυρία είναι σήμερα ευνοϊκότερη από κάθε άλλη φορά, καθώς κυριαρχούν δυνάμεις και στις δύο πλευρές με βούληση να λύσουν το ονοματολογικό:

    Στην Ελλάδα, η παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ, μιας ισχυρής αριστερής δύναμης στην κυβέρνηση, επιτρέπει τη διαμόρφωση ενός νέου εθνικού σχεδίου, προσαρμοσμένου στις πραγματικότητες του 21ου αιώνα, που να ενοποιεί όλες τις υπαρκτές, αντιεθνικιστικές δυνάμεις που τέμνουν οριζόντια το πολιτικό σύστημα.

    Στην ΠΓΔΜ, η πρόσφατη πολιτική αλλαγή συνοδεύεται από σημαντικές πολιτικές και συμβολικές κινήσεις απαλλαγής από τον αλυτρωτισμό και τη βούληση για επανέναρξη των συνομιλιών για την επίλυση του ζητήματος, που επέτρεψαν την έναρξη των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων.

«Η έξοδος από τα Μνημόνια έχει αριστερή υπογραφή»

Επίσης, στην εισήγησή της η Πολιτική Γραμματεία υπογραμμίζει την πεποίθηση ότι η χώρα βγαίνει από την επιτροπεία και ανακτά την οικονομική της αυτοτέλεια και προσθέτει πως «το γεγονός ότι η έξοδος από τα Μνημόνια έχει μια αριστερή υπογραφή είναι καθοριστικό».

Κάνει λόγο δε για όσα πέτυχε η κυβέρνηση σε κοινωνικό επίπεδο, όπως το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης, την καθολική πρόσβαση ανασφάλιστων πολιτών στο σύστημα υγείας, τη μείωση της ανεργίας, την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας καθώς και την αποτροπή της ανταπεργίας και της απελευθέρωσης των απολύσεων.

Ακόμη, περιγράφει αναλυτικά και τις δομικές μεταρρυθμίσεις στους τομείς της δημόσιας διοίκησης, στους ελεγκτικούς μηχανισμούς, στη δικαιοσύνη, στο πολιτικό σύστημα, στο πεδίο των δικαιωμάτων και των ελευθεριών των πολιτών που αποτελούν και τη σφραγίδα της κυβέρνησης.

Με αφορμή το συνδικαλιστικό νόμο, προαπαιτούμενα στο πολυνομοσχέδιο για την γ΄αξιολόγηση, η εισήγηση τονίζει πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει να υπερασπίζεται το δικαίωμα στην απεργία απέναντι σε όλους όσοι το επιβουλεύονται όπως το ΔΝΤ, ο ΣΕΒ και η ΝΔ.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ οδηγεί τη χώρα στην οικονομική αυτοδυναμία»

Από το βήμα της Κ.Ε. ο Παναγιώτης Ρήγας χθες βράδυ υπογράμμισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ οδηγεί τη χώρα με σταθερά βήματα στην οικονομική αυτοδυναμία και τη δύσκολη περίοδο που προηγήθηκ, ενώ έκανε εκτενή αναφορά στη σκληρή διαπραγμάτευση της κυβέρνησης, η οποία παρέμεινε σταθερά προσανατολισμένη στο στόχο και την ευθύνη που ανέλαβε.

Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως απαλείφθηκε από τη χώρα η λογική των μεγάλων συμφερόντων της διαπλοκής και επιτέθηκε στην αντιπολίτευση λέγοντας πως βλέπουν να ακυρώνονται τα σχέδια τους περί αριστερής παρένθεσης.

«Μετά και από τις επιτυχίες μας επιλέγουν έναν ολισθηρό δρόμο, ένα σχέδιο καθοδηγούμενο πλήρως από το σύστημα των οικονομικών και πολιτικών αντιπάλων της Αριστεράς που είναι απολύτως ενάντια στα εθνικά και κοινωνικά συμφέροντα. Τα συμφέροντα της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας» πρόσθεσε.

Έστρεψε τα πυρά του κατά της αντιπολίτευσης λέγοντας πως δεν θέλουν να πετύχει η κυβέρνηση. Αναφέρθηκε και στην εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης σημειώνοντας πως «αναβαθμίσαμε το κύρος της χώρας στην Ευρώπη και παγκόσμια. Αποτελούμε πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή όπου οι συγκρούσεις και τα αντίθετα γεωπολιτικά σχέδια εγκυμονούν κινδύνους αποσταθεροποίησης» είπε και τόνισε το «παράθυρο» ευκαιρίας για την επίλυση του ονοματολογικού της ΠΓΔΜ, πρόβλημα που απασχολεί τη χώρα για δεκαετίες.
Ενστάσεις και κριτική από τους «53»

Με ένα κείμενο 15 σελίδων ήρθε η παρέμβαση της ομάδας των 53 στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ. Η πρωτοβουλία εκφράζει τις ενστάσεις της για τη συμμαχία με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, στηρίζει την κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις για το θέμα της ΠΓΔΜ και αφήνει αιχμές για τις εσωκομματικές διαδικασίες.

Στο κείμενο, το οποίο χαρακτηρίζεται ως «συμβολή για διάλογο στις οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ, οι «53» σημειώνουν ότι «η πρώτη τριετία έχει δημιουργήσει μεγάλο απόθεμα εμπειρίας, αλλά για την επόμενη περίοδο τεράστια σημασία έχει η γενική φιλοσοφία της κυβερνητικής πολιτικής. Η έξοδος από τα μνημόνια αν και ανοίγει δρόμο δεν θα οδηγήσει αυτόματα στην ανάκτηση της κυριαρχίας κατά την άσκηση οικονομικής πολιτικής».

Όσον αφορά στις ιδιωτικοποιήσεις (σε ενέργεια, δίκτυα, μεταφορές) επισημαίνεται ότι «οφείλουμε να στηρίξουμε τα κινήματα υπεράσπισης και να συμβάλουμε ώστε να υπάρξουν συγκεκριμένες διασφαλίσεις για το περιβάλλον, το δημόσιο συμφέρον και τις εργασιακές σχέσεις».

«Χρειάζεται επανεκκίνηση με ουσιαστική, ειλικρινή και βαθιά συζήτηση σε όλο το κόμμα, την κυβέρνηση και την Κοινοβουλευτική ομάδα» τονίζουν σε άλλο σημείο του κειμένο και, παράλληλα, ασκούν κριτική για τις εσωκομματικές διαδικασίες μιλώντας για αδρανοποίηση των εκλεγμένων οργάνων και για ενίσχυση εξωθεσμικών κέντρων αποφάσεων.

Η πρωτοβουλία των «53» υπογραμμίζει ότι στηρίζει τη θέση της κυβέρνησης αναφορικά με το ζήτημα της ΠΓΔΜ, ωστόσο διατυπώνει ενστάσεις για τη συμμαχία με τους Ανεξάρτητους Έλληνες. «Η υποχρεωτική και σε ορισμένες περιπώσεις οδυνηρή συμμαχία με τους ΑΝ. ΕΛΛ. δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι για υπαναχωρήσεις σε κρίσιμη για τη φυσιογνωμία μας ζητήματα» υποστηρίζουν.

Τοποθετούνται, ακόμη, και για την κεντροαριστερά σημειώνοντας «οι υποτιθέμενοι όμοροι χώροι δεν υφίστανται από τη στιγμή που η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Κίνημα Αλλαγής κινούνται στον αστερισμό του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού και φλερτάρουν απροκάλυπτα με τη Νέα Δημοκρατία».


Γύρω από το θέμα της ΠΓΔΜ κινήθηκαν και οι τοποθετήσεις κεντρικών στελεχών με τον Νίκο Βούτση, σύμφωνα με πληροφορίες, να τονίζει ότι το μακεδονικό μπορεί να αναδιατάξει το πολιτικό σκηνικό και τον Νίκο Φίλη να τονίζει ότι το θέμα είναι μακεδονικό και όχι σκοπιανό.

Για την οικονομική πολιτική μίλησε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σημειώνοντας ότι πρέπει «να έχουμε το δικό μας σοβαρό αναπτυξιακό και κοινωνικό πρόγραμμα ώστε να αποφύγουμε διάφορους κινδύνους. Και την απειλή του ΔΝΤ και την ενισχυμένη εποπτεία και την κρίση των αγορών.
Δέκα σημεία από την «Πλατφόρμα 2010»

Με κείμενο δέκα σημείων τοποθετήθηκε η «Πλατφόρμα 2010» αναφέροντας, μεταξύ άλλων, ότι η ελληνική κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ καλούνται να σχεδιάσουν από τώρα την «επόμενη μέρα», και το εθνικό σχέδιο ανάπτυξης και μεταρρυθμίσεων για την περίοδο 2019-2023.

Στο κείμενο τονίζουν επίσης ότι μετά τον Αύγουστο του 2018, η Ελλάδα θα είναι εκτός μνημονίων αλλά και υπό την εποπτεία των ευρωπαϊκών κανόνων, ωστόσο ο βαθμός ελευθερίας στην άσκηση οικονομικής πολιτικής μεγαλώνει σημαντικά και πρέπει να τον αξιοποιήσουμε με σοβαρότητα και αναπτυξιακό σχέδιο.

«Η χώρα χρειάζεται ουσιαστικό πολιτικό διάλογο και προγραμματική αντιπαράθεση για το πώς θα οικοδομήσουμε την μεταμνημονιακή Ελλάδα, και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάθε συμφέρον να πρωτοστατήσει σε αυτή την προσπάθεια, κόντρα στην καταστροφολογία και τον μηδενισμό», σημειώνουν τα μέλη της Κ.Ε., Δ. Δημητριάδης, Ρ. Δούρου, Κ. Ζαχαριάδης, Α. Μανταδάκης, Γ. Μπαλάφας, Δ. Παπαδημούλης και Α. Χριστόπουλος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, τονίζουν αποτελεί τον βασικό κορμό του αριστερού προοδευτικού και κεντροαριστερού χώρου στην Ελλάδα και αυτό έχει γίνει απολύτως αντιληπτό στην Ευρώπη και αργά ή γρήγορα θα γίνει και στη χώρα μας. «Η κεντροαριστερά στην Ελλάδα δε μπορεί να είναι και να συμπεριφέρεται ως αντιαριστερά σε πλήρη αναντιστοιχία με την στάση των Ευρωπαίων σοσιαλιστών απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και την ελληνική κυβέρνηση», επισημαίνουν.

Αποτιμώντας τέλος την τριετή διακυβέρνηση της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ, η «Πλατοφόρμα 2020» αναφέρει ότι «κατ' αρχήν σπάσαμε ταμπού και παγιωμένα στερεότυπα που ήθελαν την Αριστερά ανίκανη να κυβερνήσει. Πρόκειται για μια τομή στην ιστορία της χώρας και παρά τον αναγκαστικό συμβιβασμό και τους ασφυκτικούς οικονομικούς περιορισμούς, ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να αναστρέψει την κατάρρευση σε κρίσιμους τομείς του κοινωνικού κράτους και να καταστήσει εφικτή την αποκλιμάκωση της ανεργίας».

«Χρειαζόμαστε», καταλήγει το κείμενο, «ένα ΣΥΡΙΖΑ μαζικότερο με ισχυρούς δεσμους με την κοινωνία και ανοικτά ρεύματα ιδεών που υπηρετούν το δημιουργικό διάλογο στο πλαίσιο του ενιαίου κόμματος»...


efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: