20.1.18

Νέα αιφνιδιαστική επίσκεψη Μουζάλα στη Μόρια...

Δεύτερη αιφνιδιαστική επίσκεψη μέσα σε ένα μήνα πραγματοποίησε χθες ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας συνοδευόμενος από...
τον προεδρεύων για την μετανάστευση υπουργός Εσωτερικών της Βουλγαρίας, Βαλεντίν Ράντεφ, τον γενικό αστυνομικό διευθυντή Βορείου Αιγαίου, στελέχη του υπουργείου του και του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Οι δύο υπουργοί συνομίλησαν με εργαζόμενους του στρατοπέδου, με εκπροσώπους του EASO, της FRONTEX, καθώς και πρόσφυγες, σύμφωνα με το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, ενώ συζήτησαν για την ελληνική πρόταση αναφορικά με Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Επιστροφών καθώς και τις αλλαγές που προωθούνται για τη συνθήκη του Δουβλίνου.

Ο κ. Μουζάλας τόνισε ότι «επιδιώχθηκε, ο κ. Ράντεφ να αποκτήσει μια καλή γνώση των δυσκολιών που αντιμετωπίζουμε. Δείξαμε τις βελτιώσεις που γίνονται στον καταυλισμό της Μόριας, όμως δείξαμε και ότι η κατάσταση παραμένει δύσκολη και χρειαζόμαστε τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Σύμφωνα με τον υπουργό, ο ίδιος επανέλαβε το αίτημα της μεταφοράς προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά στην ενδοχώρα σε κλειστά κέντρα φιλοξενίας. «Ξέρουμε ότι δεν είναι υπόθεση που μπορεί να λύσει μόνος του ο κ. Ράντεφ, αλλά θα έχουμε μια σημαντική φωνή βοήθειας σαν τη δική του στην Ένωση» κατέληξε.

Από την πλευρά του, ο κ. Ράντεφ δήλωσε «ικανοποιημένος, τόσο από όσα είδε, όσο και από τα όσα έχει καταφέρει η Ελλάδα».«Σκοπός της επίσκεψής μας στη Μόρια είναι να έχουμε εικόνα για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, για το πώς τα διαχειρίζεται και πώς μπορούμε όλοι μαζί να βοηθήσουμε» είπε.

Συμπλήρωσε ότι κατά τη διάρκεια της του θα ενημερώσει «την Ευρώπη για το τι ακριβώς συμβαίνει εδώ στην Ελλάδα, έτσι ώστε η Συνθήκη του Δουβλίνου να λειτουργεί με ένα δίκαιο τρόπο. Μια από τις προτεραιότητες που έχουμε θέσει, ως χώρα που προεδρεύει της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι η καλύτερη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών». 


Διαμαρτυρία

Στο μεταξύ συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν οι κάτοικοι της Μόριας και της Παναγιούδας, που γειτνιάζουν με τον καταυλισμό της Μόριας.

Αντιπροσωπεία από την επιτροπή κατοίκων των δύο χωριών έθεσαν για ακόμα μία φορά στον υπουργό τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, σύμφωνα με πληροφορίες.

Διαμαρτυρήθηκαν για το έλλειμμα αστυνόμευσης, τη συνεχόμενη ροή των λυμάτων του καταυλισμού στο λιμάνι που συνδέει τις δύο περιοχές, και ζήτησαν την καταβολή αποζημειώσεων της τάξης των 120.000 ευρώ, που αφορούν μέχρι τον Μάρτιο του 2017 αναφορικά με τις ζημιές στις δύο περιοχές. (χωράφια, αγροτικές υποδομές κ.α.)

Σήμερα έγινε γνωστό ότι την ερχόμενη Δευτέρα θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας, από τις 8 έως τις 12 το μεσημέρι, οι 150 εργαζόμενοι που προσελήφθησαν το Νοέμβριο στο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης της Μόριας και οι οποίοι ακόμα δεν έχουν πληρωθεί. Ο κ. Μουζάλας είπε ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε οι εργαζόμενοι να πληρωθούν εντός του επόμενου δεκαημέρου.


Δεσμεύσεις

Ο υπουργός υποσχέθηκε ότι θα γίνει προσπάθεια να ξεπεραστούν τα γραφειοκρατικά εμπόδια για να καταβληθεί το ποσό τις επόμενες 10 μέρες, ότι θα επιλυθεί το ζήτημα της αστυνόμευσης, και ότι θα χρηματοδοτηθεί από το δημόσιο η μελέτη που είναι έτοιμη για τα λύματα.

Για τα υπόλοιπα προβλήματα ισχυρίστηκε ότι θα υπάρξει μέριμνα στο άμεσο μέλλον, ενώ δεσμεύτηκε σε μια επόμενή του επίσκεψη, να γίνει αναλυτική ενημέρωση και συζήτηση για τα προβλήματα των γύρω από το camp περιοχών και την αντιμετώπισή τους.

Ο πρόεδρος της Μόριας, Νίκος Τρακέλλης, δήλωσε στον Σταθμό Αιγαίου της ΕΡΤ πως «τέθηκαν στον υπουργό τα θέματα για τα λύματα 5.000 ανθρώπων, που τρέχουν στο παρακείμενο ποτάμι, την καλύτερη αστυνόμευση της περιοχής, καθώς οι πρόσφυγες αναζητούν τροφή, αλλά και τρόπους θέρμανσης στα γύρω σπίτια και κτήματα, ενώ τέθηκαν και το ζήτημα των αποζημιώσεων από ζημιές στις περιουσίες τους, ύψους 121.000 ευρώ, για το διάστημα του 2016, μέχρι και τον Μάρτιο του 2017».

Επίσης, ο γενικός αστυνομικός διευθυντής Βορείο Αιγαίου, υποστράτηγος Νικόλαος Χριστοφάκης, διαβεβαίωσε ότι «από αύριο και επί 24ώρου βάσεως θα υπάρχει αστυνόμευση, από την Μόρια μέχρι την Παναγιούδα».


Ο δήμος

Ο δήμος Μυτιλήνης εξέδωσε ανακοίνωση διαμαρτυρίας για το γεγονός ότι δεν είχε καμία ενημέρωση για την επίσκεψη.

Ο Σπύρος Γαληνός δήλωσε ότι «ενώ τα προβλήματα στο ΚΥΤ Μόριας παραμένουν και η τοπική κοινωνία απαιτεί απαντήσεις, ο κ. υπουργός έρχεται “σαν κλέφτης” στη Λέσβο, επιρρίπτει ευθύνες στους δημάρχους των νησιών και δεν κάνει οποιαδήποτε προσπάθεια να ενημερώσει την τοπική κοινωνία που αγωνιά. Με λίγα λόγια, ο κ. υπουργός δοξάζεται κρυπτόμενος και καταποντίζεται εμφανιζόμενος».

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Λέσβου, «ο κ. υπουργός οφείλει να ενημερώσει την τοπική κοινωνία και να λάβει άμεσα τα μέτρα που χρειάζονται για την αποσυμφόρηση και την βελτίωση της κατάστασης στο ΚΥΤ Μόριας. Οι σχεδιασμοί που υπάρχουν πίσω από τις καταδρομικού τύπου επισκέψεις του κ. υπουργού, δεν θα γίνουν σε καμία περίπτωση αποδεκτοί»...


efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: