24.2.18

«Απειλούσαν ότι θα βιάσουν την κόρη μου...

...και θα μου τη στείλουν κομματάκια...»

Πίσω από τον ήπιο τόνο της φωνής της, κρύβονται λόγια γεμάτα δυναμισμό, οργή, αλλά και αγάπη για τη ζωή. Κρατώντας ένα τσιγάρο στο χέρι, η Χρυσούλα Γιαταγάνα διηγείται με περηφάνια, όλα όσα συνέβησαν κατά τον αγώνα της για τον...
εξανθρωπισμό των φυλακών και την εξυγίανση της Δικαιοσύνης που με πάθος υπηρέτησε.

Η πρώην εισαγγελέας, η οποία διετέλεσε δημοτική σύμβουλος και βουλευτής Θεσσσαλονίκης, μίλησε στο Thestival, με αφορμή το πρώτο της βιβλίο με τίτλο: «Γεντί Κουλέ η Απολογία», για την σκοτεινή πλευρά του σωφρονιστικού συστήματος και τις απειλές που δεχόταν η ίδια και η οικογένειά της. Η κα Γιαταγάνα, η οποία εξελέγη βουλευτής με τους ΑΝΕΛ και στη συνέχεια ανεξαρτητοποιήθηκε, άσκησε επίσης δριμεία κριτική κατά του υπουργού Άμυνας, Πάνου Καμμένου, τονίζοντας ότι "άλλα λέει, άλλα κάνει και άλλα πιστεύει".

Περιγράψτε μας τις εμπειρίες σας από την πρώτη σας επίσκεψη στο Γεντί Κουλέ

«Αντιμετώπισα την φρίκη ολοζώντανη. Όταν βγήκα ήμουν τόσο φορτισμένη, που πήγα στην εκκλησία των Αγίων Αναργύρων, για να προσευχηθώ, να τα πω κάπου.

Μπαίνοντας μέσα σε έπιανε η μπόχα, από τους βουλωμένους καμπινέδες. Οι ακαθαρσίες έρεαν μέσα στον χώρο όπου διέμεναν οι κρατούμενοι. Τα παπούτσια μου μετά τα πέταξα. Τα κρεβάτια ήταν σπασμένα και τα στρώματα σκισμένα. Ήταν Μάρτιος του 84' και είχε πολύ κρύο. Δεν είχαν ούτε ξύλα. Οι φύλακες είχαν μία φουφού με κάρβουνα. Είδα ανθρώπους να κάνουν μπροστά μου αιμόπτυση.

Είδα ανθρώπους υπό την επήρεια ναρκωτικών. Ήταν φως φανάρι ότι κυκλοφορούσαν στις φυλακές. Κάποιοι είχαν πάρει ηρωίνη. Άλλοι είχαν πάρει LSD. Ένας χαρακτηριστικά είχε ανέβει σε ένα τραπεζάκι και έλεγε “Αράχνες! Αράχνες! Θα με φάνε οι αράχνες!».

Διαβάστε ολόκληρη την συνέντευξη στον Κ. Σαμαρτζίδη εδώ

thestival.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: