23.2.18

Ο δικαστής Ν. Σαλάτας τα «λέει όλα»...

Εκβιασμό των δικαστών διέγνωσε ο γ.γ. της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Ν. Σαλάτας. Αυτή όμως η αποστροφή του λόγου του δεν...
είχε σχέση με τις αήθεις επιθέσεις και τις απειλές σε βάρος των εισαγγελέων Διαφθοράς αλλά με τις απόψεις που εξέφρασε η πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου.

Μάλιστα, στη συνέχεια σχεδόν «αποκάλυψε» ποιος κινεί τα νήματα για τη συλλογή υπογραφών, ώστε να συγκληθεί η Ολομέλεια Εφετών, προκειμένου να αφαιρεθεί η δικογραφία από την Εισαγγελία Διαφθοράς και να τοποθετηθεί νέος ανακριτής στην υπόθεση, με ό,τι κι αν σημαίνει αυτό.

«Αν αυτή η υπόθεση δεν πάει στο Εφετείο, ποια θα πάει; Γιατί έχουν τέτοια ανησυχία; Είναι εκμαυλισμένοι οι 350 δικαστές του Εφετείου Αθηνών; Αυτό θέλουν να πούνε;» αναρωτήθηκε ο κ. Σαλάτας συνομιλώντας με τον δημοσιογράφο του ραδιοσταθμού του «Πρώτου Θέματος» Γιάννη Πρετεντέρη. Ο Ν. Σαλάτας δεν ερωτήθηκε ούτε διευκρίνισε όμως, για ποιον ακριβώς λόγο η συγκεκριμένη εφέτης δεν κάνει και θα πρέπει να οριστεί άλλος για την υπόθεση της Novartis, ούτε ποιες ακριβώς ικανότητες θα διαθέτει ο άλλος εφέτης που δεν διαθέτει η Ε. Τουλουπάκη.

Ενώ υπαινίχθηκε ότι η Βασ. Θάνου διεξάγει... αγώνα για να παραμείνει η υπόθεση στην Εισαγγελία Διαφθοράς, δεν εξήγησε γιατί ο ίδιος μοιάζει να διεξάγει τελικά αντίστοιχο και πιο άδικο... αγώνα, προκειμένου να της αφαιρεθεί η δικογραφία. Το επιχείρημά του ήταν ότι αυτή είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση και η διαβίβασή της -ενώ η προανάκριση συνεχίζεται- δεν αποτελεί δικαστικό πραξικόπημα.

Από πότε όμως οι σοβαρές υποθέσεις δικαιολογούν τη συλλογή υπογραφών προκειμένου να αφαιρούνται χωρίς συγκεκριμένη αιτία από τον αρμόδιο εισαγγελικό λειτουργό που διεξάγει την προανάκριση; Πότε ακριβώς θα ήταν πράγματι κάτι τέτοιο δικαστικό πραξικόπημα;

Το δεύτερο επιχείρημα του Ν. Σαλάτα, ότι η πολύχρονη εμπειρία καθιστά πιο σίγουρη την καλύτερη και πιο αμερόληπτη εξέταση της υπόθεσης, είναι εξίσου έωλο, δεδομένου ότι στο παρελθόν είδαμε εμπειρότατους δικαστές να υφίστανται ακριβώς τα ίδια ή -ακόμα χειρότερα- άλλους να βάζουν ακόμα και πολύ σοβαρές υποθέσεις δημοσίου συμφέροντος στο αρχείο και μετά από αλλεπάλληλα πήγαινε-έλα.

«Εμείς οι δικαστές πρέπει τώρα να διατηρήσουμε την ανεξαρτησία μας, να το δείξουμε αυτό ώστε ο κόσμος να έχει εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη. Αυτό είναι το μέλημά μας, δεν είναι μέλημα μας να έχουμε σωσίβιο στους πολιτικούς» υπογράμμισε και συμπλήρωσε " ο Ν. Σαλάτας «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι εφέτες που τυχόν επιλεγούν μετά από μια τέτοια διαδικασία θα είναι οι καλύτεροι και οι πιο αμερόληπτοι».

Μάλιστα!..

A.Ψ. - efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: