20.1.18

Η αμηχανία της Ν.Δ.και το συλλαλητήριο...

Η Βασιλική Ευταξά αντικαταστάθηκε από τον Αντώνη Γυφτόπουλο, στην προεδρία της Δ.Ε. της Ν.Δ. Θεσσαλονίκης  Ενός συλλαλητηρίου μύρια κακά έπονται για τη Νέα Δημοκρατία. Ειδικότερα για την οργάνωση της Θεσσαλονίκης στην οποία η αμηχανία της ηγεσίας του...
κόμματος στο «Μακεδονικό» προκάλεσε αναταράξεις, «εκπαραθυρώσεις», κινήσεις δηλαδή με άγνωστες συνέπειες στο κοντινό μέλλον.

Σε πρώτη φάση την «πλήρωσε» η μέχρι πριν από λίγες μέρες πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής της Ν.Δ. Θεσσαλονίκης, Βασιλική Ευταξά, η οποία αντικαταστάθηκε από τον Αντώνη Γυφτόπουλο, αλλαγή που αντιμετωπίζεται με μεγάλη δόση σκεπτικισμού από τους βουλευτές κυρίως της Α' εκλογικής περιφέρειας και για πολύ συγκεκριμένους λόγους.

Στη νεοδημοκρατική κοινότητα της πόλης η τοποθέτηση της κ. Ευταξά από τον πρόεδρο του κόμματος Κυριάκο Μητσοτάκη είχε γίνει δεκτή με πολλές «απορίες», οι οποίες με την πάροδο του χρόνου μετατράπηκαν σε ευθεία αμφισβήτηση. Παρότι ο χειρισμός της στο ζήτημα της κόντρας ΔΑΠ-ΟΝΝΕΔ δεν ήταν και ο καλύτερος, της δόθηκε πίστωση χρόνου, αλλά κι αυτή γρήγορα αποσύρθηκε διότι, όπως λένε στελέχη του κόμματος στην «Εφ.Συν.», «η πρόεδρος δεν εμφύσησε κανένα δημιουργικό πνεύμα, το κόμμα ήταν ανύπαρκτο στα μεγάλα θέματα της πόλης, δεν υπάρχει καν μια ανακοίνωση για τον ΟΑΣΘ, το λιμάνι, το αεροδρόμιο…».

Ακόμη και με τους δημοσιογράφους που είναι φίλα προσκείμενοι στη Ν.Δ. οι σχέσεις δεν ήταν καλές, υπήρξαν και παρεξηγήσεις, αλλά και πολλά παράπονα για μηδενική επικοινωνία, αφού σε δεκαεπτά μήνες έκανε μόνο δύο ενημερώσεις. Με αυτά τα δεδομένα η αντικατάστασή της δεν θα φάνταζε ως έκπληξη.

Μόνο που και σε αυτή την περίπτωση η ηγεσία του κόμματος διακρίθηκε σε αδεξιότητα, επιλέγοντας να προχωρήσει στην αλλαγή τη στιγμή της συζήτησης για το «Μακεδονικό», οπότε, ακόμη κι αν οι όποιοι συνειρμοί ήταν λάθος, ήταν μαζί και αναπόφευκτοι. Χρεώθηκε η Ν.Δ., από φιλικά σε αυτήν μίντια, ότι η αντικατάσταση της Ευταξά έγινε διότι η τέως πρόεδρος προσπάθησε να περάσει τη… γραμμή της ηγεσίας στη βάση. Παραλογισμός; Η επιλογή πάντως του Αντώνη Γυφτόπουλου αντί να σταματήσει τον επικοινωνιακό «στρόβιλο» τον επέτεινε.

Οι κουμπάροι

Ο κ. Γυφτόπουλος είναι περιφερειακός σύμβουλος, τέως πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου. Θεωρείται άνθρωπος του Απόστολου Τζιτζικώστα (ο κ. Τζιτζικώστας βάφτισε το ένα του παιδί), αφού ο περιφερειάρχης, όπως λέγεται χαρακτηριστικά, «τον ανέστησε πολιτικά» μετά την οδυνηρή πλέον ανάμνηση της θητείας Γυφτόπουλου ως δημοτικού συμβούλου του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου.

Ολοι επίσης ξέρουν ότι ο κ. Γυφτόπουλος στον «διχασμό» των προηγούμενων εκλογών επέλεξε να πάει με τον Τζιτζικώστα και όχι με τον επίσημο υποψήφιο της Ν.Δ. Γιάννη Ιωαννίδη, παρότι ο κ. Ιωαννίδης έχει βαφτίσει το άλλο του παιδί. Οι αυτόματοι συνειρμοί είδαν στην επιλογή άνοιγμα Μητσοτάκη στον περιφερειάρχη. Κάποιοι χρεώνουν τους συνειρμούς στον ίδιο τον κ. Τζιτζικώστα. Ερμηνεία κάπως παρατραβηγμένη(;) κατ’ άλλους, δεδομένου ότι μια επιτυχία Γυφτόπουλου θα κάνει καλό σε όλους, αλλά και μια αποτυχία θα τη φορτωθεί επίσης ο κ. Τζιτζικώστας.

Ο άλυτος αυτός δεσμός σφίγγει περαιτέρω με τον προβληματισμό βουλευτών της Ν.Δ. στην Α' εκλογική περιφέρεια, καθώς μόνο απαρατήρητο δεν πέρασε το γεγονός ότι στην προ ολίγων ημερών κοπή της πίτας του συλλόγου Πελοποννησίων Θεσσαλονίκης «Ο Κολοκοτρώνης», παρευρέθη η… εκπρόσωπος του κόμματος Μαρία Σπυράκη. Οπως θρυλείται στους νεοδημοκρατικούς κύκλους, «η κ. Σπυράκη έχει πολιτικό πλάνο για την πόλη», γι’ αυτό και οι βουλευτές «ξίνισαν»…

Και μέσα σε όλα αυτά το «Μακεδονικό» λειτουργεί κυριολεκτικά ως θρυαλλίδα. «Ο κόσμος», λένε βουλευτές και στελέχη, «μας πιέζει για συμμετοχή στο συλλαλητήριο της Κυριακής, δεν γίνεται να αφήσουμε τους ΑΝ.ΕΛΛ. και τη Χρυσή Αυγή να κάνουν πάρτι». Δυο συναντήσεις είχε με τους βουλευτές ο κ. Μητσοτάκης μέσα στη βδομάδα και στο τέλος η γραμμή που δόθηκε ήταν πως «είναι προσωπική απόφαση του κάθε στελέχους και βουλευτή το αν θέλει ή όχι να συμμετάσχει στο συλλαλητήριο της Κυριακής».

«Απλοί πολίτες»

Οι βουλευτές του νομού αποφάσισαν να κατέβουν κατά μόνας στο συλλαλητήριο «ως απλοί πολίτες με τους φίλους μας» και όχι σε οργανωμένο μπλοκ. Αλλά κι αυτή η επιλογή δεν λύνει την εξίσωση, αφού, όπως εξομολογήθηκαν βουλευτές στην «Εφ.Συν.», «ήταν τεράστια η πίεση που δεχθήκαμε από τη βάση, αλλά δεν γίνεται να φωτογραφηθούμε δίπλα δίπλα με τους χρυσαυγίτες. Παρά ταύτα υπάρχει και μια ανησυχία για κάποια προβοκάτσια σε βάρος μας. Κοιτάξτε τι έγινε προχθές με την εισβολή χρυσαυγιτών στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης…».

Συνολικά βέβαια η Ν.Δ. αντιμετωπίζει σαφές πολιτικό πρόβλημα διαχείρισης του «Μακεδονικού», το οποίο προσπάθησε να το αντιμετωπίσει στη λογική «αν δεν μπορείς να απαντήσεις σε ένα πρόβλημα, αντιμετώπισε ένα απλούστερο που δεν μπορείς να απαντήσεις», ωστόσο κατέληξε στο συμπέρασμα του Λούντβιχ Βιτγκενστάιν «δεν ξέρω γιατί βρισκόμαστε εδώ, αλλά είμαι σχεδόν σίγουρος ότι ο λόγος δεν είναι για να περάσουμε καλά».

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: