22.2.18

Η Γούτα πνίγεται στο αίμα...

Αποτέλεσμα εικόνας για γουτα συρια...κι ο πλανήτης κοιμάται...

Για δεύτερη εβδομάδα αποκλεισμένοι κάτω από ανελέητους βομβαρδισμούς 400.000 άμαχοι στην ανατολική Γούτα είναι αυτή τη στιγμή η πιο απελπισμένη ομάδα πληθυσμού στην...
κατεστραμμένη Συρία.

Ο θύλακας αντικαθεστωτικών δυνάμεων στα περίχωρα της Δαμασκού βρίσκεται υπό πολιορκία από το 2013 και οι κάτοικοι λένε ότι έχουν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους περιμένοντας τον θάνατο. Αν και, όπως λένε, ένοπλες δυνάμεις τούς ενθάρρυναν να εξεγερθούν, αποχώρησαν όταν είδαν τα δύσκολα.

«Δεν είχαν την αντοχή γι' αυτό», λέει ο Αφίφ Αχμέντ, έμπορος, που μαζί με την οικογένειά του ζει στα ερείπια του καταστήματός του από την Κυριακή. «Το Ιράν και η Ρωσία τουλάχιστον δεν εγκαταλείπουν τους φίλους τους», προσθέτει.

Για την κατάσταση συγκαλείται εκτάκτως σήμερα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, με τον γ.γ. Αντόνιο Γκουτέρες να απαιτεί άμεση παύση των εχθροπραξιών στην «επί γης κόλαση», όπως χαρακτηριστικά αποκάλεσε στην ανατολική Γούτα.

«Καλώ όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να σταματήσουν άμεσα κάθε πολεμική ενέργεια για να επιτραπεί η διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας σε όσους την έχουν ανάγκη», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία, Στέφαν ντε Μιστούρα, εξέφρασε σήμερα την ελπίδα το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να συμφωνήσει σε ένα ψήφισμα για τον άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών, ωστόσο εξέφρασε την απαισιοδοξία του.

«Ελπίζω να καταλήξει αλλά είναι δύσκολο. Είναι εξαιρετικά επείγον», δήλωσε στο Reuters προσερχόμενος στην ευρωπαϊκή έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη.

Από την πλευρά του, ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ζέιντ Ράαντ αλ Χουσέιν, καταφέρθηκε χθες εναντίον της «τερατώδους εκστρατείας αφανισμού» που συντελείται ενάντια στον πολιορκούμενο άμαχο πληθυσμό.

Τις δολοφονίες αμάχων στη Συρία καταδίκασε και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ κάνοντας λόγο για σφαγή και προσθέτοντας ότι το Βερολίνο θα απευθυνθεί στη Ρωσία στο πλαίσιο των προσπαθειών του για τον τερματισμό της βίας.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τουλάχιστον 310 άμαχοι έχουν σκοτωθεί και περισσότεροι από 1.550 έχουν τραυματιστε στην ανατολική Γούτα από το βράδυ της Κυριακής, όταν ξεκίνησε το σφυροκόπημα των κυβερνητικών δυνάμεων και των συμμάχων τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: