28.2.18

''Είναι από τις λιγότερο επικίνδυνες ουσίες''...

Υπέρ της πλήρους αποποινικοποίησης της κάνναβης ο Παπανδρέου...

"Το ηθικό δίλημμα είναι απλό. Δεν είναι το ηθικό δίλημμα αν είμαστε υπέρ ή κατά των ναρκωτικών. Δεν είναι το...
ηθικό δίλημμα αν είμαστε υπέρ ή κατά της χρήσης κάνναβης. Το ηθικό δίλημμα είναι αν οι πολιτικές μας και η πολιτεία σώζουν ζωές ή αν οι πολιτικές μας σώζουν ζωές" ανέφερε ο πρώην Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου που είχε κληθεί στις επιτροπές της Βουλής, οι οποίες συζητούν και επεξεργάζονται το νομοσχέδιο «Διατάξεις για την Παραγωγή Τελικών Προϊόντων Φαρμακευτικής Κάνναβης».

"Η άποψή μου είναι υπέρ της αποποινικοποίησης της χρήσης κάνναβης και για ιατρικούς λόγους και για την απλή και ίδια χρήση" ανέφερε ο πρώην Πρωθυπουργός και σημείωσε ότι "θα πρέπει να αποποινικοποιηθεί η προσωπική χρήση και η καλλιέργεια μικρής ποσότητας για ίδια χρήση".

Ο κ. Παπανδρέου, που εκλήθη στη διαδικασία ακρόασης για τις απόψεις που έχει εκφράσει και με την ιδιότητά του του ιδρυτικού μέλους της Διεθνούς Επιτροπής για τα Ναρκωτικά, είπε ότι το συζητούμενο νομοσχέδιο μπορεί να αποτελέσει ένα πρώτο βήμα ανακούφισης για πολλούς ανθρώπους που υποφέρουν και ταυτόχρονα να γίνει αναπτυξιακός μοχλός στη γεωργία και τη φαρμακοβιομηχανία.

Ο κ. Παπανδρέου επικαλέστηκε ιατρικές έρευνες που έδειξαν ότι η ιατρική κάνναβη χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της ανορεξίας, τη μείωση της ναυτίας, τη μείωση του πόνου, τη φλεγμονή - πρήξιμο ή ερυθρότητα, τα προβλήματα ελέγχου των μυών, για τον έλεγχο των επιληπτικών κρίσεων και ενδεχομένως για τη θεραπεία ψυχικών ασθενειών. Η ιατρική κάνναβη, επισήμανε επίσης, βοηθάει τους ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας ή αυτούς που ζουν με AIDS, να διαχειρίζονται τα συμπτώματά τους, να μειώνουν τις επιληπτικές κρίσεις ενώ πρόσφατες έρευνες σε ζώα έδειξαν ότι μερικά από τα εκχυλίσματα μπορούν να βοηθήσουν στην καταστροφή ορισμένων καρκινικών κυττάρων και στη μείωση του μεγέθους άλλων.

"Σας καταθέτω στοιχεία που δείχνουν ότι η κάνναβη είναι από τις λιγότερο επικίνδυνες ουσίες και έχει μικρότερη επικινδυνότητα ακόμη και από το αλκοόλ και το τσιγάρο" ανέφερε ο κ. Παπανδρέου και σημείωσε ότι είναι μύθος ότι με την αποποινικοποίηση της κάνναβης ανοίγει η πόρτα σε άλλες σκληρές ουσίες, διότι ο τρόπος με τον οποίο, δυστυχώς, πηγαίνει κάποιος στα σκληρά ναρκωτικά, είναι επειδή έχει επαφή με τα παράνομα δίκτυα. Συνεπώς, το θέμα είναι η κάνναβη να φύγει από τα παράνομα δίκτυα και να σταματήσει η κερδοσκοπία γύρω από την παράνομη διακίνησή της. Κερδοσκοπία που δεν αφορά μόνο τα εγκληματικά δίκτυα, αλλά και μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες, οι οποίες ξέρουν ότι το σκεύασμα της ιατρικής κάνναβης θα είναι ανταγωνιστικό στα οπιούχα φάρμακα.

Για το νομοσχέδιο είπε ότι πρέπει να διασφαλίζει την προσβασιμότητα σε πιστοποιημένα φαρμακευτικά σκευάσματα, μέσω της σωστής συνταγογράφησης για τον ασθενή και ζήτησε να απλοποιηθούν οι διαδικασίες που προβλέπει το νομοσχέδιο και να διασφαλίζεται περιβάλλον που θα βοηθά τις επενδύσεις σε καλλιέργεια, παρασκευή και μάρκετινγκ της ιατρικής κάνναβης εντός Ελλάδος και διεθνώς και πρόσθεσε ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για επενδύσεις για να σημειώσει ότι πρέπει να στηριχθεί η εγχώρια βιομηχανία και η αγροτική παραγωγή του φυτού πρώτου εκχυλίσματος.

Ο πρώην πρωθυπουργός παρουσίασε εκτιμήσεις σύμφωνα με τις οποίες η χρήση της ιατρικής κάνναβης στην Ευρώπη θα φτάσει τα 50 δισ. ευρώ. Ήδη, όπως είπε, η Γερμανία, που έχει νομιμοποιήσει τη χρήση της ιατρικής κάνναβης έχει μια αγορά περίπου 10 δισ. Ταυτόχρονα παρουσίασε στοιχεία που δείχνουν ότι στο Κολοράντο η νόμιμη πρόσβαση στην ιατρική κάνναβη μείωσε τη βλάβη που προέκυπτε στους ασθενείς, που έπαιρναν οπιοειδή.

Ο κ. Παπανδρέου αναφερόμενος γενικότερα στις πολιτικές για τα ναρκωτικά, ανέφερε ότι η κατασταλτική αντίληψη αποδείχθηκε πλήρης αποτυχία και μεγάλη δυστυχία, διότι ενίσχυσε την παραοικονομία, τα εγκληματικά δίκτυα διακίνησης ναρκωτικών, όπλων και ανθρώπων. Οδήγησε στη φυλακή άπειρους νέους, χωρίς λόγο, με τεράστιες επιπτώσεις στη ζωή, τη σταδιοδρομία, την υγεία τους και με κοινωνικό στιγματισμό. Παράλληλα, ενώ ξοδεύτηκαν τεράστια ποσά για αστυνόμευση, φυλάκιση και δικαστήρια, εξοπλισμούς, δεν υπήρξε αποτέλεσμα. Την ίδια ώρα τα δίκτυα διακίνησης εξοπλίστηκαν και αυτά με όπλα και κέρδισαν πολλά χρήματα. Είναι χαρακτηριστική η εκτίμηση του ΟΗΕ ότι το 1% του παγκόσμιου ΑΕΠ κατευθύνθηκε σε αυτά τα παράνομα δίκτυα, περίπου 320 δισ. δολάρια. "Αυτό το χρήμα δεν κατέστρεψε μόνο ζωές, αιχμαλώτισε ακόμη και δημοκρατικούς θεσμούς, αφού υπήρξαν φαινόμενα διαφθοράς. Το δε παράλογο αυτής της πολιτικής αποτυπώνεται στο γεγονός ότι ακόμη και στις φυλακές δεν μπορεί να ελεγχθεί η διακίνηση των ναρκωτικών" κατέληξε ο κ. Παπανδρέου...

Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: