16.1.18

Το «παράδειγμα», τα γεγονότα, τα δίκτυα...

Ο Πρόεδρος Ομπάμα στον Ντέιβιντ Λέτερμαν:

«Μέρος της ικανότητας σου να ηγηθείς μιάς χώρας δεν έχει να κάνει μόνο με το να νομοθετείς και να θέτεις κανόνες. Αλλά...

με το να διαμορφώνεις συμπεριφορές, κουλτούρα, να ευαισθητοποιείς. Αυτή η συγκεκριμένη συμπεριφορά που ο κόσμος μπορεί να δεί, να αγγίξει, θα έλεγα. Όχι απλώς οι επίσημοι λόγοι που δίνονται από το οβάλ γραφείο. Το παράδειγμα, δηλαδή …»
«Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τη Δημοκρατία μας είναι ο βαθμός στον οποίο δε μοιραζόμαστε ένα κοινό σημείο αναφοράς στα γεγονότα. ‘Αυτή είναι η άποψη σας κ. γερουσιαστά, εγώ έχω τη δική μου’ είχε πεί κάποιος σε ένα γνωστό γερουσιαστή. Για να απαντήσει: ‘Μπορεί αυτή να είναι η άποψη σας, αυτά όμως είναι τα γεγονότα μου’ …»

«Κάποτε, χρησιμοποιώντας τα κοινωνικά δίκτυα κάναμε την πιο επιτυχημένη πολιτική εκστρατεία… Από τότε όμως αυτό που νομίζω πως χάσαμε ήταν ο βαθμός, στον οποίο κυβερνήσεις, άνθρωποι με εξουσία ή με ειδικά συμφέροντα ή ακόμη και ξένες δυνάμεις, μπορούν να χειραγωγήσουν αυτά τα μέσα, να τα μετατρέψουν σε προπαγανδιστικούς μηχανισμούς. Είναι υπόθεση αλγορίθμων. Ανάλογα με τις προτιμήσεις σου σού αποστέλλονται πληροφορίες που θεωρούν πως σου ταιριάζουν. Αυτό συμβαίνει, πχ, με το Faceboοk, απ’ όπου όλο και περισσότεροι ενημερώνονται. Με αποτέλεσμα κάποια στιγμή να καταλήγεις να ζείς σε μια προστατευμένη φυσαλλίδα. Και εν μέρει αυτός είναι και ένας από τους λόγους που η πολιτική μας είναι τόσο πολωμένη. Νομίζω πως είναι ένα πρόβλημα που μπορεί να λυθεί, αλλά που θα πρέπει να μας απασχολήσει πολύ σοβαρά…».

(Ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα συζητώντας με τον Ντέιβιντ Λέτερμαν στη νέα του εκπομπή «My Next Guest Needs No Introduction», που άρχισε από προχθές να προβάλλεται στο Netflix).

Προς σύγκριση –και όχι μόνο με τον σημερινό επικίνδυνο κλόουν που κατοικεί στο Λευκό Οίκο...


Του Τέλη Σαμαντά, anoixtoparathyro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: